1400 de calculatoare „ascunse” in scolile vrincene

joi, 13 mai 2004, 23:00
4 MIN
 1400 de calculatoare „ascunse” in scolile vrincene

Sistemul de invatamint a ajuns sa depinda din ce in ce mai mult de calculator. Subiectele de examen vin prin intermediul internetului, repartizarile se fac tot computerizat. In plus, profesorii sint instruiti si indemnati sa utilizeze calculatorul in activitatea de predare, iar elevilor li se cer tot felul de informatii, pe care in nici un caz nu le au in manuale. Dar ce sa te faci fara internet? Scolile vrincene sint dotate, la ora actuala, cu circa 1400 de calculatoare. In oras, un calculator este folosit, in medie, de aproximativ 50- 60 de elevi. Cel mai bine dotat este Colegiul National „Unirea”, care, de altfel, este nodul retelei educationale din judet. Pe de alta parte, multe din scolile din mediul rural nu au inca acces la internet.
Desi internetul este distribuit gratuit in scoli, foarte putine dintre acestea ofera elevilor posibilitatea de a se „conecta” si in afara orelor de curs. Deocamdata, accesul la un calculator conectat la retea, care sa fie folosit la orice ora de elevi cu scopul de a-si realiza temele in cadrul scolii, este doar un vis pentru multi dintre copii. Nemaivorbind de cei din rural, care nu au inca acces la un calculator. Restructurarea bibliotecilor scolare ar fi una dintre solutiile la care se gindesc specialistii din educatie. „Ideea de laborator in care sa inchidem toti elevii e depasita. La Unirea am pus calculatoare in biblioteca si la cancelarie, la fel si la Cuza. Aici sint si pe hol, pentru ca elevii si profesorii sa aiba acces la informatie. Ne luptam sa schimbam lucrurile. In Scotia am vazut citeva exemple in acest sens si solutiile nu sint scumpe deloc”, a apreciat inspectorul pe probleme de informatica, Emil Onea. La ora actuala, scolile vrincene beneficiaza de circa 1400 de calculatoare, conectate la internet. Astfel, mii de elevi au acces la internet, prin intermediul uneia dintre cele mai bune retele existente la ora actuala pe plan local. „Reteua educationala este gestionata de nodul retelei RoEduNet, aflat la Colegiul National Unirea. Marea majoritate a scolilor si liceelor sint legate la acest nod, formind ceea ce eu numesc intranet educational. Gestionarea retelei se face prin CNU si Inspectoratul Scolar. Banda de trafic intre RoEduNet si nodul Colegiului Unirea este de 4 Mps, egalind sau chiar intrecind multi dintre furnizorii locali de internet”, a afirmat inspectorul de specialitate Emil Onea.
Calculatoare de ultima generatie
Cel mai „puternic” la dotare este Colegiul Unirea, care are 80 de calculatoare, ceea ce inseamna aproximativ 20 de elevi la un calculator. Ultimele 26 de computere, de ultima generatie, au sosit chiar miercuri. Ministerul Educatiei a trimis in Focsani 78 de computere Pentium 4, Hewlet Packard, pentru Liceul Unirea, Liceul cu Program Sportiv si Scoala „Elena Doamna”.
Majoritatea scolilor si liceelor focsanene sint dotate cu calculatoare conectate la internet prin legatura radio, cu o banda de 512 kps. De astfel de conditii tehnice beneficiaza Colegiile Unirea si Cuza, Liceul de Muzica si Arte Plastice, Liceul Pedagogic, Grupul Scolar de Electrotehnica, Grupul Scolar Forestier, cel de Constructii Montaj, Transporturi Auto, Grupul Scolar Agricol sau Scolile nr. 2 si 3. De asemenea, sint conectate prin alte mijloace, toate celelalte unitati scolare din municipiu. In ceea ce priveste situatia din judet, multe scoli rurale folosesc conexiuni dialup, cum ar fi scolile din Vidra, Tulnici, Vrincioaia, Maicanesti, Suraia, Negrilesti, Dumitresti, Chiojdeni si multe altele. „Pe intranet s-au facut teste de transmisie video si audio, s-au folosit telefoane IP, mai nou se transmit date pentru examene de bacalaureat si admitere” a mai spus Emil Onea.
Internetul, gratuit pentru elevi
Internetul este gratuit pentru scolile care se conecteaza la nodul de la Colegiul Unirea. Guvernul plateste insa costurile pina la nodul din respectivul judet, iar scolile sint nevoite sa suporte sume modice pentru transportul pina la scoala. Sumele nu depasesc insa 45 de euro. Unitatile scolare platesc transportul pina la nod folosind linii inchiriate Romtelecom, legaturi directe prin cablu aerian sau legaturi fara fir, radio. De asemenea, unele scoli folosesc si legaturi dialup, prin telefon, Colegiul National Cuza si ISJ, dispunind de 5 numere la care se poate suna. „Costurile de transport pe aceste cai nu depasesc 45 de euro, exceptie facind subnodul de la Scoala nr. 4 Adjud, care plateste circa 300 de dolari lunar, dar deserveste 4 unitati din oras. Cu toate acestea, elevii nu ar trebui sa plateasca pentru internet”, a mai precizat inspectorul de specialitate. (Camelia STANILA)
Subventii pentru achizitionarea de calculatoare
elevii au inceput deja sa solicite ajutoarele de 200 de euro
Elevii si studentii care provin din familii cu venituri modeste isi pot cumpara calculatoare noi, subventionate de Guvern. Lista celor care pot avea dreptul de a primi echivalentul a 200 de euro, cu care se acopera cea mai mare parte a costului unui calculator, este deschisa de la inceputul acestei luni. De acesti bani pot beneficia tinerii de pina la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de 1,5 milioane de lei pe membru de familie. Cererile pentru subventia de 200 de euro se poate depune la scoala sau facultatea unde invata fiecare, pina la 1 septembrie. Elevii din scolile vrincene au inceput deja sa solicite ajutoarele de la MEC. Dosarul trebuie sa contina in primul rind o cerere pentru acordarea ajutorului financiar pentru achizionarea unui calculator, ?nsotita de documentele prin care se face dovada acestui drept. In plus, elevul trebuie sa faca un angajament scris ca banii primiti de la MEC vor fi folositi doar in acest scop. De asemenea, computerul nu poate fi vindut timp de 3 ani. Dupa ce va primi banii, respectiv circa 8 milioane de lei, beneficiarul trebuie sa scoata din buzunar, in 30 de zile, alte citeva milioane de lei, pentru completarea sumei necesare cumpararii unui computer. In caz contrar, dreptul este revocat, pentru acest an. Cei care nu prind in acest an subventia de 200 de euro, pot solicita suma pina cel tirziu 31 martie 2005. Dosarele depuse in scoli vor fi triate de o comisie, iar beneficiarii vor fi afisati pe internet. (C.S.)

Comentarii