Sistemul de invatamint brailean, zugravit in alb si negru

miercuri, 26 septembrie 2001, 23:00
4 MIN
 Sistemul de invatamint brailean, zugravit in alb si negru

Ieri, in sala mare a Teatrului "Maria Filotti", a fost prezentata starea de fapt din invatamintul brailean, in fata a aproape 300 de cadre didactice cu functii de conducere in institutiile pe care le reprezentau. La inceput, citeva aprecieri generale asupra sistemului de invatamint brailean au facut prefectul judetului, Viorel Popescu, presedintele Consiliului Judetean, Aurel Simionescu, si viceprimarul Radu Musat, dupa care au urmat trei elevi braileni care s-au remarcat in anul scolar trecut. Anca Tardea, eleva in clasa a IX-a a Colegiului "Balcescu" si fosta eleva a Scolii "Ion Creanga", care a obtinut media 10,00 la examenul de capacitate, Daniel Nechifor, seful de promotie al Colegiului "Murgoci", student in anul I la Bucuresti, la Facultatea de Drept si Stiinte Politice, si Serban Narcis, elevul Colegiului "Murgoci" care a obtinut mentiune la Olimpiada internationala de geografie desfasurata in Canada si a primit diploma de excelenta din partea Guvernului Romaniei.
In continuare, inspectorul scolar general Viorel Mortu a trecut la o analiza punctuala a problemelor educationale din judet. Intre chestiunile atinse s-au numarat: adaptarea curriculumului din judet la cerintele agentilor economici si ale societatii, dezvoltarea activitatilor extracurriculare pentru redimensionarea activitatii Palatului Copiilor, reconversia profesionala a dascalilor, sprijinirea cadrelor didactice in curs de calificare, stimularea profesorilor in functie de performante, nu de apartenenta politica, dezvoltarea capacitatilor pentru un management performant si participarea a cit mai multe institutii de invatamint la concursurile de proiecte pentru dezvoltarea scolilor. De asemenea, a propus publicarea unei antologii de programe realizate de braileni si chiar publicarea a 12 volume care au ca autori profesori braileni. Pentru viitor, Inspectoratul doreste stimularea performantelor scolare prin premierea atit a elevilor si a profesorilor, cistigarea a trei proiecte Phare pentru tot atitea grupuri scolare, organizarea unui parteneriat intre scolile din municipiu si cele din mediul rural si racordarea la Internet a scolilor.
In final, profesorul Viorel Mortu a facut un apel catre factorii responsabili pentru a revigora Comitetul Local de Dezvoltare, pentru ca invatamintul sa se dezvolte armonios, in concordanta cu societatea pe care o serveste de fapt.
Viziunea noua a Ministerului Educatiei si Cercetarii asupra inspectiei scolare a fost prezentata de inspectorul scolar general adjunct Carmen Pirlog. Ea a precizat ca in anul scolar trecut s-au realizat 336 de inspectii de specialitate, 234 de inspectii speciale pentru grad si au fost inspectate frontal 14 unitati scolare. Ca noutate in acest domeniu au fost mentionate inspectiile integrale, care presupun atit indrumare, control cit si evaluare. Evaluarea institutionala presupune realizarea unui raport intre resursele investite la intrarea in unitate si calitatea elevilor la iesirea din institutie.
Liceul "P. S. Aurelian" si Scoala Postliceala de Informatica Aplicata "Colegium" – exemplu de reusita a invatamintului preuniversitar particular
Analiza invatamintului particular brailean a realizat-o inspectorul Daniel Chitu, care a recunoscut ca, la inceput, unitatile particulare au fost primite cu reticenta, dar ca unele dintre ele si-au vazut de drum si pot fi date ca exemplu de reusita in domeniul educational particular: Liceul "P. S. Aurelian" si Scoala Postliceala de Informatica Aplicata "Colegium". De asemenea, a mai precizat ca dintre cele 13 unitati particulare de invatmint, numai 60% sint autorizate.
Profesorul coordonator al Centrului de Excelenta de la Braila, Nicoleta Becheanu, a prezentat punctele de reper din programul Centrului, subliniind faptul ca toti profesorii trebuie sa incurajeze copiii buni sa frecventeze Centrul, pentru a incuraja competitia si valoarea. In discursul sau, inspectorul gereral Viorel Mortu a caracterizat Braila ca o pata alba in domeniul proiectelor scolare de la nivel european, pentru ca o singura institutie s-a angrenat in asa ceva, Colegiul Economic "Ion Ghica". Directorul Colegiului, prof. Andrei Puia, a vorbit colegilor sai despre motivele implicarii scolii in proiectul "Eco – Net" , care are ca tema infiintarea firmelor de exercitiu, si a mentionat faptul ca in urma participarii la acest proiect, colegiul a primit o donatie de 8.000 de euro. Mai mult, colegiul va beneficia si de alte donatii, pe parcursul desfasurarii activitatii firmelor de exercitiu, mobilier si materiale consumabile. De asemenea, a vorbit celor prezenti in sala Teatrului si invatatoarea Tanta Munteanu, pensionata de numai citeva saptamini, pe care inspectorul general a caracterizat-o ca fiind discreta, tenace, eficienta, una dintre cele mai bune invatatoare pe care a avut-o Braila, un renumit autor de manual de citire pentru invatamintul primar. Despre noua forma de alfabetizare, informatizarea sistemului de invatamint, a vorbit pe scurt prof. Gina Stanciu, iar despre activitatea educativa, inspectorul de specialitate Ana Coman. Ce inseamna sa conduci bine o scoala a explicat directorul Scolii "Ion Bancila", prof. Ioana Patra, iar citeva amanunte despre programul "Comenius" a oferit inspectorul Madalina Vlad. Perfectionarea managerilor scolari a fost punctata pe scurt de inspectorul Florin Marginean, presedintele Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene, a discutat despre relatia autoritatilor cu organizatia pe care o reprezinta, iar, in final, parintele inspector Gheorghe Stefan a transmis cadrelor didactice mesajul Presfintitului Casian Craciun, episcop al Dunarii de Jos. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii