Guvernantii ne-au umblat la "ratie"

miercuri, 15 august 2001, 23:00
4 MIN
 Guvernantii ne-au umblat la "ratie"

Statisticienii au stabilit, dupa o analiza care a durat 6 luni, ca pentru a trai, o familie standard, formata din parinti si doi copii, are nevoie de un venit net lunar de numai 2,5 milioane de lei. Bani cu care, cei care s-au ocupat de studiul in cauza sustin ca se pot rezolva toate problemele dintr-o familie, pornindu-se de la hrana si pina la medicamente, imbracaminte sau plata serviciilor. Ceea ce arata ca, fiecarui membru de familie ii revin mai putin de 700 de mii de lei pentru a trai intr-o luna. Mai bine de jumatate dintre acesti bani sint destinati hranei, un sfert pentru produsele nealimentare si restul pentru plata serviciilor. Pentru fiecare dintre aceste destinatii sumele sint total insuficiente, stiut fiind ca numai intretinerea, telefonul si curentul sar binisor de un milion de lei. In acelasi timp, studiul arata ca venitul lunar al aceleasi familii standard trece de 3,5 milioane de lei, in conditiile unui salariu minim pe economie de 1,4 milioane de lei, situatie in care s-a lansat ideea ca se pot face economii chiar si in familiile mai sarace. Lipsa de fundament real a calculelor facute de statisticieni rezulta si din faptul ca noul cos minim lunar este cu un milion de lei mai mic decit cel stabilit la finele anului trecut de guvernanti si aprobat printr-o ordonanta de guvern. Ceea ce inseamna ca fie trebuie sa mai stringem cureaua sau ne-am obisnuit cu mincare mai putina, fie cei care s-au ocupat de astfel de analize nu au fost nevoiti sa traiasca niciodata cu 700 de mii de lei pe luna.
Piine de 7.500 lei pe zi pentru o familie
Cele mai mari cheltuieli sint, asa cum se stie, pentru asigurarea hranei, capitol la care s-au repartizat 1,250 milioane de lei. Un calcul succint arata ca din acesti bani se pot cumpara 3,084 kg faina, 5,888 kg malai; 64 de piini de 1/2 kilogram; 13,179 kg de cartofi; 2,8 l de ulei; 42 de oua; 2,8 kg zahar; 2,5 kg carne de porc, 2,8 kilograme carne de pasare, 3 kg de mere si jumatate de kilogram de citrice, 150 de grame de ciocolata si bomboane si 2 litri de bauturi nealcoolice. Este greu de crezut ca trei persoane pot supravietui intr-o luna numai cu 1 kg de telemea de vaca sau 841 de grame de peste. Insumate, toate produsele alimentare menite sa ne asigure un trai decent inseamna lunar 1,250 milioane lei, bani cu care orice om care-si face piata lunar recunoaste ca nu se poate trai nici macar jumatate de luna, daramite una intreaga. Studiul care a stat la baza stabilirii valorii noului cos minim lunar mai arata ca cei mai multi bani se duc pe cereale si paste fainoase, respectiv 25,7%, alti 17% pe piine si oua; 13% pentru carne; 7,1% pentru preparate din carne si mezeluri, 10,3% pentru legume si conserve de legume, 5,8% pentru lapte; 5,6% pentru diferite grasimi, 5,5% pentru brinzeturi si smintina, pentru fructe 3,5% din cheltuieli, iar pentru zahar 2,8%. Aceste procente, exprimate in lei, nu pot satisface nici pe departe nevoile minime ale unei familii. Aceasta pentru ca in prezent un kilogram de carne de porc trece binisor de 75 de mii de lei, suma alocata pentru 30 de zile fiind de 165 de mii de lei, un ou ajunge la 2500 lei, un kilogram de parizer este 45 de mii de lei, iar un kilogram de piersici bate 15 mii de lei.
Medicamente de numai 50 de mii de lei
La capitolul produse nealimentare situatia este si mai comica, pentru haine, incaltaminte si medicamente stabilindu-se ca suficiente aproape 600 de mii de lei. O familie are posibilitatea ca lunar sa-si cumpere confectii in valoare de 35.000 lei, tricotaje de 22.500 lei si incaltaminte de 58.000 lei. Pentru rechizite scolare si carti s-a stabilit ca sint de ajuns 122.000 lei, in timp ce pentru medicamente a fost atribuita o cota de aproape 50 de mii de lei. La capitolul articole de igiena s-au alocat numai 35.500 lei, in timp ce pentru alte produse nealimentare necesare unei familii se acorda numai 195.000 lei. Sumele repartizate, mai mult decit simbolice, nu numai ca nu ajung pentru satisfacerea tuturor nevoilor, dar nu pot acoperi macar costul unui pantof sau a unei jumatati de pulover. Se pare ca cei care au repartizat cheltuielile s-au gindit ca o intr-o familie se imbraca sau se imbolnaveste o singura persoana in tot anul. Pentru apa, canal, salubritate si energie termica, o familie cheltuieste pe luna, in viziunea celor care au stabilit valoarea cosului lunar, numai 292 de mii de lei, desi in realitate facturile la intretinere depasesc cu mult 800-900 de mii de lei. Subevaluate sint si serviciile de telefonie si radio-televiziune, telefonul lunar pentru o gospodarie medie fiind evaluat la numai 37.000 lei, cind in realitate un abonament cu 50 de impulsuri costa 113.000 lei. Statisticienii cred ca romanii cheltuiesc in fiecare luna 118.500 lei pentru energie electrica, 44.000 lei – gaze; 51.500 lei – abonamente RTV; 37.500 lei – transport; 125.000 lei – servicii medicale si numai 44.000 lei impozite si taxe.
In realitate, cheltuielile sint duble
Dincolo de valoarea mai mult decit simbolica a asa-zisului cos minim lunar si lipsa totala de informare a celor care au contribuit la intocmirea lui, trebuie stiut ca valoarea acestuia constituie elementul esential de fundamentare a salariului de baza minim pe economie, a politicii salariale si a altor politici in domeniul social. Realitatea este, insa, ca mai toate preturile luate in calcul sint cu mult subevaluate, la fel ca si cantitatile pe care statisticienii cred ca o familie ar trebui sa le consume zilnic. Daca aceste calcule ar fi luate in seama, vrincenii ar trebui sa manince o singura data in zi, sa se imbrace numai de la second-hand, sa renunte la telefon, la cablu, la curent si din cind in cind si la apa. Lucruri de care, din pacate, multi pensionari ajung sa se lipseasca datorita pensiilor de mizerie pe care le primesc. Insa de aici si pina la a crede ca 2,5 milioane de lei asigura un trai decent pentru o intreaga familie este drum lung. Iar ideea ca din aceste venituri de mizerie s-ar mai putea pune si ceva bani deoparte, este de-a dreptul absurda. (Elena CRISTIAN)

Comentarii