Afacerea Bordelul

miercuri, 18 iunie 2003, 23:00
5 MIN
 Afacerea Bordelul

Orice roman care a implinit 35 de ani, prezinta garantii de onorabilitate, nu are cazier judiciar sau cazier fiscal, ar putea cere autorizatie pentru infiintarea unei case de toleranta.
In cazul in care proiectul de lege privind regimul juridic al prostitutiei, mai pe scurt Legea Prostitutiei, initiata de senatorul PSD Vasile Duta, trece de Parlament, orice persoana care a implinit 18 ani ar putea opta sa profeseze prostitutia. Potrivit respectivei legi, prin prostitutie se intelege orice activitate cu caracter sexual desfasurata in baza unei plati dinainte stabilite. Iar persoanele care o desfasoara vor avea toate drepturile si obligatiile salariatilor.
Bordeluri ce vor fi infiintate pe baza Legii prostitutiei vor practica tarife pentru toate buzunarele. Iar serviciile oferite de „truditoarele” pe cimpia placerilor carnale vor fi la fel de diverse ca si cele practicate acum pe marginea drumurilor de traseiste. Autorizatia pentru practicarea prostitutiei se elibereaza de catre primarii localitatilor pe a caror raza isi au domiciliul persoanele respective. Solicitantele trebuie sa prezinte, pe linga copia actului de identitate, si certificatul medical din care sa rezulte ca sint apte din punct de vedere medical pentru intretinerea relatiilor sexuale. Dupa obtinerea autorizatiei, prostituata trebuie sa se inregistreze la organele fiscale teritoriale. Apoi va putea sa profeseze la propriul domiciliu sau in stabilimente special autorizate, pe baza de contract. Actul normativ ce asteapta girul parlamentarilor reglementeaza clar drepturile si obligatiile prostituatelor. Acestea pot opta liber in ceea ce priveste clientii si serviciile oferite. Indiferent ca persoana respectiva practica prostitutia pe cont propriu, ori in stabiliment (bordel – n.r.), trebuie sa fie platita. Serviciile si pretul acestora sint stabilite dinainte, fie direct cu clientul, fie prin conventia incheiata cu patronul. Odata intrate in legalitate, prostituatele au dreptul la securitate si demnitate, precum si la incheierea contractelor de asigurari sociale de sanatate. Ele pot refuza prestarea anumitor activitati fara sa li se desfaca contractul de munca ori sa poata fi acuzate ca prestatiile lor au fost necorespunzatoare. Odata cu votarea legii, prostituatele au dreptul sa renunte la autorizatia pentru prestarea activitatilor cu caracter sexual sau, dupa caz, la conventia incheiata cu detinatorul stabilimentului, fara nici un preaviz. In schimb vor avea obligatia sa pastreze confidentialitate asupra identitatii clientilor, la cererea acestora sa prezinte ultimul aviz medical si sa respecte durata programului dinainte stabilit. De asemenea, ele vor avea obligatia sa faca periodic controlul medical de sanatate si sa pastreze asupra lor carnetele de sanatate cu rezultatul acestora. In cazul in care intervine vreo modificare in starea de sanatate a prostituatelor, vor trebui sa aduca acest fapt la cunostinta detinatorului stabilimentului.
Cum sa-ti tragi bordel
Pentru infiintarea unui stabiliment in care sa se poata desfasura activitati cu caracter sexual, solicitantul trebuie sa prezinte primariei copia actului de identitate, actul de proprietate sau contractul de inchiriere asupra spatiului in care urmeaza sa-si desfasoare activitatea, avizul directiei de sanatate publica, cazierul judiciar si cazierul fiscal. Viitorul patron de bordel trebuie sa mai depuna la dosar un act de onorabilitate eliberat de organul de politie de pe raza teritoriala a domiciliului acestuia. Eliberarea autorizatiei se va face de consiliile locale, pe baza unei licente de organizare si functionare a fiecarui stabiliment in parte. Aceasta este emisa de autoritatea de reglementare in materie ce functioneaza in cadrul Ministerului de Interne. Urmeaza apoi inregistrarea la Registrul Comertului si la organele fiscale teritoriale, precum