Doamna Sindicat, acuzata ca a gestionat un CAR ilegal

vineri, 20 octombrie 2000, 23:00
5 MIN
 Doamna Sindicat, acuzata ca a gestionat un CAR ilegal

Contabila sefa a Asociatiei Judetene a CAR Vrancea, Victoria Ursu, este de parere ca in cadrul Sindicatului Liber Vranco SA a functionat, din 1995, un CAR stil "Gerald", infiintat fara acordul salariatilor, fara personalitate juridica si fara cont de disponibilitati. In sprijinul afirmatiilor sale, Victoria Ursu aduce modul de infiintare ca si nerespectarea Legii 54/1991 a sindicatelor. "CAR-ul Sindicatului Incom Vranco Focsani nu are personalitate juridica, fiind infiintat in baza unei sentinte judecatoresti, nr.1964 din 06.03.1995 prin care se solicita modificarea statutului si nicidecum constituirea casei de ajutor reciproc. In plus, Sindicatul prin Legea 54/1991 nu poate constitui case de ajutor reciproc, decit case de ajutor proprii folosindu-se cotizatia incasata pentru ajutorul material dat membrilor de sindicat", ne-a declarat Victoria Ursu.
Lupta cu morile de vint
Potrivit spuselor contabilei sefe a AJ a CAR Vrancea lupta pentru a demonstra ilegalitatea acestui "joc de intrajutorare" a inceput in iunie 1995, cind CAR-ul deja existent in societate a fost practic evacuat iar o buna parte a membrilor s-au retras motivind cu "inscrierea in CAR-ul Sindicatului din societate". "La infiintarea acestui joc de intrajutorare sau cum vreti sa-i spuneti, numai CAR nu, in Vranco exista deja un CAR inregistrat ca persoana juridica din 1967, care avea in acel moment aproximativ 2000 de membri si respecta legile in domeniu. Numai ca, in iulie 1995, am fost somati prin mai multe adrese semnate de directoarea Cezarina Leca sa parasim camera pe care o ocupam in aceasta societate pe motiv ca nu au nici o obligatie fata de organizatia CAR de a-i asigura spatiu de functionare", a mai adaugat Victoria Ursu.
Din acel moment, conducerea Asociatiei judetene a CAR Vrancea a facut mai multe adrese la Politia economica, Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani, Garda Financiara, Curtea de Conturi, Directia de Dinante, BCR si chiar la Parchetul General de pe linga Curtea Suprema de Justitie. Acestora li se adauga alte reclamatii catre conducerea fabricii de Confectii si chiar adresate patronului italian principala nemultumire a conducerii AJ a CAR Vrancea fiind ilegalitate acestui CAR.
"Nimeni nu m-a ascultat"
In fiecare dintre reclamatiile trimise, pe parcursul unui an, iulie 1995 – iulie 1996, Victoria Ursu si Constantin Petrov, presedintele de atunci al AJ CAR, mentionau ilegalitatea CAR-ului gestionat de lidera de sindicat Mariana Ionescu. "Va facem cunoscut ca Sindicatul liber Vranco SA, prin liderul sau Ionescu Mariana, cauta sa desfiinteze un CAR mai bine organizat si sa infinteze un alt CAR stil «Gerald» fara acordul salariatilor, fara personalitate juridica si fara cont de disponibilitati", se arata in adresa 266 inaintata Politiei Economice a Municipiului Focsani.
Totodata, in spijinul afirmatiilor facute, Victoria Ursu vine cu prevederile Legii 54/1991, a Sindicatelor, potrivit carora sindicatele pot desfiinta case dea jutor, dar nu si reciproc. "La unele adrese am pimit raspuns, la cele mai multe insa nu ni s-a comunicat nimic. De cele mai multe ori raspunsul a sunat cam asa «va informa ca cele prezentate nu fac obiectul activitatii de control al unitatii noastre». Cind am vazut ca nimeni nu m-a ascultat am incercat sa fac in asa fel incit CAR-ul nostru, care intre timp avea un sediu nou, sa mearga cit mai bine", a precizat Victoria Ursu.
