E.ON s-a debransat de Iasi

joi, 08 mai 2008, 23:15
6 MIN
 E.ON s-a debransat de Iasi

Pentru ca la E.ON esti bagat pe un robot daca suni, plingerile curg cu zecile la Primarie. Iesenii acuza ca le e frica sa mai iasa noaptea din bloc, de frica derbedeilor, hotilor sau ciinilor. Altii spun ca li se fura pina si benzina din masini, la adapostul intunericului. Constant, in jumatate din oras se inregistreaza caderi ale iluminatului. Primaria acuza E.ON ca nu intervine la avarii sau ca, pur si simplu, uita sa deschida iluminatul seara. E.ON a bagat capul in nisip, spunind ca "va elabora un comunicat". Pe aceasta tema va avea loc luni si o intilnire intre primar si directorul german al E.ON. "Ziarul de Iasi" a facut aseara un tur de noapte prin oras, pe un traseu ales la intimplare. Ce am descoperit, cititi in rindurile ce urmeaza. 

 

Dupa ce a adus la disperare mii de ieseni, nepasarea responsabililor de la E.ON a exasperat pina si Primaria Iasi. Edilii ameninta chiar ca vor cere retragerea licentei furnizorului de electricitate. Asta pentru ca, odata cu lasarea noptii, peste oras se lasa bezna. Sute de ieseni, din aproape toate cartierele, au reclamat de la inceputul acestui an la Primarie faptul ca nu au lumina pe strada.

Mai mult, oamenii se pling ca nu mai pot iesi din casa dupa lasarea intunericului. "Sint tot felul de persoane dubioase care apar noaptea. Nu stiu de cite ori mi s-au furat benzina din rezervor si cauciucurile. Nu numai mie mi s-a intimplat asta, ci si altor vecini. Degeaba platim acest serviciu de iluminat stradal. Merge cite 2 saptamini si dupa aia 3-4 luni stam pe intuneric", s-a plins Angela Afloroaie, care locuieste la blocul R14 de pe strada Drobeta, din cartierul Dacia.

Oficialii Primariei au precizat ca plingeri similare sint primite zilnic. Oamenii, care s-au saturat sa mai sune la E.ON Moldova, unde oricum sint redirectionati catre un robot telefonic, au inceput sa inroseasca liniile telefonice de la Primarie. "Am primit zeci de reclamatii cu privire la problema iluminatului stradal. Sectoare intregi ramin neiluminate in aproape tot orasul. Intunericul produce un sentiment de nesiguranta si  favorizeaza infractionalitatea. Nu putem sa raminem indiferenti la o situatie de acest fel, de care sint afectati locuitorii acestui oras", s-a revoltat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Cartiere intregi in intuneric

Acesta a precizat ca una dintre problemele majore o constituie faptul ca aprinderea si stingerea becurilor se fac cu intirziere. Chirica a afirmat ca in ultimele zile au fost facute mai multe verificari in teren. Astfel, miercuri seara, echipele de control au gasit zone intregi din Dacia, Alexandru cel Bun, Bucium, Tatarasi, Poitiers unde nu functiona iluminatul stradal. O parte din probleme aparusera ca urmare a faptului ca pur si simplu nu s-a aprins lumina, lucru care in anumite zone se face manual, iar in altele erau sigurante arse sau defectiuni la reteaua electrica.

"Probleme sint de la inceputul acestui an, dar s-au acutizat in ultima luna. Remedierea avariilor se face acum mult mai greu. Noi nu avem in acest moment nici o datorie la ei si ne-am onorat toate platile. In plus, in ultimii trei ani, am investit circa 8 milioane de euro in modernizarea iluminatului stradal", a mai declarat Chirica.

De altfel, Primaria a demarat in 2005 un program de investitii de 20 milioane de euro in modernizarea iluminatului stradal. Iesenii insa, care platesc in definitiv aceste imense sume, nu simt deloc acest lucru. Reprezentantii Primariei au mentionat ca probleme cu iluminatul, care exista partial sau nu e deloc, sint si in Cantemir, Galata, Metalurgie sau Mircea cel Batrin.

Reprezentantii municipalitatii au declarat ca au fost trimise mai multe adrese catre E.ON Moldova pentru rezolvarea problemelor. "Nu am primit nici un raspuns. Daca nu vom ajunge la o intelegere, vom fi nevoiti sa ne adresam catre ANRE si ANRSC si vom cere retragerea licentei furnizorului de electricitate", a amenintat Chirica.

