Consilierii opozitiei din Panciu se revolta impotriva PSD

sâmbătă, 10 ianuarie 2004, 00:00
6 MIN
 Consilierii opozitiei din Panciu se revolta impotriva PSD

Democratii panceni acuza PSD-ul ca ii supune presiunilor politice pentru a putea controla Consiliul Local dupa bunul plac. Consilierii PD au afirmat intr-o conferinta de presa ca din arsenalul partidului de guvernamint face parte folosirea institutiilor statului pentru a-i forta pe consilierii Opozitiei sa voteze dupa dorinta lor sau sa nu se prezinte la sedinte, amenintarile si chiar santajul. Vizite ale organelor de control, amenintari cu pierderea locului de munca, presiuni asupra unor membri ai familiei, inscenarea unor dosare penale au fost citeva dintre „chinurile” prin care spun ca au trecut consilierii democrati in cei trei ani si jumatate de cind puterea a trecut din miinile lor in cele ale PSD. Fostul primar Fanica Panciu a iesit si el la rampa, la mai bine de trei ani de cind a parasit fotoliul de primar. Fostul primar democrat spune ca este victima unor procese politice si crede ca ar fi fost „bine merci” daca se inscria in PSD, asa cum i-au cerut in nenumarate rinduri mai marii PSD. Primarul spune ca nu a vrut sa-si tradeze partidul, dar fostul sau coleg PD-ist, primarul Ion Petre, a acceptat sa se inscrie la PSD. Fanica Panciu si-a dat recent demisia din functia de consilier local, pe motiv ca nu mai putea face nimic din cauza ca „o parte din consilieri au fost cumparati si santajati ca sa fie o masina de vot”. Reporterii nostri au incercat sa-l contacteze pe primarul Ion Petre pentru a comenta acuzatiile aduse de democrati, dar acesta a refuzat sa vorbeasca si ne-a inchis telefonul.
Conducerea organizatiei PD din Panciu s-a hotarit sa aduca la lumina presiunile la care ar fi fost supusi consilierii sai, dupa pierderea alegerilor in anul 2000. Democratii s-au plins ca PSD, care controleaza la limita CL, a facut uz de toate mijloacele si de toate pirghiile puterii pentru ca in legislativul pancean sa se voteze numai dupa placul sau. Teoretic, Opozitia ar trebui sa controleze Consiliul, deoarece are noua consilieri din 17, sapte ai PD si doi ai PNL. Ultimul consilier democrat a venit in vara anului trecut, atunci cind directorul SGCL a renuntat la scaunul din Consiliu, deoarece era incompatibil.
„PD si PNL au incercat in citeva rinduri sa combata pareri si proiecte ale PSD dar nu au reusit, pentru ca o parte dintre consilieri, fie PD sau PNL, au fost cumparati sau santajati de PSD. Noi, cei din opozitie, nu puteam sa facem nimic, doar sa fim la sedinta”, a declarat Fanica Panciu, fostul primar al orasului. Acesta a renuntat recent la calitatea de consilier local, pentru a-l lasa pe altul in locul sau, „sa se rodeze”. Fostul primar ii sfatuieste si pe alti colegi de partid sa faca la fel in perspectiva viitoarelor alegeri. La rindul sau, consilierul local Zamfirita Toscuta, educatoare de profesie, a povestit ca si-a pierdut postul de educatoare si directoare la gradinita Veritas dupa ce a fost aleasa consilier PD, si a ajuns la tara. „La inceput, plecam plingind de la sedinte. La o sedinta extraordinara din vara, convocata de noi, opozitia, am fost boicotati. Mie mi s-a spus ca am un baiat la Academie si, daca vreau sa termine, sa nu vin la sedinta. Am avut de ales intre familie si partid si atunci am preferat sa nu ma duc”, a spus Zamfirita Toscuta. „Daca ala spune ca te da afara, poate s-o si faca, pentru ca are acoperire politica. Cel mai bun exemplu este atunci cind am vrut sa facem sedinta extraordinara si au fost proiecte neutre. Amintesc faptul ca de trei ani cerem rapoartele Curtii de Conturi cu neregulile descoperite. Eu am fost presedinte de sedinta atunci si n-au venit decit doi consilieri”, a adaugat Sorin Robu, liderului grupului de consilieri democrati. Chiar in ziua sedintei, doctorii Octavian Sandulache si Iancu Tiru au fost chemati de urgenta la Casa Judeteana de Pensii. „La Nicolae Petrisor (consilier PNL-n.r.), care se ocupa cu vinul, in ziua sedintei au venit de la Garda Financiara si de la Ministerul Agriculturii. La mine au venit Finantele”, a adaugat Sorin Robu.
