Liceul de Muzica si Arte Plastice, tirit in scandalul "D-ale plagiatorilor"

miercuri, 29 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Liceul de Muzica si Arte Plastice, tirit in scandalul "D-ale plagiatorilor"

Profesorul de limba romana Ion Cherciu de la Liceul de Muzica si Arte Plastice "Gh.Tattarescu" a fost indrumatorul elevilor acuzati de plagiat de catre universitarul Stefan Cazimir, intr-un recent articol din ziarul "Adevarul Literar si Artistic". Elevele Manuela Andriciuc si Cristina Amariutei, pe care Cazimir le numeste "doua hoate tinerele", sint inmatriculate la Liceul "Gh.Tattarescu", colege de clasa cu Andrei Moldovan si Gabriel Sebastian Palade, mentionati in post scriptumul articolului din cauza unei fapte "la fel de rusinoasa adapostita cu onoruri in aceeasi publicatie (Buletinul Asociatiei Personalului Didactic – n.a.)".
Profesorul Cherciu, angajat cu ore suplimentare ca metodist la Casa Corpului Didactic, a ales preferential lucrarile a patru dintre elevii sai si le-a introdus in Buletinul Asociatiei Personalului Didactic, o revista cu circuit inchis in invatamint. Cherciu a evitat sa comenteze faptele elevilor sai, cit si gestul lui Stefan Cazimir de a-si publica punctul de vedere vizavi de plagiatori cu exemple din scoala vrinceana. "Nu spun ca au copiat sau s-au inspirat. Faceti lecturi comparative. Nu stiu ce a gindit domnul Cazimir sau ce gindeste si nu ma apuc sa-l cenzurez", ne-a declarat Ion Cherciu, aratindu-se extrem de indignat de aparitia articolului, si mai putin de continut. "Cazimir a fost prezent la manifestari, a facut observatiile pe care le-a crezut de cuviinta atunci. Dar nu a facut observatii de felul in care a scris, ulterior", sustine profesorul Cherciu.
Paiul din ochiul celuilalt
Implicat in scandalul "D-ale plagiatorilor", in virtutea calitatii sale de presedinte al Asociatiei Personalului Didactic si director al Casei Corpului Didactic Focsani, Costica Neagu a atacat virulent publicarea materialului lui Stefan Cazimir in paginile ziarului nostru – de Ziua Unirii – printr-un drept la replica, intitulat(!) "Plagiatofobia", garnisit cu "fineturi intelectualiste", prin care indeamna sa punem mina pe carte!
Din motive obiective, textul nu a putut fi publicat in intregime, dar am spicuit aspecte importante despre ce s-a intimplat in fapt. Cazimir a participat la simpozionul "I.H.Radulescu", organizat anul trecut de CCD, alaturi de Petre Dutu si Alexandru Melian. Dar "iata ca ilustrul profesor Stefan Cazimir ne spune – in saptaminalul de cultura «Adevarul literar si artistic, ANUL XII, nr. 650, 21 ianuarie 2003» – ca venirea domniei sale la Focsani a fost o coborire in infernul «hoatelor tinere» si al «prapaditilor de la Focsani», in care, evident, urechile magistrului au fost «gidilate in mod neplacut" de ingaimarile unor copii, despre I.H.Radulescu sau I.L.Caragiale", apreciaza Costica Neagu. Si, in incercare de a fugi de raspunsul la acuzatii, declara: "Citi critici geniali sunt la noi sau aiurea, cum sunteti dvs pe terenul lui Caragiale?! Oare dvs, la inceputuri nu veti fi mai tras cu ochiul pe la Titu Maiorescu, G.Calinescu sau pe la altii! Si acum, cu tot respectul si cu toata sinceritatea, va marturisim, domnule profesor, ca ne insusim lectia dvs. si credem ca «lupta impotriva plagiatorilor de ambe sexe» este in slujba unor idealuri morale generoase, dar nu trebuie transformata intr-o cruciada impotriva copiilor.
Si pentru ca ironia – pe care dvs. o cultivati cu talent – este un leac universal, apreciem ca puteati sa ne puneti la punct cu o gluma, chiar atunci in sala, nu sa porniti o lupta inegala cu «prapaditii de la Focsani». Poporul are o vorba: «Unde te trinteste calul, acolo sa-l bati». Incheind intr-o nota de mare tristete, va reamintesc, domnule profesor, ca si dumneavoastra erati in juriu, si va intreb cu respectul unui perpetuu invatacel: De ce ne-ati tratat cu indiferenta, domnule profesor?". In spiritul obiectivitatii, lasam cititorii sa traga concluziile. (Cristina LAZARIN)

Comentarii