Finantistii pun latul de gitul datornicilor

joi, 26 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Finantistii pun latul de gitul datornicilor

Conducerea Directiei de Finante Vrancea a intocmit un plan destul de dur de recuperare a debitelor restante la bugetul de stat. Intr-una dintre ultimele situatii intocmite de finantisti, pe lista datornicilor se inscriu nu mai putin de 203 firme, care datoreaza statului peste 345 de miliarde de lei. Cele mai mari datorii apartin marilor societati, in speta fostele societati de tip agricol, care au de platit la stat peste 119 miliarde de lei. Pe lista firmelor cu restante foarte mari se numara Romvitis Odobesti – aproape 59 de miliarde de lei; Vinicola Focsani – 30 de miliarde de lei; Agromixt Focsani – 23 de miliarde de lei si Rovinco Cotesti – peste 8 miliarde de lei. Lista mai cuprinde firme destul de cunoscute precum Avicola – cu peste 6 miliarde de lei; Ceres – 7 miliarde de lei; Agroindustriala Marasesti – 8 miliarde de lei si General Construct sau Danira Solar, dar si societati de care nu s-au auzit prea multe, ca Axis International cu 13 miliarde de lei restante si SC VV cu datorii de 6 miliarde de lei. La polul opus se gasesc SRL-urile, care fie ca nu mai au nici un fel de activitate de mai mult timp, fie patronii au ales sa le lase de izbeliste de citiva ani buni plecind la munca in Italia. Pentru sumele datorate, de cele mai multe ori de ordinul citorva milioane de lei, luna de luna au fost calculate majorari de intirziere sau penalitati pentru neplata in termen, fapt ce a dus la o crestere exagerata a acestor datorii.
De marii datornici se ocupa chiar directorii de la Finante
Directorul general al Directiei de Finante Vrancea, Constantin Grigorica, ne-a declarat ca un prim pas in recuperarea datoriilor a fost facut prin repartizarea datornicilor semnificativi pe salariati cu functii de conducere, respectiv directori si sefi de servicii. Concomitent cu activitatea acestora, serviciul de specialitate in executarea silita aplica toate masurile care se impun pentru incasarea restantelor. "Pentru recuperarea debitelor au fost initiate masuri de executare silita. Personalul specializat parcurge toate etapele prevazute de legislatia in vigoare, incepind cu comunicare si somatia. Daca nici in urma somatiei nu isi platesc datoriile, agentilor economici li se blocheaza conturile bancare, iar apoi se identifica bunurile care pot fi sechestrate pentru a fi evaluate si scoase la licitatie", a precizat directorul Grigorica. Pe parcursul anului trecut au fost sechestrate bunuri mobile si imobile in valoare totala de peste 55 de miliarde de lei, iar in anul in curs bunurile sechestrate valoreaza mai bine de 44 de miliarde de lei. Cea mai mare problema a finantistilor este legata de vinzarea acestor bunuri, care sint scoase in mod repetat la licitatie, insa fara prea mare succes. In prezent marea problema o reprezinta societatile cu datorii de peste un miliard de lei, care sint monitorizate in mod special.
Falimentul pentru firmele insolvabile
Daca pentru societatile unde inspectorii de la Finante au pe ce pune mina lucrurile par ceva mai simple, nu acelasi lucru se poate spune despre patronii care nu au cu ce-si plati datoriile. Pentru acestia singura solutie este declararea falimentului, in acest fel creditorii sperind sa poata primi banii dupa valorificarea tuturor bunurilor firmei. Pina in prezent au fost intocmite 55 de dosare de lichidare judiciara pentru societatile la care s-a constatat insolvabilitatea. Seful Finantelor vrincene a precizat ca in timpul lichidarii judiciare, agentii economici nu pot fi executati silit. Printre masurile luate pentru aducerea la bugetul de stat a sutelor de miliarde de lei, se mai numara controalele repetate la firmele datornice, dar si infiintarea de popriri pe venituri. Sefii de la Finante considera ca recuperarea debitelor reprezinta un succes in cazul esalonarilor la plata datoriilor. Printre datornicii care beneficiaza de inlesniri la plata debitelor se numara Veritas Panciu, cu o datorie totala de 9 miliarde de lei; Romseh – tot 9 miliarde de lei si SN Petrom -Sucursala Vrancea care datoreaza statului aproape 3 miliarde de lei. Pe linga lipsa ofertantilor la licitatiile organizate pentru bunurile sechestrate sau a obiectelor care ar putea fi valorificate, unul dintre motivele esentiale pentru nerecuperarea debitelor este blocajul financiar in care se gaseste o mare parte dintre societatile judetului. (Elena CRISTIAN)

Comentarii