IGP slujeste la coliva Romvitis

miercuri, 12 iunie 2002, 23:00
2 MIN
 IGP slujeste la coliva Romvitis

Dupa ce controlul Ministerului Agriculturii a denuntat privatizarea paguboasa a Romvitis Odobesti, dosarul a fost trimis recent la Inspectoratul General al Politiei.
Potrivit informatiilor furnizate de colonelul Aurel Milescu, seful Directiei Politiei Economico-Financiare din cadrul IGP, la Romvitis va fi facuta o ancheta foarte minutioasa. "Inca nu am primit din partea MAAP materialul de control. Imediat ce va ajunge la noi va vom furniza, in masura posibilitatilor, mai multe detalii", a declarat pentru "Ziarul de Vrancea" seful Directiei Politiei Economico-Financiare. Ceea ce este sigur insa e ca Ministerul Agriculturii a finalizat recent o nota de control asupra cazului Romvitis, nota care a luat acum drumul anchetatorilor. Potrivit unui raport ministerial, verificarile din teren au aratat ca privatizarea unuia din cei mai mari producatori de vin din regiune a fost un esec. Argumentul oficialilor din minister se bazeaza in primul rind pe faptul ca actiunile societatii s-au vindut la un pret inferior pretului de oferta propus de MAA. "Desi oferta depusa de Asociatia Salariatilor Romvitis Odobesti a fost dezavantajoasa pentru vinzator, Comitetul de Coordonare a Activitatii de Privatizare a aprobat varianta vinzarii de actiuni la un pret de 5000 de lei/ actiune, fata de cel propus de MAA, de 43.031 lei/actiune. Societatea a fost vinduta pentru o suma de peste 8 ori mai mica decit valoarea de oferta propusa", se arata in nota de control a ministerului.
Contractul de vinzare-cumparare actiuni intre Ministerul Agriculturii si PAS-ul de la Romvitis a fost incheiat la 14 decembrie 2000, ca si contractul de concesionare intre ADS si asociatie. Statul imputa acum cumparatorului faptul ca nu si-a indeplinit obligatiile de plata prevazute in contract, in suma de 1 miliard de lei, la valoarea lui 2001, si nici nu a realizat investitiile in dezvoltarea societatii pe acelasi an, prevazute in acelasi contract.
Dupa o gestionare defectuoasa a societatii de catre PAS, Romvitis a ajuns in pragul falimentului, cerut instantei in luna martie a acestui an. Motivul invocat a fost imposibilitatea de a achita datoriile catre stat si parteneri, datorii care se cifrau in acea perioada la peste 150 miliarde de lei. Executarile silite ale diferitilor creditori (Directia de Finante, Casa de Pensii, Casa de Asigurari) si vinzarea la licitatie au dus practic la impartirea celor mai importante active intre nume cu grutate din lumea afacerilor locale. Vinoteca si Crama Calciu au fost cumparate de Corneliu Prunache, Casa de odihna si ferma Precistanu de omul de afaceri Valica Epure, iar combinatul societatii a fost cumparat de SC Dominus Grup Bucuresti. Recent, ceea ce mai ramasese din vinul unuia din cei mai mari producatori din regiune a fost achizitionat in urma unei licitatii de catre patroana Vincon, Luchi Georgescu. (L.GROSEI, C.BOBEICA)

Comentarii