Fanica Panciu a iesit la rampa
Fanica Panciu, fostul primar al Panciului, a iesit pentru prima data intr-
o conferinta de presa a denunta faptul ca i s-au inscenat mai multe
dosare penale dupa alegerile din 2000. Acesta s-a prezentat la
conferinta de presa cu un munte de dosare, din care la ora actuala se
mai judeca pentru montarea unor stilpi pentru iluminatul public in
Panciu. Fostul primar spune ca, dupa ani de procese, se simte obligat sa explice pancenilor dar si colegilor ca are dovezi ca nu a incalcat legea. „Am hirtii doveditoare ca nu e nimic adevarat din toate acuzatiile care mi se aduc”, a spus in fata colegilor fostul primar. In anul 1997, prin Hotarirea nr. 57 a CL, s-a aprobat montarea a 157 de stilpi de iluminat public. Dupa anul 2000, lui Fanica Panciu i s-a imputat suma de 2,4 miliarde de lei. Una dintre acuzatiile aduse a fost aceea ca nu a avut acordul comisiei de specialitate. Cu toate acestea, din hirtiile prezentate de fostul primar, semnatura celui care a declarat acest lucru se gaseste si pe acordul comisiei de specialitate, dar si semnaturile consilierilor locali care au fost de acord cu investitia. In plus, Fanica Panciu a fost acuzat ca a nu a fost intocmit nici un deviz de oferta privind montarea stilpilor. In cadrul conferintei de presa, fostul primar a spus ca licitatia a fost organizata pe 17 iulie 1997 si a prezentat procesul verbal intocmit atunci.
Presiuni asupra expertului
„Dosarul a inceput cu adrese de la Primarie si Politie la Consiliul Judetean, care a numit o comisie de verificare a exercitiului bugetar din perioada 1996-2000, comisie de audit care nu poate prin lege sa verifice. Consiliile locale nu sint subordonate CJ, dar Marian Oprisan a trimis comisia sa-mi fabrice ceva. Marian Oprisan avea nevoie de mine cind eram pe val, dar nu m-am inscris la ei pentru ca ii consider un partid de comunisti. Ei au nevoie ca in fiecare comunitate sa aiba puterea si ii indeparteaza pe cei care au alte idei”, a afirmat Fanica Panciu. Potrivit spuselor sale, expertizele care au fost realizate in acest dosar au scos in evidenta ca nu a facut nici un prejudiciu. Mai mult, un expert asupra caruia s-ar fi facut presiuni a renuntat la aceasta calitate pentru a depune marturie in instanta in favoarea fostului primar: „In calitatea mea de expert autorizat, am avut posibilitatea sa iau cunostinta de toate datele si de toate problemele ridicate si consider ca inculpatul nu a creat nici un prejudiciu. (…) Tin sa arat ca s-a afirmat in mod tendentios la urmarirea penala ca as fi refuzat sa fac un supliment de expertiza sau sa raspund la intrebari, intrucit am fost amenintat in mod direct si mi s-a reprosat ca incerc sa favorizez infractorul, motiv pentru care m-am si retras. Cu titlu de exemplu, vreau sa arat ca in anul 2001 s-a organizat festivalul berii la Focsani, prilej cu care s-a cheltuit mai mult de doua miliarde de lei. Consider ca inculpatul nu este vinovat pentru ca a organizat activitati asemanatoare”, se arata in marturia depusa de expertul Untaru Vasile.
„Am cistigat toate procesele la Judecatoria si la Tribunalul Neamt si mai am la Curtea de Apel Galati”, a spus Fanica Panciu, afirmind ca detine documente justificative pentru toate acuzatiile care ii se aduc. Fostul primar al Panciului este un adevarat campion al acuzatiilor care i s-au adus si care nu au fost confirmate de justitie in totalitate. Astfel, i-a fost pusa in spinare aducerea Circului Globus din Bucuresti, i s-au imputat rafturile construite pentru Casa de Cultura si convorbirile telefonice efectuate in timpul mandatului. De asemenea, lui Fanica Panciu i s-a cerut socoteala si pentru vizita in orasul italian Casiro, infratit cu Panciu, atunci cind l-a insotit si actualul primar Ion Petre, pe vremea cind era „membru marcant PD”. Fostul primar democrat spune ca s-a hotarit sa demonteze toate acuzatiile care i se aduc si a promis ca va face dovada ca este victima unor inscenari politice. (Mihai BOICU)

Comentarii