Bancile ii incurajeaza pe agentii economici sa nu-si plateasca darile

luni, 07 august 2000, 23:00
3 MIN
 Bancile ii incurajeaza pe agentii economici sa nu-si plateasca darile

In urma verificarilor efectuate de inspectorii Corpului de Control din cadrul Agentiei Judetene de Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP) Vrancea, s-au intocmit procese verbale de control la 169 de agenti economici. Cei mai multi dintre acestia au fost inregistrati ca restantieri la fondurile de somaj (5% si 1%), motiv pentru care a fost declansata procedura de executare silita. "Conform Ordonantei 11/1996 privind executarea creantelor bugetare, daca in termen de 15 zile de la efectuarea controlului agentul economic nu-si achita datoriile, putem trece la executarea silita. Aceasta consta in primul rind in popriri bancare, bancile unde agentii economici cu datorii au conturi deschise fiind obligate sa vireze banii in conturile noastre", ne-a declarat Florin Calin, sef Birou Legislatie si Contencios din cadrul AJOFP.
Greul incepe, insa, abia dupa introducerea popririlor in banca deoarece, potrivit spuselor inspectorilor Corpului de Control, in majoritatea cazurilor agentii economici declara fie conturi care nu exista, fie care nu mai sint alimentate cu bani de mai multa vreme.
"Sint si situatii in care bancile isi anunta clientii sa-si ridice banii pentru a nu fi virati noua. Datornicii scot banii din cont, la indemnul conducerii bancilor sau a altor functionari, in ciuda prevederilor Ordonantei 11/96 care obliga bancile sa ne verse banii si sa-i execute silit pe datornici fara acordul acestora", a declarat Florin Calin.
184 de firme sint pe lista datornicilor
Lista neagra a celor care nu-si achita contributiile la fondul de somaj cuprinde, in prezent, 184 de societati comerciale din care 79 sint din anii 1997-1998; 46 de anul trecut, iar 59 de firme au datorii doar pentru anul in curs. La sfirsitul semestrului intii al acestui an, volumul datoriilor se cifra la 8,248 miliarde de lei. Acestora li se adauga sase societati comerciale cu restante mai mari de un miliard de lei. Tricotton Panciu – 3,7 miliarde de lei; Vinicola Focsani – 11 miliarde de lei; Agromixt Focsani – 1,5 miliarde de lei; Romvitis Odobesti – 1,6 miliarde de lei; Agroindustriala Maicanesti – 1 miliard de lei si Romseh – 2,5 miliarde de lei. Pentru alte citeva miliarde de lei s-au acordat esalonari la plata datoriilor, 8 firme beneficiind in 1999 si 2000 de aceasta inlesnire. Este vorba despre: G&M International Conf; Mario Serv SRL; Mopaf; Cooperativa Sporul; Sirius International Conf SRL; Indforest si RADP Vrancea.
In prezent, acordarea de esalonari la plata datoriilor este supendata pe termen nelimitat.
Legea obliga bancile sa plateasca majorarile de intirziere
Potrivit legislatiei in vigoare, bancile trebuie sa colaboreze cu AJOFP pentru recuperarea debitelor restante. Seful Biroului Legislatie si Contencios este de parere ca acest lucru poate fi realizat numai printr-un control asupra conturilor restantierilor. "Ne lovim insa de secretul bancar. Chiar daca conturile sint alimentate cu bani, noi nu avem de unde sti acest lucru. Legea obliga bancile sa ne vireze banii clientilor cu datorii, in caz cotrar majorarile de intirziere datorate pentru neplata in termen urmind a fi suportate de banci. Dar cum noi nu avem acces la conturile datornicilor, nici nu putem percepe majorari de la institutiile bancare", a mai adaugat Florin Calin.
In aceste zile, inspectorii Corpului de Control lucreaza la intocmirea unei liste a debitorilor, lista care va fi inaintata tuturor bancilor din Focsani si prin care se solicita comunicarea conturilor deschise de datornici la aceste banci.
Inspectorii Corpului de Control sint de parere ca singura modalitate de recuperare a restantelor este buna colaborare cu bancile, care nu trebuie decit sa se conformeze cerintelor legii. (Elena CRISTIAN)

Comentarii