Este moral imprumutul judecatorului la CAR-ul Confectiei?

miercuri, 18 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Este moral imprumutul judecatorului la CAR-ul Confectiei?

Reporterii nostri au continuat ancheta care a dezvaluit numele celor sase judecatori de la Judecatoria Focsani si a celor trei procurori de la Parchet, care s-au imprumutat de la CAR-ul sindicatului din Confectia. De data aceasta, ziaristii au intrebat liderii de sindicat, oficialitati din judet, dar si pe sefii celor doua institutii ale justitiei cum privesc, din punct de vedere al moralitatii, acest tip de credit contractat de catre magistrati.
Majoritatea celor intervievati au precizat ca nu vad nimic ilegal in faptul ca cineva, fie el si magistrat, sa apeleze la o forma de creditare, pozitie pe care s-a situat si ziarul nostru. Unii insa au apreciat ca judecatorii au pus bete in roate gratuit sindicalistilor de la Confectia, atunci cind s-au adresat justitiei pentru a opera o banala modificare in statut, tocmai fiindca aveau credite la CAR-ul acestui sindicat, credite gestionate chiar de persoana care urma sa fie schimbata din fruntea sindicatului.
De asemenea, trebuie precizat faptul ca judecatorii au pus bete in roate si ziaristilor pe timpul judecarii procesului Sindicatul vs. doamna Sindicat. Acestia i-au interzis unui cameraman de la o televiziune locala sa filmeze iar ziaristilor le-au interzis accesul cu reportofoane in sala de judecata.
Pe de alta parte, conducerea Judecatoriei Focsani are o bila alba in acest caz, deoarece a dat dovada de discernamint atunci cind n-a permis ca acest dosar sa fie judecat de nici unul dintre judecatorii care au luat bani imprumut de la sindicatul din Confectia. Nici judecatoarea Mioara Badiu, nici judecatorul Nicolae Imparatu, cei doi magistrati care au judecat dosarul Sindicatul vs. doamna Sindicat nu se aflau pe condicuta secreta a Marianei Ionescu.
Iata mai jos parerile celor intervievati de reporterii "Monitorului" in cazul listelor secrete cu magistratii care au apelat la credite de la CAR-ul sindicatului de la Confectia.
"Salariatii aveau prioritate"
Paraschiv Prodan, presedintele CNSLR Fratia, filiala Vrancea:
"Conform Regulamentului de Organizare si Functionare a CAR, si membri din afara societatii aveau dreptul sa solicite un astfel de imprumut. Deci nu este nimic ilegal in a lua un astfel de credit de la CAR. Pe de alta parte, tinind cont de functia pe care o avea Mariana Ionescu, prioritate aveau oamenii din subordinea sa si apoi cei din afara. Daca cel care nu era angajatul fabricii se dovedea a fi un bun platitor, nu vad nimic rau in a obtine un astfel de imprumut. Tinind cont insa de pozitia acestor persoane, situatia mi se pare oarecum anormala."
"Nu comentez"
Puiu Doru, presedintelele Cartel Alfa Vrancea:
"Din punctul meu de vedere, fiecare persoana in parte trebuie sa decida cit este de moral sau nu sa apeleze la o astfel de solutie. Obligatia celui care contracteaza un astfel de imprumut este sa se gindeasca la ce se expune prin aceasta. Sint nenumarate cazurile cind s-au luat credite preferentiale mult mai mari decit cele prezentate in ziarul dumneavoastra. Despre cit de moral este sau nu acest lucru, ma abtin sa comentez."
Prefectul nu a citit presa
Catalin Haret, prefectul judetului "Nu am citit ziarul cu pricina si nu stiu in amanunt despre ce este vorba. Dar va intreb, daca un judecator ar face un imprumut la o banca si apoi ar trebui sa judece un proces legat de respectiva banca, el nu ar fi obiectiv?"
"Solutia este imorala"
Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea "Solutia este imorala chiar daca imprumuturile sint legale. Acum inteleg de ce judecatorii au fost mai reticenti cind au avut de solutionat un banal dosar legat de modificarile survenite in conducerea sindicatului de la Confetia. Si acest lucru s-a facut numai dupa ce am intervenit pe linga Judecatorie si am discutat personal cu vicepresedinta Judecatoriei, Timofte." (Elena CRISTIAN, Traian NEGULESCU)

Comentarii