Dosar penal bazat pe interceptari Yahoo Messenger

Subtitlu

duminică, 11 noiembrie 2007, 20:32
3 MIN
 Dosar penal bazat pe interceptari Yahoo Messenger

Doua persoane care faceau parte dintr-o retea de falsificat carduri bancare au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT, intr-un dosar in care s-au folosit inclusiv interceptarile comunicatiilor pe Yahoo Messenger. Sergiu Gabriel Drutca (31 de ani), fiul lui Vasile Drutca, fostul presedinte al Clubului Sportiv Poli Iasi, si Cristian Laurentiu Pislaru (39 de ani) au fost cercetati de procurori aproape un an de zile.

Totodata, anchetatorii au dispus disjungerea dosarului si cercetarea in continuare a lui Liviu Mihail Drutca (29 de ani), fratele lui Sergiu, si a altor doua persoane implicate in "afacere".

Potrivit anchetatorilor, Sergiu Drutca si Laurentiu Pislaru s-au cunoscut in anul 2003 in Spania. Cei doi erau de mai mult timp in atentia autoritatilor internationale. Drutca, cunoscut si sub numele de "Catalin Alexa", era urmarit de anchetatorii belgieni pentru furt calificat, asociere pentru comiterea de infractiuni, rebeliune si incalcarea statutului strainilor. Pislaru era cunoscut de autoritatile germane din anii ’90, fiind cercetat pentru furturi si incalcarea statutului strainilor. Acesta a fost si inchis in Germania pentru tilharie si percepere de taxe de protectie, iar in ’96 a evadat din inchisoare, fiind arestat in Spania dupa aproape zece ani.

Potrivit anchetatorilor, cei doi, alaturi de Vlad Lazarescu, varul fratilor Drutca, Robert Rotaru si Jan Belmondo Paunescu aveau in plan confectionarea de componente de bancomat, pe care urmau sa le foloseasca sau sa le vinda catre alte retele din strainatate. La perchezitiile efectuate in Iasi, Rimnicu Vilcea si Pitesti, anchetatorii au descoperit adevarate laboratoare de clonat carduri, precum si mai multe CD-uri cu date despre posesorii de conturi si parole de acces la conturi.

Anchetatorii sustin ca, in urma expertizelor efectuate, s-a constatat ca un astfel de dispozitiv de citire a cardurilor putea retine date de pe 1.000 de carduri. In casa lui Lazarescu, despre care procurorii spun ca era cel care fabrica "gurile de bancomat" ce urmau sa fie montate pe ATM-uri, anchetatorii au gasit la perchezitie mai multe fotografii cu bancomate care erau folosite ca modele, un CD cu software pentru citit datele preluate de dispozitive si cablu de transfer al datelor furate de pe carduri.

In celelalte locuinte controlate s-au descoperit carduri si cecuri emise de banci din Spania, pasapoarte si permise de conducere false, precum si mai multe fisiere text cu date despre detinatori de conturi, informatii de pe bandele magnetice ale cardurilor, parole de acces si imagini cu stampile ale politiei de frontiera si ale Ambasadei Romaniei la Madrid.

Membrii grupului au fost monitorizati mai mult timp de procurori, atit prin interceptarea telefoanelor, cit si prin interceptarea convorbirilor prin Yahoo Messenger. Anchetatorii au stabilit ca o parte din banii veniti prin Western Union in Romania catre membrii grupului au fost transferati on-line din Rimnicu Vilcea de pe calculatorul lui Paunescu.

In noiembrie anul trecut au avut loc descinderile in urma carora procurorii au destructurat gruparea. Sergiu Drutca si Laurentiu Pislaru au fost trimisi in judecata pentru folosirea neautorizata a instrumentelor de plata electronica, precum si pentru detinere si folosire de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plata electronica.

Procurorii au decis disjungerea cauzei in cazul lui Liviu Mihail Drutca, Jan Belmondo Paunescu si Robert Rotaru, care vor fi cercetati in continuare pentru infractiuni asemanatoare din legea comertului electronic.

Comentarii