Afacerile alesilor, la vedere!

sâmbătă, 26 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Afacerile alesilor, la vedere!

Mult trimbitata trinta cu coruptia pe care premierul Nastase a anuntat-o inca de la inceputul acestui an a trecut ieri la primul capitol. Afacerile alesilor si, mai nou, si ale celorlalti demnitari devin, dintr-odata, cap de lista printre preocuparile PSD. In judetul nostru prefectul a anuntat ca au mai ramas trei zile pentru ca alesii locali sa-si dea pe fata afacerile pe care le deruleaza pe spatele bugetelor locale. Din pacate, nu prea multi dintre cei care ar trebui sa se simta cu musca pe caciula au dat in vileag increngaturile dintre pozitia lor in diverse consilii si afacerile pe care le desfasoara chiar cu acele institutii.
Pina ieri doar patru alesi locali au avut curajul necesar sa afirme ca au facut afaceri cu bugetele locale. Unul dintre ei, Cornel Anghel, consilier judetean si administrator al societatii Art Construct ’95, a renuntat chiar la functie, in timp ce primarul Bacinschi si viceprimarii Radovici si Nistoroiu, care de asemenea au facut diverse lucrari la Primarie, au promis sa se retraga din aceste bussiness-uri.
Lista consilierilor care fac afaceri este insa mult mai mare si probabil ca acestia nu vor decide exact inspre ce se vor indrepta decit dupa ce vor apare prevederi exacte in Monitorul Oficial.
Premierul Adrian Nastase a declarat ieri dimineata, in video-conferinta saptaminala, ca Executivul a discutat si aprobat o serie de masuri menite sa eradicheze coruptia din administratie. Nastase a denumit generic aceasta actiune "Curatenia de primavara" din administratie.
Guvernul vs. coruptie
Prima masura anuntata de premier este cea prin care institutiile publice vor achizitiona, pe viitor, bunuri de inventar. Conform premierului, Guvernul a hotarit ca acestea sa fie achizitionate de acum inainte doar pe baza ofertelor facute prin internet. Este vorba de un procedeu de vinzare-cumparare avangardist, pe care Executivul vrea sa-l implementeze la nivelul fiecarui judet.
Practic, cei care vor sa faca afaceri cu institutiile publice vor trebui sa trimita ofertele de pret prin internet, urmind ca un program sa stabileasca exact ce oferte sint acceptabile din punct de vedere al pretului si a altor factori. Premierul spune ca toate vinzarile vor fi administrate de catre o institutie neutra "Inspectoratul de stat pentru comunicatii". Aceasta institutie va fi cea care va administra toate bazele de date, astfel incit cei care vor fi vinzatori virtuali se vor intilni cu cel care va cumpara, in cazul nostru institutiile de stat, doar in momentul incheierii contractelor. Desi nu a precizat aceste lucruri in video-conferinta, se pare ca Executivul lucreaza la o pagina de web: http://www.e-licitatii.ro, pagina pe care se vor inregistra toate ofertele si cererile de la si pentru institutiile publice. "Este un mecanism avangardist in Europa. El nu functioneaza in U.E. decit in anumite institutii. Noi credem ca va functiona destul de bine in Romania. Unii vor fi foarte nefericiti de aplicarea acestui sistem insa aceasta este situatia", a spus Nastase la video-conferinta.
Ziaristii "martori" la licitatii
Premierul spune ca Executivul vrea ca licitatiile sa devina extrem de transparente si spune ca de acum inainte restul de licitatii din administratia publica se va face in prezenta ziaristilor. "Vrem sa introducem licitatiile cu strigare pentru toate achizitiile. Acestea vor fi publice si se vor face in prezenta camerelor de luat vederi de la televiziuni", a mai adaugat Adrian Nastase.
Ulterior, premierul a precizat ca pe data de 31 ianuarie a.c. Guvernul va elaborare o hotarire care va reglementa exact relatia dintre alesii locali si afacerile pe care acestia le au cu institutiile in care isi exercita mandatul. Se pare ca intentia Guvernului este aceea de a stabili incompatibilitatile dintre functia de consilier si aceea de actionar sau administrator al unei societati care deruleaza afaceri cu societatile sau regiile aflate in subordinea Consiliilor Locale. Nastase a spus ca incompatibil se va considera, pe viitor, a fi si numirea prefectilor si a subprefectilor in diverse C.A.-uri sau AGA.
Averea la vedere
Premierul le-a mai spus celor prezenti la video-conferinta ca pe viitor declaratiile de avere ale alesilor locali dar si ale demnitarilor vor deveni publice. Precizam pentru cititorii nostri ca in acest moment declaratiile de avere sint strict confidentiale ele fiind sigilate in birourile mai marilor diverselor institutii publice. "In acest fel se vor inlatura unele suspiciuni. In Marea Britanie, de exemplu, averile demnitarilor sint publicate intr-un registru", a mai spus premierul.
Acesta a adaugat faptul ca daca se vor constata diferente uriase intre declaratia de avere depusa la inceputul mandatului si averea dobindita la finalul mandatului organele statului vor incepe, din oficiu, cercetarea penala.
La Adjud alte "afaceri"
Prefectura a primit, pe data de 24 ianuarie a.c., o radiograma de la Guvern, prin care se cerea identificarea tuturor consilierilor judeteni, municipali sau locali care sint actionari sau administratori la societati comerciale, care au relatii de afacere cu regiile locale si societatile aflate in subordinea consiliilor locale sau ale CJ.
Conform prefectului George Baesu doar la Adjud au mai aparut trei cazuri, fata de cele stiute deja la CJ si Consiliul Local Focsani. "Este vorba despre doi consilieri PSD: Mihail Vearba, administrator la SC VM Favorit, de la care Primaria a cumparat benzina si motorina si Mircea Popa, administratorul SC Lalely, de la care Primaria a cumparat dulciuri la pomul de Craciun si un alt consilieri de la PD, Andrei Dulgheru de la Apoterm, societate de la care Primaria Adjud a cumparat combustibil lichid usor", sustine Baesu.
Ramine de vazut daca din "lupta" cu coruptia ii vom afla si pe marii corupti si afacerile lor sau ii vom vedea, asa cum ne-am obisnuit deja, doar pe cei mici, care vor trece prin sita "campaniei de primavara". (Traian NEGULESCU)

Comentarii