Gabriel Mihalache si-a tradat partidul pentru Oprisan

vineri, 14 noiembrie 2003, 00:00
6 MIN
 Gabriel Mihalache si-a tradat partidul pentru Oprisan

Unul dintre consilierii judeteni alesi pe listele Partidului Democrat l-a ajutat ieri pe Marian Oprisan sa nu fie nevoit sa-si dea demisia din fruntea Consiliului Judetean, asa cum a promis la sedinta extraordinara de luni. Consilierul democrat Gabriel Mihalache, fostul primar din Vinatori si fostul presedinte al organizatiei judetene a partidului, a parasit ieri oficial barca opozitiei, si a ridicat mina pentru ca proiectul lui Marian Oprisan sa intruneasca numarul de voturi necesar. Gabriel Mihalache a mai votat si in trecut alaturi de consilierii PSD, atunci cind Marian Oprisan a avut nevoie de „serviciile” sale, dar s-a ales doar cu sanctiuni minore din partea partidului.
Potrivit unor surse de incredere, consilierii opozitiei care au fost amestecati in trecut in afaceri cu „parfum” de dosar penal au fost „rugati” sa voteze impreuna cu colegii lor din PSD. Cu toate acestea, doar unul si-a oferit votul. Marian Oprisan si-a asigurat oficial, prin plecarea lui Gabriel Mihalache de la PD, majoritatea de doua treimi necesara pentru a trece hotaririle mai importante pentru el.
„CV-ul” consilierului Gabriel Mihalache
consilierul judetean Gabi Mihalache, fost presedinte PD, fost primar al comunei Vinatori, a fost implicat in mai multe scandaluri de-a lungul cochetarii cu PSD
De-a lungul „carierei” politice, ex-PD-istului Gabriel Mihalache a fost implicat in mai multe scandaluri, atit ca primar, cit si ca om de afaceri, atit in vremea cind se afla la putere, dar si in opozitie. Ca fost primar al comunei Vinatori, Mihalache a „comis-o” de mai multe ori. Astfel, in calitate de primar, a fost implicat intr-un scandal referitor la improprietarirea unor potentati locali cu paminturi rivnite de taranii din satul Petresti, in apropierea zonei cunoscute sub numele de „Beverly Hills”. In anul 2000, o ancheta a Ministerului Functiei Publice scotea la iveala o serie de nereguli privind aplicarea Legii 18/91 in comuna Vinatori. In fapt, satenii revendicau o suprafata de teren pe care fostul primar Gabi Mihalache le-ar fi promis ca o va da ca izlaz comunal, dar pe care s-au improprietarit o serie de potentati ai vremii. Pamintul ce urma sa fie situat pe izlazul satului Petresti a fost repartizat de cei care au aplicat legea tot lor. Secretarul Primariei Vinatori, fostul primar Gabi Mihalache si fostul director al IAS Focsani, Ion Neacsu, au fost citeva din numele sonore care figurau ca au primit pamint, la sosea, chiar la iesire din Petresti. Ancheta guvernamentala a descoperit ca in evidentele oficiului de cadastru, cei improprietariti figurau ca deportati. Taranii amenintau atunci ca-si vor face dreptate cu bita.
Iata ce declara la vremea respectiva: „Eu i-am chemat in judecata pe toti, inclusiv pe mine, dar titlurile au ramas valabile prin hotarire judecatoreasca definitiva. Eu n-am nici un fel de emotie pentru ca acel teren n-a fost niciodata izlaz”. Fostul primar declara atunci ca si-a dat terenul pentru ca, fiind functionar la primarie, avea dreptul conform legilor.
In calitate de om de afaceri, Gabriel Mihalache a executat o serie de reparatii in Spitalul Judetean si nu numai, contestate la vremea respectiva.
In fine, o decizie controversata a Primariei, in 1999, prin care aceasta concesiona o balta de 33 de hectare, care a apartinut Piscicola, pentru care nu detinea documente de proprietate, face parte tot din „caietul de sarcini” al lui Gabi Mihalache, fost presedinte si consilier PD, fost primar al comunei Vinatori. Dupa cum se stie, la fostul lider al democratilor vrinceni s-a apelat in mai multe cazuri, cind a fost nevoie ca alesii sa voteze intr-un anumit fel. Imediat dupa sedinta, Gabriel Mihalache declara reporterilor ca nu poate dezvalui motivele reale pentru care a fost nevoit sa-si tradeze colegii. (Sebastian OANCEA)
Liderul PSD a calificat votul consilierului Mihalache drept de „un gest de mare noblete”, dupa ce a anuntat ca „13 noiembrie este o zi fatidica pentru unii”. Imediat dupa ce a ridicat mina, Gabriel Mihalache si-a anuntat demisia din PD. Ca urmare a „tradarii” de ieri, Gabriel Mihalache s-a dovedit a fi „13” pentru Opozitie. Practic, Opozitia din Consiliul Judetean mai are numai 12 consilieri, numar insuficient pentru a mai putea bloca adoptarea vreunui proiect de hotarire.