si intr-un registru al Inspectoratului teritorial de sanatate. Proiectul de lege prevede ca nu pot functiona stabilimente la o distanta mai mica de 500 de metri de institutii publice, biserici, scoli, sali de spectacole, stadioane, unitati militare, camine, fundatii si asociatii privind protectia minorilor etc. Prostituatele autorizate la rindul lor, vor conveni cu patronul bordelului unde vor sa lucreze, asupra platilor serviciilor prestate si durata timpului de lucru. Prin conventie nu se pot impune conditii referitoare la forma si calitatea activitatilor prestate. De mentionat ca tarifele raporturilor sexuale se vor stabili in functie de categoria bordelurilor, care se diferentiaza intre ele in raport de ambianta si de standardul dotarilor. De mentionat ca patronul stabilimentului are dreptul sa refuze solicitarile adresate de clienti.
Acte sexuale de toate felurile, numai protejate
Obligatiile patronului unui stabiliment sint mult mai numeroase decit drepturile pe care le are. Astfel, el va fi cel care va stabili tarifele si va incasa de la clienti contravaloarea serviciilor cu caracter sexual ce se desfasoara in localul sau. Va putea refuza totodata accesul clientilor in localul sau daca acestia nu corespund standardului la care este cotat stabilimentul si va avea dreptul sa inceteze fara preaviz contractul cu persoana depistata la controlul medical periodic, ca fiind inapta pentru practicarea serviciilor cu caracter sexual. In schimb, patronul va fi obligat sa-si intretina bordelul in perfecta stare de functionare si igiena, sa pastreze confidentialitatea cu privire la identitatea clientilor si sa asigure securitatea acestora, precum si a bunurilor ce le apartin. Detinatorul stabilimentului are obligatia de a nu impune prostituatelor prestatii sexuale de orice fel si acte sexuale neprotejate, sa puna la dispozitia clientilor in mod gratuit, mijloace de protectie impotriva transmiterii bolilor sexuale si sa nu permita accesul minorilor in bordel. Patronul de bordel mai este obligat sa afiseze in interiorul localului, la loc vizibil, tarifele pentru activitatile cu caracter sexual, sa tina evidenta sumelor incasate si sa le puna oricind la dispozitia organelor de control. De asemenea, detinatorul stabilimentului va fi cel obligat sa asigure respectarea drepturilor si securitatii persoanelor ce lucreaza pentru el.
Amenzi si ani de inchisoare
In cazul in care – de la intrarea in vigoare a legii – va fi prinsa practicind prostitutia o persoana neautorizata sau una autorizata dar depistata de medic drept inapta sa presteze servicii cu caracter sexual, acea persoana va fi pedepsita cu inchisoare de la trei luni la doi ani si anularea autorizatiei. Cu inchisoare de la 5 la 7 ani si anularea autorizatiei va fi sanctionata recrutarea, obligarea sau determinarea minorilor sau a persoanelor aflate intr-o tara straina si intr-o stare materiala precara sa se prostitueze in cadrul stabilimentelor. Desfasurarea de activitati cu caracter sexual contra unei plati dinainte stabilite intr-o locuinta unde exista copii sub 18 ani si practicarea prostitutiei in alte locuri decit cele precis stabilite prin autorizatie, se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an, sau cu amenda. Vor face puscarie pe o perioada intre sase luni si doi ani toti cei care inregistreaza sau faciliteaza inregistrarea de casete video cu clientii bordelurilor, cu scopul de a le face publice. Cele mai drastice amenzi, intre 10-100 milioane lei, se vor aplica prostituatelor care nu se prezinta la controlul medical la datele stabilite dar si patronilor care vor permite minorilor sa aiba acces la serviciile sexuale, care vor impune prostituatelor practici sexuale neprotejate si care nu vor pastra in stare corespunzatoare de functionare si igiena bordelul. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de organele de politie si cele de sanatate publica. (Laura BREANA)

Comentarii