Mincatorie intre chirurgii Spitalului Judetean

joi, 09 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Mincatorie intre chirurgii Spitalului Judetean

Linia de laparoscopie adusa la Spitalul Judetean in urma cu citeva luni este acum motiv de disputa intre medicii din sectia de Chirurgie. Doctorul Liviu Petrea este nemultumit de faptul ca singurii care au acces la aparatul amintit si efectueaza operatii laparoscopice sint doctorita Ana Bontas si fiul directorului Spitalului Judetean, medicul rezident Dan Vasile. Chirurgul Liviu Petrea sustine ca, desi atit el cit si alti colegi au competenta in laparoscopie, aparatul sta pur si simplu "sub cheie".
"Laparoscopul a intrat efectiv in proprietatea doctorului Vasile. Doar un singur medic din Chirurgie I si fiul directorului spitalului folosesc acest aparat. Cu toate ca acesta din urma este doar medic rezident in chirurgie, el poate utiliza laparoscopul, in timp ce altii nu au acest drept, cu toate ca au competenta in domeniu", a precizat doctorul Petrea.
"Nu au competenta in laparoscopie"
Doctorul Nicolae Vasile sustine ca nu comite nici o ilegalitate prin faptul ca tine laparoscopul departe de alti medici din sectia de Chirurgie. El afirma ca nici un alt medic, in afara de doctorita Ana Bontas si de rezidentul Dan Vasile, nu s-au initiat in laparoscopie.
"Nici doctorul Andronache si nici doctorul Petrea nu au competenta in laparoscopie. Pentru a putea face operatii laparoscoscopice, trebuie ca un medic sa faca trei cursuri si sa lucreze in clinica in domeniu aproximativ jumatate de an. Interventiile laparoscopice se fac numai sub patronarea unei clinici universitare", ne-a declarat doctorul Vasile.
De mentionat este faptul ca, de cind fiul directorului Spitalului Judetean este in concediu, mai exact de la sfirsitul anului trecut, laparoscopul nu a mai fost folosit nici chiar de medicul chirurg Ana Bontas.
O decizie in defavoarea pacientilor
Aceeasi situatie este cu un video-endoscop (aparat pentru vizualizarea si investigarea unor organe interne, stomacul de exemplu), care zace de citeva luni bune in sectia amintita fara sa fie utilizat la capacitatea sa. Din informatiile oferite de doctorul Vasile, reiese ca nici pentru acest aparat nu exista specialisti.
"Gastroscopul nu a fost folosit de nimeni. Cind vor exista medici cu atestat in aceasta specialitate, il vor utiliza. Nu pot sa dau drumul oricui sa faca o interventie, daca nu-i competent, pentru ca nu pot pune in pericol viata pacientului", se justifica directorul Spitalului Judetean.
Argumentele sefului spitalului nu par, insa, intemeiate. Medicul chirurg Liviu Petrea a primit, in anul 1996, o diploma de absolvire a unui curs de chirurgie laparoscopica, dupa o luna de instruire in clinica "Sf. Ioan" (a profesorului Dragomirescu), din Bucuresti. In anul 1998, doctorul Petrea a mai obtinut si un act care ii atesta competenta in endoscopie, la aceeasi clinica. "Nu numai eu am competenta in laparoscopie. Doctorul Mugur Andronache si-a facut rezidentiatul in clinica profesorului Duca, de la Cluj, unde zilnic se fac operatii laparoscopice. Cursurile de sase luni se fac numai pentru a avea atestat de specialitate in laparoscopie, dar ca sa poti lucra cu acest aparat trebuie sa ai experienta in chirurgia deschisa", a argumentat chirurgul Liviu Petrea.
Singurii care au de pierdut din tot conflictul existent in sectia de Chirurgie a Spitalului Judetean sint bolnavii, care sint operati cu ajutorul laparoscopului numai daca au norocul sa fie repartizati rezidentului Dan Vasile sau medicului chirurg Ana Bontas. (Monica Grigore, Mihaela BORDEI)

Comentarii