Sedinta extraordinara a CJ convocata ieri de indata de Marian Oprisan a avut ca punct principal pe ordinea de zi trecerea cladirii Primariei vechi in domeniul public al judetului si in administrarea SC Compania Nationala de Investitii SA pina la finalizarea lucrarilor de consolidare si reparatii capitale. Opozitia a votat luni impotriva acestui proiect, motivind ca municipalitatea putea primi la fel de bine fondurile necesare pentru reparatii. Marian Oprisan avea nevoie de votul unui consilier al opozitiei pentru a intruni necesarul de 26 de voturi, cit reprezinta doua treimi din numarul total al alesilor. Acesta s-a dovedit a fi consilierul Gabriel Mihalache, fostul presedinte al democratilor vrinceni si fost primar la Vinatori. Imediat dupa incheierea votarii, Marian Oprisan le-a spus consilierilor ca „d-l consilier Mihalache Gabriel vrea sa va spuna ceva”. „Am avut o obligatie de natura politica fata de Alianta PNL-PD. Avind in vedere ratiunile care au stat la baza votului, iar eu am votat pentru alte ratiuni, nu stiu daca e cazul sa le explic acum, insa vizavi de colegii mei din Alianta inteleg sa-mi prezint demisia din PD”, a spus Gabriel Mihalache. Acesta a tinut sa adauge ca si-a asumat aceasta raspundere „cu oarecare stringere de inima”, si-a rugat colegii sa nu fie ranchiunosi si a asigurat asistenta de „disponibilitatea social-democrata”. Vizibil satisfacut de modul in care au decurs lucrurile, Marian Oprisan a anuntat incheierea lucrarilor sedintei, uitind ca au mai ramas inca trei puncte pe ordinea de zi.
„Repetitia este mama invataturii”
Consilierii opozitiei, cu exceptia lui Gabriel Mihalache, si-au mentinut pozitia de la sedinta extraordinara de luni. „Nu cred ca nu se gaseau bani in ultimii trei ani sa facem reparatii la aceasta cladire daca nu se cheltuiau miliarde de lei pentru artificii si petreceri”, a spus liderul PNL, consilierul judetean Corneliu Momanu. „Pronind de la principiul didactic ca repetitia este mama invataturii, mi se pare ca cei care conduc CJ o sa tot repete acest proiect de hotarire pina cind o sa ne intre bine in cap si o sa votam «pentru»”, a declarat consilierul Marin Stoica. Liderul PRM a sustinut ca nu vede nici un motiv ca Primaria veche sa treaca in domeniul judetean. Consilierul PNL Maricel Soare a spus ca proiectul initiat de Marian Oprisan se afla la limita legii. „Sint invocate articole la muchie de cutit, sint invocate articole care pot sa cada foarte usor la o lectura atenta din partea celor care urmeaza sa cenzureze ceea ce facem noi aici”, a spus Maricel Soare. Vicepresedintele liberal Emilian Diaconu a sustinut ca, „corect si legal”, finantarea lucrarilor la Primaria veche putea fi facuta prin Primaria Focsani. „Printr-un ordin al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului se aproba executarea lucrarilor si finantarea acestra prin Compania Nationala de Investitii, iar in bugetul de venituri si cheltuieli al CNI este trecuta aceasta cladire. In anexa la ordin se spune foarte clar ca acest imobil este al municipiului Focsani, deci nu trebuia decit incheiata conventia intre municipiul Focsani, respectiv Consiliul Local Focsani, si CNI”, a afirmat Emilian Diaconu.
Consilierii opozitiei spun ca votul colegului Gabriel Mihalache era de asteptat, atita vreme cit acesta a mai votat alaturi de PSD. De altfel, atmosfera a fost extrem de tensionata pina in momentul votului, cind toti cei prezenti astesptau sa vada cine tradeaza intelegerea facuta.
„Gabriel Mihalache este un om santajabil”
Liderii democratilor vrinceni spun ca nu se asteptau ca fostul lor presedinte sa voteze impreuna cu PSD. Liderul organizatiei judetene, Jan Vraciu, ne-a declarat ca regreta faptul ca nu l-a exclus pe Gabriel Mihalache din partid de la primul vot pe care l-a dat PSD. „Era o miza prea mare pentru PSD si Marian Oprisan, pentru ca acesta s-o scape. Era de asteptat ca vor forta pina vor gasi veriga slaba. Din pacate, veriga slaba a fost fostul pedist Gabriel Mihalache. Este o situatie pe care o regretam si ne asumam greseala ca la prima abatere nu l-am exclus din partid. Gabriel Mihalache a fost un coleg foarte bun in perioada cind am fost la putere, insa in anii grei ai opozitiei vrincene a dovedit ca este un om santajabil si, mai ales, fara caracter. O minima decenta l-ar fi obligat sa-si dea demisia mai intii din partid, daca nu din functia de consilier, asa cum ar fi fost onorabil. Din pacate, a luat-o pe calea lui Monel Paizan si, desi actiunea lui ne-a produs serioase pagube, nu i-as dori sa aiba acelasi deznodamint”, ne-a declarat Jan Vraciu. Liderii democratilor vrinceni spun ca Marian Oprisan i-a ajutat astfel sa „igienizeze partidul” inaintea campaniei electorale. (Mihai BOICU)

Comentarii