Functionarea conform legii insemna reguli ce trebuiau respectate
Contabila CAR Vranco, cel care functiona de mai bine de 30 de ani la aceasta societate, Adriana Hortolomei si aminteste cum sute de membri de la acest CAR au facut cereeri de retragere la presiunea conducerii Sindicatului pentru a se inscrie in CAR-ul Sindicatului din societate. "S-au retras mai bine de jumatate dintre membri care au plecat la CAR-ul Marianei Ionescu. Chiar si lidera de sindicat si sotul acesteia erau membri la noi, dar ei s-au retras ceva mai tirziu", ne-a spus Adriana Hortolomei.
La vremea infiintarii acelui "joc de intrajutorare", CAR-urile functionau in baza Legii 24/1921, modificata ulterior cu Legea 122/1996.
Victoria Ursu spune ca prin functionarea in baza acestor legi CAR-ului Sindicatului i s-ar fi impus respectarea unui Statut, cotizatii lunare fixe, imprumuturi mai mici si chiar eliminarea favoritismelor.
"Cotizatia lunara pentru membrii unui CAR este cuprinsa intre 25.000 de lei si 100.000 de lei; nu sint admise fonduri masive, adica un membru sa cotizeze intr-o luna cu o suma mai mare pentru a lua un imprumut urgent si nici acordarea de imprumuturi preferentiale. In plus, rareori un CAR isi permite sa acorde credite de 10 ori mai mari decit fondul, deoarece trebuie satisfacute cit mai multe cereri. Asa se intelege de ce doamna Ionescu a preferat sa gestioneze un astfel de CAR tip Gerald", a mai adaugat Victoria Ursu. Contabila sefa a AJCAR01 a mai spus ca in cazul in care CAR-ul Sindicatului de la Confectia ar fi fost legal, singura institutie abilitata sa il controleze era tocmai Asociatia Judeteana pe linie de fonduri si imprumuturi si Directia de Finante, in ceea ce priveste salarizarea. "Daca ar fi fost afiliat la Asociatia Judeteana noi am fi controlat modul in care se derulau creditele si nu am fi permis acordarea unor sume de 10 ori mai mari decit fondul, in mod preferential si cu o dobinda foarte mica", a spus Victoria Ursu.
"Nimeni nu poate verifica cum s-au gestionat banii"
Desi nu are certitudinea ca intr-un final, Mariana Ionescu nu a intrat in legalitate cu CAR-ul sau, contabila sefa a AJCAR spune ca nici o institutie nu o poate verifica si trage la raspundere pe Mariana Ionescu pentru gestionarea fondurilor Sindicatului. "Acest CAR ar fi putut intra in legalitate prin transferarea lui catre societate, deci sa nu mai fie a sindicatului, si prin inscrierea lui in acel registru special de la Judecatorie. Si asa fiind, cine poate verifica modul cum au fost dirijate in realitate fondurile, unde s-au dus dobinzile si daca au fost taiate chitante pentru toate sumele incasate", a incheiat contabila sefa Victoria Ursu.
In cazul in care acest CAR functioneaza legal, el ar trebui sa fie inscris intr-un Registru special de la Judecatorie, registru tinut de presedintele Judecatoriei, Nicolae Vraciu. Ieri, reporterii nostri au incercat sa consulte acest registru, dar in lipsa presedintelui Vraciu acest lucru a fost practic imposibil. Nici BCR Vrancea nu ne-a putut comunica daca CAR-ul Sindicatului are cont deschis la aceasta banca pe motiv de confidentialitatea operatiunilor. Singura care pare a nu se da batuta este tocmai Victoria Ursu, care a scos mormanul de acte ce ii dovedesc spusele, fiind ferm convinsa ca macar acum sa obtina un raspuns de la organele in drept. (Elena CRISTIAN, Traian NEGULESCU)

Comentarii