Garda & Fiscul, ghidul sponsorului de partid

marți, 23 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Garda & Fiscul, ghidul sponsorului de partid

La citeva saptamini de la declansarea scandalului "Spaga pentru partid", fenomenul care a adus Vrancea pe prima pagina a ziarelor a fost stopat, cel putin temporar. Va prezentam, in rindurile de mai jos, modul in care functioneaza sistemul sponsorizarilor fortate, o practica care ii transforma pe functionarii statului in colectori de taxe pentru parangheliile cu iz politic. In vreme ce premierul Nastase se straduieste, la Suceava, sa ignore marile scandaluri de coruptie declansate in filiale ca Vrancea, comisari ai Garzii Financiare sau inspectori de la Fisc au primit un scurt concediu in activitatea de "voluntariat" prestata in folosul CJ si a sefilor acestuia. "Mecanismul" este insa deja verificat si, potrivit celor in cauza, poate fi oricind repus in functiune la o simpla indicatie "de sus". Inspectorii de la Finante si OPC, ca si comisarii Garzii Financiare rup tacerea, satui de situatia umilitoare in care sint pusi ori de cite ori Consiliul Judetean pregateste vreo "manifestare", invariabil tapetata de stegulete, balonase si artificii.
"De multe ori trecea sarbatoarea si noi tot stringeam bani pentru ca nu apucam sa impartim contractele. La asta participa tot Fiscul, toti cei 80 de functionari de la Directia de Control Fiscal si cei 40 de comisari de la Garda Financiara. Nu este firma la care sa nu gasesti in registrul de casa cel putin un contract de sponsorizare, desi unii agenti economici nu le inregistrau pe toate. Ce sa spun? Mergem tot pe la astia micii, cu o cifra de afaceri de sub 1 miliard de lei; i-am cocosat, exista firme cu cite 20 de amenzi pe anul trecut, in afara de sponsorizari. Valoarea unui contract de sponsorizare difera de la caz la caz, in functie de importanta si renumele organului de control care calca pragul unei firme. La noi vin de la Consiliul Judetean contractele in alb, deja semnate", ne-a declarat sub protectia anonimatului, un functionar la Fisc. Acesta a mentionat totusi ca in ultimele saptamini practica a fost stopata ca urmare a scandalului declansat de dezvaluirile privind "sponsorizarile fortate".
Comisarii si inspectorii au plan de sponsorizari
Situatia umilitoare in care este pus comisarul Garzii sau functionarul de la Fisc nu deranjeaza, din cite se pare, conducerea judetului si nici pe sefii institutiilor amintite. Trimis in control la agentul economic de rind – greii afacerilor nu suporta nici macar amenzile pe care, de obicei, le contesta in instanta. Aceasta, in timp ce functionarului care ar trebui sa impuna respect ii este aratat obrazul. Se intimpla adesea ca a doua zi dupa ce a iertat o firma pentru o sponsorizare, un coleg sa vina in control si, nestiutor, sa-i trinteasca o amenda ca sa-si faca planul. In alte situatii, pe la acelasi nefericit agent economic trec doi-trei functionari cu atributii de control care, se putea altfel, lasa si un contract de sponsorizare. Toate sint, firesc, onorate. Asa se face ca o firma apare in mai multe reprize pe lista de sponsorizari a CJ, ca dovada si ultima situatie oficiala privind manifestarile dedicate zilei de 9 mai. Aproximativ 200 de firme au cotizat atunci in mai multe transe de plata, sumele variind intre unul si 15 milioane de lei. Nu este lipsit de semnificatie faptul ca printre cei cu dare de mina se afla si societati ingropate in datorii la stat. Un exemplu notabil – ENET, cu debite la Distrigaz care bat spre 200 de miliarde, a sponsorizat doar spectacolele de Ziua Europei cu o suma consistenta. In conditiile in care orasul sta cu spectrul debransarii apei calde deasupra capului, producatorul local de energie termica si-a permis sa dea pe artificiile de 9 mai 15 milioane de lei. Adica intretinerea medie pe o luna a 10 familii. (L.G., C.B.)

Comentarii