Potrivit acestuia, cetatenii se mai pling si de faptul ca, in momentul in care suna la dispeceratul E.ON, fie sint redirectionati catre un robot telefonic, fie li se vorbeste urit. "Am inteles ca au mutat dispeceratul in alt oras si alti oameni, din alte zone, ar trebui sa preia problemele de aici. Pe de alta parte, au fost cazuri in care oamenilor li s-a spus la telefon ca problemele cu iluminatul stradal nu tin de E.ON, ci de noi, ca Primarie, ceea ce nu este adevarat. Daca este de schimbat un bec, noi o facem, dar de furnizare se ocupa cei de la E.ON", a explicat Chirica.

E.ON se mai gindeste

Contactati, reprezentantii furnizorului de electricitate au afirmat ca "urmeaza sa-si precizeze punctul de vedere" cu privire la acuzele aduse. Singura explicatie a fost data cu privire la functionarea serviciului de preluare a deranjamentelor.

"Locatia nu este importanta deoarece nu priveste calitatea serviciului oferit. Convorbirile telefonice sint inregistrate si se poate verifica cu usurinta modul in care operatorii raspund solicitarilor venite de la clienti", se arata intr-un raspuns al Departamentului de Comunicare din cadrul E.ON Moldova.

In acelasi raspuns este subliniat faptul ca activitatea operatorilor telefonici este monitorizata si supervizata, iar datele primite sint transmise apoi operativ catre echipele de interventie. Lunar, Primaria plateste o factura de aproximativ 350.000 lei pentru iluminatul stradal.

Seful E.ON, invitat la Primarie

Problemele privind iluminatul public defectuos au ajuns si la primarul Gheorghe Nichita, care si-a facut publica nemultumirea privind activitatea E.ON. Primarul a mentionat ca iesenii sint nemultumiti in primul rind de raspunsurile oferite de dispeceratul companiei. "Si noi incercam sa sunam la dispeceratul E.ON si este foarte prost. Nu se dau date legate de durata avariei, de tipul deficientei, ni se raspunde tot timpul ca «se lucreaza»", a afirmat edilul.

Conducerea Primariei a mai semnalat si intirzieri in obtinerea avizelor de la E.ON pentru diverse proiecte, dar si lipsa unor echipe eficiente care sa remedieze avariile. Nichita a anuntat ca la inceputul saptaminii se va intilni la discutii cu intreaga echipa a E.ON.

"Luni, la ora 9, ne vom intilni cu toata echipa E.ON, inclusiv cu directorul din Germania (n.r., Gunther Schubert) pentru a gasi o solutie in asa fel incit iesenii sa nu mai aiba de suferit", a spus Nichita.

Un turneu blitz prin oras

Nici seara trecuta E.ON nu a facut exceptie de la regula intreruperilor in iluminatul public in cartiere intregi. In jurul orei 21, cartiere intregi erau inca in intuneric. In Tatarasi, Dacia, Zona Industriala sau pe bulevardul Socola era bezna totala. "E bataie de joc. Pe strazile Han Tatar, Ion Creanga, Eternitate, Ciurchi, Vasile Lupu, inca nu s-a dat aprinderea. Si este 21.14. Nesimtirea este prea mare", a rabufnit Chirica, pe care l-am contactat aseara tirziu pentru a afla ultimele noutati. Un minut mai tirziu, in Tatarasi, luminile au inceput sa se aprinda.

Pentru a vedea care este situatia de pe teren, reporterii "Ziarului de Iasi" au facut o trecere in revista prin aproape toate cartierele. La ora 21.50, pasarela Alexandru cel Bun nu era iluminata decit partial. Astfel, pe partea dreapta, pe sensul de mers dinspre Podul de Piatra spre Alexandru cel Bun, nu era aprins nici un bec stradal.

Daca in aceasta zona functionau totusi luminile de pe cealalta parte, tot cartierul Dacia era cufundat in bezna. La ora 22, singura sursa de lumina stradala provenea de la diferitele reclame luminoase de la parterul blocurilor. Soferii erau nevoiti sa fie atenti atit la pietoni, cit mai ales la gropile din asfalt. Mai mult, ciinii vagabonzi luasera sub stapinire intregul cartier. Luminile ar fi trebuit aprinse in tot orasul la 20.35.

Conform reprezentantilor Primariei, stingerea se da la 5.30. Dupa cum arata un iesean pe forumul "Ziarului de Iasi", singurul avantaj al beznei in care lasa E.ON Iasul consta in faptul ca, "daca nu este curent, nu platesti".

Comentarii