Ce va fi pe bani la spital din 2007

Subtitlu

miercuri, 13 decembrie 2006, 22:59
8 MIN
 Ce va fi pe bani la spital din 2007

Pachetul de servicii medicale de baza, una dintre cele mai dificile si controversate etape a reformei sistemului sanitar, a fost lansat spre dezbatere publica. Ministerul Sanatatii a publicat in urma cu doua zile proiectul de hotarire de guvern cu lista serviciilor medicale de care vom beneficia in contul asigurarii obligatorii de sanatate pe care o platim statului. Proiectul contine insa si lista serviciilor pe care va trebui sa le achitam din buzunar daca nu avem incheiata si o asigurare privata sau o asigurare facultativa la stat. Practic, vor exista de acum mai multe categorii de asigurati, iar cei care nu au bani nu vor putea accesa investigatiile de inalta performanta, cum ar fi computerul tomograf sau RMN-ul. Ministerul sustine insa ca pachetul de baza asigura toate ingrijirile care nu pun viata pacientului in pericol, indiferent daca este asigurat sau nu. Legiferarea pachetului de servicii medicale de baza deschide astfel calea privatizarilor in sistemul sanitar precum si introducerea pe piata a asigurarilor private de sanatate.

Servicii pentru trei categorii de asigurati

Dupa ce va fi supus dezbaterii publice timp de 30 de zile, proiectul privind pachetul de servicii medicale de baza umreaza da fie adoptat si sa intre in vigoare printr-o hotarire de guvern. "Din acel moment, Casele judetene de asigurari de sanatate vor trebui sa demareze incheierea contractelor de asigurare de sanatate individuale cu fiecare asigurat in parte", ne-a declarat Eugen Nicolaescu, ministrului Sanatatii Publice. Acesta a explicat si pentru cine sint destinate cele trei pachete de servicii medicale: pachetul de baza, pachetul minimal si pachetul facultativ. Primul este destinat cetatenilor care platesc asigurarea sociala de sanatate, adica achita in fiecare luna 6,5% din venit la Casele de asigurari de sanatate. Pachetul minimal de servicii medicale este destinat celor care nu platesc nici un fel de asigurare de sanatate, iar pachetul facultativ este pentru persoanele care incheie asigurare pe o perioada determinata de timp, fiind destinat in special cetatenilor straini din state nemembre UE.
Banii asiguratilor nu vor mai acoperi incepind din 2007 cheltuielile cu bolnavii de diabet, HIV/SIDA, TBC. "De asemenea, din fondul Casei Nationale de Asigurari nu vor fi platite nici salariile medicilor rezidenti, cheltuielile UPU, cheltuielile cabinetelor de planning familial sau laboratoarele de sanatate mintala, precum si transplantul de organe. Toate aceste cheltuieli vor fi suportate direct de la bugetul de stat", a spus dr. Vasile Cepoi, director executiv al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Pachetul de baza lansat in urma cu doua zile de minister cuprinde toate tipurile de servicii medicale: de la cele acordate de medicii de familie, la cele asigurate de medicii din spitale, ambulatorii, spitalele de recuperare, pina la serviciile din categoria ingrijirilor la domiciliu.

Neasiguratii nu vor mai beneficia de asistenta primara

Pentru cei mai multi dintre asigurati, pachetul de servicii medicale de baza acordate de medicii de familie include servicii profilactice, servicii medicale curative, servicii medicale pentru situatiile de urgenta, precum si activitati de suport, adica eliberarea unor acte medicale. In cadrul serviciilor profilactice, medicul de familie trebuie, de exemplu, sa urmareasca la domiciliul copilului dezvoltarea lui fizica si psihomotorie pina la virsta de 18 luni, sa supravegheze lunar o gravida incepind din primul trimestru al sarcinii si sa ofere chiar consiliere pre si post testare HIV. La acest capitol, medicul de familie mai trebuie sa efectueze controalele medicale anuale ale copiilor de la 2 la 18 ani, precum si controale medicale ale asiguratilor de peste 18 ani pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore in morbiditate si mortalitate. Tot in acest pachet de baza, asiguratul mai are dreptul sa primeasca si servicii de planificare familiala, vaccinari impotriva diferitelor boli, educatie medico-sanitara si consiliere pentru prevenirea si combaterea factorilor de risc cardiovascular, oncologic, precum si consiliere antidrog. In cazul serviciilor curative, medicul de familie trebuie sa asigure si asistenta medicala la domiciliu in cazurile care nu permit deplasarea la cabinetul medical pentru copiii de pina la 1 an, pentru urgentele medico-chirurgicale, pentru asiguratii de orice virsta cu afectiuni grave sau pacientii in stadii terminale ale bolilor. In pachetul de baza sint incluse si servicii medicale pentru situatiile de urgenta pe care trebuie sa le asigure medicii de familie: urgente medico-chirurgicale (anamneza, examen clinic si tratament) sau trimitere catre medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate ori pentru internare la spital. Asiguratii beneficiaza de aceste servicii indiferent de medicul de familie pe lista caruia sint inscrisi.
Neasiguratii insa nu mai beneficiaza obligatoriu de serviciile de asistenta primara. In cazul lor, medicii vor asigura doar urgentele medico-chirurgicale, depistarea unor boli contagioase si vor elibera trimiteri la medicii de specialitate.

