Elevii ieseni il au ca aliat pe Basescu impotriva uniformelor

vineri, 10 noiembrie 2006, 01:28
3 MIN
 Elevii ieseni il au ca aliat pe Basescu impotriva uniformelor

Uniforme obligatorii in scoli? Profesorii sint pentru, elevii sint impotriva. De partea acestora din urma s-a pronuntat recent si presedintele Traian Basescu. In urma cu o saptamina, seful statului a trimis spre reexaminare „Legea privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamint“ intrucit nu a fost de acord cu un articol privind obligativitatea uniformelor si ecusoanelor.
In ciuda afirmatiilor presedintelui, tot mai multi directori de licee iesene, sustinuti si de parinti, se gindesc sa introduca uniforma obligatorie.
„Parca ar fi Politia Modei“
Colegiul „Negruzzi“ are o traditie in purtarea uniformei de 110 ani. Ieri insa, intr-o zi de noiembrie 2006, abia gaseai in tot liceul un elev care sa poarte tinuta emblema a Liceului Internat. „Nu ne place uniforma. Ne-am saturat de ea“, ne spune un elev de clasa a VII-a, intrebat de ce nu poarta sacoul bleumarin cu bordura rosie la guler. „Nu inteleg ce ne tot obliga sa purtam unforme, de parca ar fi Politia Modei“, sare un alt elev. La „Alecsandri“, uniforma – un sacou grena cu o camasa alba – a fost introdusa acum 10 ani. In doua clase in care am intrat ieri aici, nici jumatate dintre elevi nu purtau tinuta. „De ce nu ai sacoul grena pe tine?“, o apostrofeaza pe o eleva directoarea liceului, Angela Sava. Adolescenta de clasa a XI-a se strimba ca si cum ar fi gustat dintr-un mar stricat. Alti colegi ai tinerei isi scot sacourile de sub banca si se imbraca repede cu ele, de fata cu directoarea. „Copiii isi imprumuta unii altora sacourile. Nu-i putem obliga sa le poarte. Doar la zilele festive ii mai vedem in sacoul grena cu camasa alba“, spune profesoara de engleza Anca Simionescu. Atit la „Negruzzi“ si „Alecsandri“, cit si la alte scoli care au adoptat o uniforma proprie, doar elevii mai mici, de pina in clasa a VIII-a, sint obisnuiti sa poarte o tinuta obligatorie. „Din clasa a XI-a insa, gata, i-am pierdut. Nu mai poarta uniforma“, marturiseste profesoara Simionescu.
Uniforma poate duce la abandon scolar
De unde reticenta elevilor fata de uniforma? Dascalii cred ca este o mentalitate mostenita de elevi de la parintii lor educati in perioada comunismului. „Este durerea resimtita a comunismului, cind s-a impus uniforma ca metoda de control si egalizare. Acum, purtarea uniformei nu mai este o chestiune de inregimentare“, sustine Seryl Talpalaru, directorul Colegiului „Emil Racovita“, liceu la care din acest an scolar va fi introdusa uniforma. „Am comandat deja, pe masuri, sacouri din material de blugi, de la «Ravioli», care vor avea o broderie cu emblema scolii, pe buzunarul din stinga“, spune directorul Talpalaru, adaugind ca 90% dintre elevii liceului au fost de acord cu introducerea uniformei pentru care vor scoate din buzunare cite un milion de lei. Costul uniformei este in opinia altor directori de scoli un alt motiv al refuzului elevilor de a purta uniforme. „Parintii cu posibilitati financiare reduse nu le pot asigura copiilor uniforme. Daca vrei sa faci doar un sacou, da, e usor, insa o uniforma pentru un liceu ca al nostru ar trebui sa aiba si tinuta de vara, si tinuta sport, si una de ocazie. Si e mai greu“, este de parere Cristina Valcu, directoarea Colegiului National. Costurile unei uniforme l-au facut de altfel si pe presedintele Basescu sa fie de partea elevilor in problema uniformelor. Acesta a trimis o adresa Parlamentului prin care arata ca „portul uniformei scolare ar deveni o noua obligatie in sarcina familiilor elevilor si, pentru elevii din familii sarace, ar putea reprezenta un motiv de abandon scolar“. Seful statului a propus astfel introducerea uniformelor scolare cu acordul si nu doar cu consultarea comitetelor de parinti, iar elevii care nu isi permit uniforma sa beneficieze de gratuitate.
Uniforma, o forma de responsabilizare a elevilor
Multi dintre dascalii ieseni nu sint de aceeasi parere cu presedintele Basescu. Ei cred ca atit uniforma, cit si ecusoanele sint necesare in scoli pentru o mai buna protectie a elevilor. „Daca toti elevii poarta uniforme sau macar ecusoane atunci cind se afla in interiorul scolii, este usor de depistat atunci cind in unitate s-a strecurat un intrus“, considera Seryl Talpalaru, adaugind ca uniforma este si o forma de responsabilizare a elevilor, imprimindu-le un comportament mai grijuliu pe strada, de exemplu, stiind ca pot fi identificati. „Purtarea uniformei inseamna si apartenenta la un grup. E un semn distinctiv“, spune Cristina Valcu. Ca un ultim argument pentru purtarea uniformei, dascalii dau ca exemplu marile licee din Marea Britanie sau SUA.

Comentarii