EXECUTAAAREA!

miercuri, 03 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 EXECUTAAAREA!

Situatia este asemanatoare si la Adjud, unde "Apoterm" incearca sa recupereze astfel datoriile de la asociatiile de locatari.

In acest moment, peste 400 de dosare ale datornicilor focsaneni se afla, in lucru, in diferite stadii, la executorii judecatoresti. Circa 130 dintre acestea apartin agentilor economici locali, diferenta fiind reprezentata de debitorii din rindul populatiei. In ceea ce-i priveste pe locatari, unii, care au omis sa achite complet o factura sau nu au avut suficient maruntis in buzunar, se pot astepta acum la o somatie din partea executorului pentru o datorie de 50.000 de lei. Evident, exista si restante mai mari in joc, in valoare de citeva zeci de milioane de lei.
Ora scadentei
Dupa ce, in urma cu o luna, CUP anuntase reluarea ofensivei in instanta pentru recuperarea debitelor, pentru multi dintre restantieri a sosit acum ora scadentei. "Dosarele se afla in diverse stadii. Unii au primit deja somatii, pentru altii se pregatesc. Exista si cazuri in care am pus deja in vinzare apartamente pentru debite foarte mari. Cei mai multi dintre debitori se sperie si platesc imediat, nu mai este cazul sa ne deplasam cu masina pentru a le pune sechestru asiguratoriu pe bunuri. In general, noi procedam in functie de vechimea datoriei: daca n-au platit pentru intretinere nimic timp de ani de zile, ii dam in judecata si le scoatem casa la vinzare", a precizat consilierul juridic al CUP, Constantin Mindrila.
Nici micile SRL-uri din Focsani nu au scapat de executari, chiar pentru sume minuscule. Spre exemplu, SC Filip ComImpex este somat pentru un rest de plata de 182.000 de lei, in timp ce "Diana Cafe Boutique" are de-a face cu justitia pentru o suma ce depaseste cu putin 40.000 de lei. La polul opus se afla litigiile serioase, in joc fiind sume de sute de milioane de lei sau chiar de miliarde. Un bun exemplu este procesul CUP cu MOPAF, pentru un debit al acesteia din urma in valoare de 1,6 miliarde de lei.
Recuperare, pe cai legale
Si la Adjud a inceput sa ploua cu procese pentru recuperarea banilor reprezentind restantele populatiei la intretinere. La presiunea societatii "Electrica", ce are de primit de la "Apoterm" citeva miliarde bune, fostul prestator de servicii a actionat pe toate caile legale pentru a recupera banii pe care ii are de platit populatia. Sint chemate in instanta atit asociatiile, cit si proprietarii, acestia din urma trimisi in judecata de administratori. La ora actuala se afla in plin proces cu "Apoterm" 7 asociatii din cele 15 din Adjud. Celelalte 8 au trimis deja in instanta o parte dintre rau-platnici, iar "Apoterm" a renuntat sa le mai deschida si lor procese.
Initial, societatea "Apoterm" a inceput sirul proceselor in iunie, chemind in instanta 5 asociatii pentru 451 milioane lei. Este vorba despre asociatiile nr. 2, 4, 10, 11 si 14. Prima sentinta a fost data in cazul asociatiei din urma, pentru care instanta a emis deja o hotarire ramasa definitiva pentru plata datoriei de 47,5 milioane lei si a penalitatilor in valoare de 34,4 milioane lei.
Celelate patru asociatii au chemat in instanta locatarii si proprietarii care au debitele cele mai mari. Odata deschisa seria proceselor cu asociatile, au urmat alte 10 cereri depuse in instanta pentru restul asociatiilor.Taxa de timbru este insa usturatoare pentru aceste procese si este platita de doua ori. Odata societatea plateste pentru sumele cerute asociatiilor si apoi platesc si asociatiile care, la rindul lor, cheama in garantie rau-platnicii. Toate aceste taxe precum si penalitatile se rasfring in final tot asupra restantierilor. Tocmai din aceasta cauza fostul prestator de servicii nu a solicitat de la asociatii sumele integrale care se ridicau la 5 miliarde lei plus 1,9 miliarde reprezentind penalitatile.
Pentru a nu mai fi platite taxele de timbru, Andrei Dulgheru, directorul "Apoterm", a hotarit sa renunte la procesele impotriva asociatiilor care fac dovada ca au trimis in instanta la Adjud datornicii la intretinere.
Procesele sperie datornicii
In timpul derularii proceselor, majoritatea asociatiilor din Adjud au inceput sa faca plati importante. Astfel, asociatia nr.11, cea mai mare din municipiu, a platit din iunie si pina acum 170 milioane lei din restante. Plati importante a facut si asociatia nr.2, care de la data inceperii procesului a achitat 155 milioane lei. Sub amenintarea executarilor silite, unii locatari au inceput sa-si mai achite din datorii. Administratorii au imputernicit societatea "Apoterm" pentru a executa silit toate hotaririle ramase definitive in cazul restantierilor la intretinere. Insa, pina se va pronunta instanta in cazul actualelor procese, deja se cere executarea silita a hotaririlor ramase definitive inca de acum un an. Desi s-au emis hotariri inca din octombrie 2000, administratorii nu le-au investit cu formula executorie nici la aceasta data. Ei invoca in primul rind lipsa banilor pentru plata taxelor si au delegat pentru executare "Apoterm"-ul. Pentru cele 98 de hotariri, acesta va plati executorului 65 milioane lei. Primul apartament care va fi scos la vinzare din cauza datoriilor pe care le are la "Apoterm" este chiar cel al unui fost administrator al asociatiei nr.11. Elisabeta Cristian a fost judecata pentru ca din gestiunea asociatiei ii lipseau 47 milioane lei, suma pe care acum ea trebuie sa o achite la "Apoterm". (Mihaela BORDEI, Lidia GROSEI)

Comentarii