Rahianestezia costa peste 3 milioane lei

Serviciile medicale incluse in pachetul bazal pentru pacientii spitalelor sint prevazute separat in proiectul ministerului. Lista este destul de lunga si include si plafonul maxim al costurilor fiecarui serviciu in parte, costuri pe care le vor suporta din buzunar cei care nu au asigurare de sanatate. De exemplu, extirparea amigdalelor sau a polipilor, interventii acoperite de pachetul bazal, costa in cazul neasiguratilor 61,16 RON fiecare. Un implant de cristalin, de asemenea inclus in pachetul bazal, costa pentru neasigurati 228,87 RON. Anesteziile vor fi si ele foarte costisitoare in cazul celor fara asigurare de sanatate, dar suportate in intregime de CJAS pentru cotizanti. Astfel, o rahianestezie este cotata la 313,78 RON, o anestezie generala inhalatorie 146,18 RON, iar o anestezie generala cu diprivan 424,52 RON. O operatie cu lambou costa 176,55 RON, in timp ce o extirpare a unei formatiuni tumorale (osoase – de parti moi) 53,50 RON. Incluse in pachetul bazal sint si tratamentele prin chimioterapie, radioterapie si hemodializa. Neasiguratii vor plati insa cite 44,84 RON pe sedinta in cazul chimioterapiei si radioterapiei, precum si 180 RON/sedinta pentru dializa. Procentul de 6,5% pentru asigurarea sociala de sanatate acopera si intreruperile de sarcina, fara a se specifica numarul acestora, pretul pentru neasigurati fiind de 26,75 ron.

Computerul tomograf – inclus numai in situatii de urgenta

Desi sint considerate de inalta performanta si foarte costisitoare, investigatiile cu computerul tomograf, RMN, scintigrafia si angiografia sint decontate de casa de asgirurari numai in cazul in care de ele depinde viata pacientului. Astfel, ele vor fi acordate numai pe baza de recomandare medicala si in urmatoarele conditii: afectiuni in care au fost epuizate toate celelalte posibilitati de explorare si in urgente medico-chirurgicale cum ar fi: hemoragii interne, accidente cerebrale acute, meningo-encefalita acuta, stari de coma etc.

Ingrijirile in ambulatorii: cel mult trei consultatii pe an

In ceea ce priveste ingrijirile medicale in ambulatoriile de specialitate, in pachetul bazal sint incluse anual doar trei consultatii per pacient, din care prima consultatie este initiala si urmatoarele sint consultatii de control pentru stabilirea diagnosticului si tratamentului. Aici sint incluse, de exemplu, si tratamentele si controalele post operatorii cum ar fi schimbarea pansamentelor, scoaterea firelor sau a ghipsului. Pe fiecare specialitate in parte, ingrijirile medicale ambulatorii sint decontate practic in totalitate de casele de asigurari de sanatate.

Urgente prespitalicesti, gratuite si pentru neasigurati

Proiectul ministerului stipuleaza si serviciile medicale considerate a fi urgente prespitalicesti. Intrucit sint cu risc vital pentru un pacient, acestea vor fi decontate integral. Inclusiv bolnavii care nu au nici o asigurare vor beneficia de acest tip de servicii de urgenta, care includ atit urgente chirurgicale majore in caz de catastrofe, accidente colective, stop cardio-respirator, politraumatisme etc., cit si urgentele medico-chirurgicale de gradul 2 (angine, luxatii, entorse, crize de hipertensiune arteriala fara complicatii, tromboflebita, arterita etc.). Atit asiguratii, cit si neasiguratii beneficiaza inclusiv de transport in astfel de cazuri. Exceptie fac doar pacientii neasigurati care au nevoie de dializa: tratamentul este asigurat de stat insa nu si transportul si nici materialele.

