Adjudul, pe primul loc in topul numarului de tuberculosi

marți, 27 octombrie 1998, 00:00
2 MIN
 Adjudul, pe primul loc in topul numarului de tuberculosi

Ca urmare a faptului ca, in urma cu cinci luni, Spitalul Orasenesc Marasesti si circumscritiile sanitare din comunele limitrofe acestuia au fost arondate Dispensarului TBC din Adjud, acest oras este pe primul loc in judet in ceea ce priveste numarul mare al bolilor de tuberculoza. Alina Codreanu, asistent in probleme de ocrotire sociala, spune ca in ultimul trimestru numarul cazurilor de TBC aproape s-a dublat. "Pina acum, intr-un trimestru aveam aproximativ 15 noi bolnavi de tuberculoza, insa, odata cu arondarea Marasestiului Dispensarului TBC din Adjud, numarul acestora a crescut la 28, ceea ce inseamna dublul cazurilor pe care le aveam", a afirmat Alina Codreanu.
Desi numarul celor afectati de tuberculoza a crescut, personalul a ramas acelasi, la Adjud fiind un singur medic ftiziolog, Gheorghe Beleuta, insa si acesta nu are decit jumatate de norma. El spune ca in tara noastra a inceput derularea unui program de eradicare a tuberculozei finantat de Banca Mondiala care are rezultate foarte bune. Acest program urmareste un tratament corect a bolnavilor noi si a celor readmisi si negativarea tuberculosilor cronici ca sa nu mai reprezinte un pericol pentru cei din jur.
Pina in toamna anului trecut adjudenii nu au avut medic ftiziolog, insa, odata cu sosirea acestuia, situatia la Dispensarul TBC s-a schimbat. "Cu sprijinul directorului Spitalului Orasenesc, doctorul Ovidiu Chiscop, am reusit sa punem la punct cabinetul de radiologie. Acesta este un lucru esential avind in vedere ca bolnavii de tuberculoza nu trebuie sa se mai duca la Focsani pentru radioscopii, tomografii, radiologii. Totodata, am facut si igienizarea intregului dispensar", afirma doctorul ftiziolog Gheorghe Beleuta.
In ajutorul bolnavilor de TBC vine si laboratorul de bacteriologie din cadrul Dispensarului TBC, care va incepe sa functioneze de saptamina viitoare. Daca pina la aflarea rezultatului examenului microscopic al sputei dura citeva zile, odata cu infiintarea acestui laborator bolnavii vor sti mult mai repede rezultatele.
Viorica Vearba, asistent medical principal la Dispensarul TBC Adjud, spune ca aici este foarte necesar un calculator, avind in vedere ca s-a marit spatiul de control. "Ar fi foarte bine daca cineva ar sponsoriza dispensarul cu un calculator. Lucrind cu calculatorul am avea mai mult timp pentru bolnavi", spune asistentul medical principal.
Desi in prezent, datorita programului finantat de Banca Mondiala, medicamentele nu mai constituie o problema pentru tuberculosi, totusi acestea nu sint de ajuns pentru stoparea evolutiei bolii din cauza mizeriei in care traiesc unii. "Degeaba iau tratamente sub directa observatie a cadrelor medicale daca ei continua sa traiasca in mizerie si sa fie malnutriti", afirma Alina Codreanu.
Toti bolnavii de TBC trebuie sa fie internati timp de doua luni, in sanatorii, insa, cum Adjudul este arondat acum doar sanatoriului de la Bisericani, iar numarul cazurilor noi a crescut, acest lucru nu este posibil. (Mihaela BORDEI, Florin GHIMPU)

Comentarii