Locuintele lacustre

joi, 31 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Locuintele lacustre

O situatie recent finalizata de Unitatea de Distributie a Energiei Termice (UDET) din cadrul ENET Focsani conduce la o concluzie mai mult decit ingrijoratoare. In ultimii ani, numarul subsolurilor de bloc inundate in urma defectiunilor a crescut alarmant pina la peste 420. Zona afectata cuprinde aproape intreg orasul, de la periferie – str. Marasesti, Aleea 1 Iunie, Constructorului, Aleea Echitatii, Stadionului, pina la centru – D. Cantemir, M. Antonescu, Independentei sau Mr. Ghe Pastia. Sint afectate aproape toate asociatiile de locatari, iar motivele avansate de oameni pentru nerepararea defectiunilor sint legate in principal de lipsa resurselor financiare.
Bomba din subsol
Directorul general al ENET, Valter Popescu, recunoaste ca domiciliaza el insusi intr-o scara de bloc care are subsolul inundat. "Pe lista UDET este chiar blocul meu. Noi, locatarii, nu putem aduna banii ca sa se repare o canalizare. Poate ca nici nu costa foarte mult, dar dezinteresul unora face rau tuturor. De aceea noi, cei de la ENET, dorim sa revenim la facturarea pe asociatii. Poate astfel va creste rolul administratorului care, in bloc, ar trebui sa fie un fel de voievod. Nu mai vorbesc despre atributiile sporite pe care le confera administratorului Ordonanta 85/2001. De altfel, acest act normativ prevede si amenzi pentru cei care nu fac reparatii la instalatiile de folosinta comuna din bloc, amenzi care ajung pina la 20 de milioane", a declarat Valter Popescu.
Directorul ENET s-a plins ca o buna parte din oamenii care lucreaza la termoficare si, prin natura meseriei, intra in contact cu apa din subsol, au suferit de boli precum hepatita, boli digestive sau eczeme. "Le-au capatat prin subsolurile pe care locatarii nu le tin in ordine. Spatiile respective reprezinta intr-adevar o problema, un focar de infectie, cred ca si Sanepidul ar trebui sa se autosesizeze. Nimeni nu se gindeste ca uneori, subsolurile sint pline de reziduuri menajere, de fecale chiar, raspindind boli chiar la locatarii din bloc. Cunosc blocuri la care apa se deverseaza afara din subsol. Copiii se joaca in zona si va imaginati de ce boli se pot molipsi", a mai spus directorul Popescu.
Principiul picaturii chinezesti
Dupa niste calcule ramase aproximative, un bloc care are apa in subsol poate pierde pina la 35-40 la suta din agentul termic. Lipsa izolatiei conduce la corodarea tevilor din cauza umezelii, accentuata de faptul ca cele mai multe subsoluri din Focsani nu sint prevazute cu guri de aerisire. La pierderile amintite se adauga, spun constructorii, alterarea structurii de rezistenta a blocului cu subsol inundat. Apa, mai ales cea fierbinte, actioneaza ca un factor de erodare al peretilor de beton care, in timp, se degradeaza grav. Primarul Decebal Bacinschi, el insusi constructor, afirma ca dintr-un anumit punct de vedere aceasta reprezinta cea mai grava problema a fenomenului care afecteaza un sfert din blocurile orasului. "Degradarea betonului si a armaturilor reprezinta aspect foarte grav al acestei situatii. Inseamna ca in urmatorii ani locatarii nu vor mai avea sentimentul ca traiesc intr-o cladire sigura. Sigur ca administrarea unui bloc tine si gospodarirea oamenilor, de interesul lor. Indiferenta cetatenilor este, cred, principalul factor de perpetuare a acestei probleme", a fost de parere primarul. Bacinschi crede ca introducerea unei oarecare ordini in activitatea asociatiilor de locatari/proprietari ar putea spori sansele ca problema inundatiilor din subsoluri sa fie eradicata. O solutie, a spus el, ar fi gestionarea fondurilor de rulment pentru ca "nu se stie acum cit si cum le folosesc acum administratorii".
Costurile reparatiilor din subsol descurajeaza de cele mai multe ori locatarii, care si asa trebuie sa suporte facturi la intretinere mai mari ca niciodata. Directorul ENET considera insa ca desi reabilitarea subsolurilor este o lucrare scumpa, cu putin efort din partea asociatiilor, problema se poate rezolva. "Exista firme de specialitate, se pot face licitatii pentru aceste lucrari. Avem si noi specialisti si daca vom fi solicitati, cred ca am putea ajuta locatarii sa scape de aceste pierderi", a spus Valter Popescu. (Lidia GROSEI)

Comentarii