O noutate: pachetul bazal reglementeaza si ingrijiri la domiciliu

Abia intrate in sistemul public de sanatate, ingrijirile la domiciliu sint si ele reglementate prin pachetul bazal. Un pacient asigurat are dreptul sa le acceseze gratuit, cu toate ca acestea sint oferite de firme sau organizatii non-guvernamentale care au contracte incheiate cu casele de asigurari de sanatate. In Iasi functioneaza la ora actuala sapte astfel de firme de ingrijiri la domiciliu. Injectiile, ingrijirea plagilor post operatorii, recoltarea de produse biologice, alimentarea artificiala prin sonda gastrica, monitorizarea si ingrijirea unor pacienti imobilizati la pat etc – sint servicii pe care asiguratii nu le vor plati. Nu vor plati nici materialele sanitare.

Serviciile de recuperare in baze de tratament: maxim 10 zile gratis, restul cu plata

Serviciile medicale de recuperare sint si ele decontate aproape in totalitate, dar numai in limita recomandarilor medicului curant. Insa pacientii care beneficiaza in ambulatoriu de aceste servicii in bazele de tratament vor avea dreptul la cel mult 10 zile de tratament (maximum 4 proceduri/zi), dupa care le vor plati integral. Nu sint incluse in pachetul bazal acele servicii de recuperare care tin de domeniul estetic: gimnastica de intretinere sau pentru slabit, pentru vergeturi.

Cit de des pot fi reinnoite protezele

In pachetul de baza sint incluse si protezele si dispozitivele necesare imbunatatirea vietii pacientului, fiind stabilite termene de inlocuire ale lor. In cazul copiilor copiilor pina in 18 ani, se asigura si reparatii ale dispozitivelor. Protezele auditive pot fi schimbate fara a fi platite o data la cinci ani, canulele traheale se schimba o data la 2 sau 4 ani. Sint decontate de Casa si protezele de picor sau de brat, bastoane speciale, scaune cu rotile, ghete si pantofi speciali, lentile si proteze oculare etc. Lista serviciilor din pachetul bazal este insa mult mai lunga la toate categoriile de asistenta medicala si poate fi consultata de orice asigurat la adresa www.ms.ro, la capitolul "Proiecte acte normative".

Ce servicii  medicale vor plati toti asiguratii de stat

Toti asiguratii, indiferent de pachetul de servicii de stat in care se incadreaza, vor plati din buzunar, potrivit proiectului Ministerului Sanatatii, tot ce inseamna servicii medicale de lux si investigatii cu aparatura de inalta performanta. In aceasta categorie intra explorarile cu computer-tomograf, prin rezonanta magnetica nucleara (RMN), explorari scintigrafice si angiografice. Fie ca le doreste pacientul, fie ca le recomanda medicul fara insa cu titlu de obligativitate, aceste explorari de inalta performanta se vor plati in cazul in care neefectuarea lor nu pune in pericol viata pacientului. "Aici sint incluse toate servicile medicale la cerere, peste cele care sint asigurate in pachetul de baza. Adica, daca eu vreau sa-mi fac o explorare cu computerul tomograf, desi nu am neaparat nevoie de ea, ca sa fiu mai sigur de diagnostic, va trebui sa platesc investigatia din banii personali. La fel se intimpla si cu pacientii care doresc servicii hoteliere cu grad inalt de confort, adica rezerva cu televizor, frigider, telefon, dus, aer conditionat sau ce mai are fiecare spital", a explicat dr. Vasile Cepoi, director executiv in cadrul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS). Nu vor fi decontate din Fondul National al Asigurarilor de Sanatate nici serviciile medicale in caz de boli profesionale, accidente de munca si accidente sportive, asistenta medicala la locul de munca, asistenta medicala a sportivilor. In acest caz, serviciile sint suportate din fondurile speciale sau de catre institutiile responsabile.
Tot in categoria serviciilor cu plata sint trecute operatiile estetice efectuate persoanelor cu virste peste 18 ani, fertilizarea in vitro, transplantul de organe si tesuturi (cu exceptia cazurilor prevazute in cadrul programelor nationale de sanatate, cum ar fi transplantul renal), asistenta medicala la cerere, contravaloarea unor materiale necesare corectarii vazului si auzului (baterii pentru aparatele auditive, ochelari de vedere). Vor fi platite din buzunar si serviciile medicale de recuperare pentru obezitate, vergeturi si gimnastica de intretinere, precum si unele servicii speciale de asistenta stomatologica.
La plata este trecuta si eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sanatate a asiguratilor, cum ar fi, de exemplu politia sau scolile de instruire auto.

Comentarii