Nascuti pentru a fi aruncati in leagane

luni, 31 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Nascuti pentru a fi aruncati in leagane

Copiii abandonati la maternitate reprezinta o problema deosebit de importanta cu care cadrele Spitalului Orasenesc Adjud se confrunta la ora actuala. Daca in anii precedenti numarul acestora era in jur de zece, acum numai in primele sase luni ale acestui an, 15 bebelusi au fost "uitati" de mamicile lor in spital.
Majoritatea femeilor care-si abandoneaza pruncii provin din mediul rural. Cele mai multe sint din zona comunelor Paunesti si Homocea. In aceasta situatie sint atit femeile mai in virsta care au mai multi copii, cit si tinerele necasatorite aflate la prima nastere.
Ultimul copil abandonat in spitalul din Adjud este un baietel nascut pe 18 iulie, pe care parintii il vor da la o casa de copii. Ca multi alti copii abandonati, el provine dintr-o familie dezorganizata, fara nici un fel de venit. Mama are probleme psihice si traieste cu tatal copilului intr-o maghernita cu o singura camera, fara curte, unde in nici un caz nu poate fi crescut un pusti. De altfel, cei doi mai au cinci copii si toti sint institutionalizati.
Mari probleme creeaza mai ales tiganii veniti din Ardeal, care s-au stabilit in Domnesti-Pufesti. Ei nu au acte si declararea unui nou-nascut se face anevoie. "Avem in satele din zona Adjudului o pepiniera fantastica in ceea ce priveste copiii abandonati. Avem insa o colaborare foarte buna cu Politia si Primaria, mai ales in cazul celor care nu au nici un acte de identitate", afirma Mirela Inta, asistent social la Spitalul Orasenesc Adjud.
Principalul motiv pentru care familiile isi abandoneaza copiii este gradul ridicat de saracie in care acestea isi duc traiul. O gura in plus la masa inseamna prea mult pentru ei, de aceea prefera sa-i dea la o casa de copii. La aceasta se adauga si faptul ca familiile respective sint de cele mai multe ori dezorganizate.
In ultimul timp a scazut insa numarul copiilor parasiti de mame tinere necasatorite. In urma consilierii asistentului social, acestea sint integrate in familiile lor impreuna cu nou-nascutul, dupa ce, initial erau alungate de acasa. "Mamele care in timpul internarii prezinta un risc de abandon sint consiliate si de multe ori se gasesc resurse afective pentru a renunta la acest gest. De obicei acestea sint adolescente de la sate, pe care parintii nu le mai primesc acasa si uneori ei refuza total discutiile", spune Mirela Inta. Ea crede ca aceste situatii au loc pentru ca la tara nu exista o buna comunicare intre fete si parinti. De frica lor, nu spun ca sint insarcinate si nu indraznesc sa discute despre relatii sexuale.
Un alt factor important care conduce la astfel de situatii este gradul scazut de scolarizare al tinerelor. Ele au doar 5-6 clase sau au abandonat scoala deoarece parintii le opresc la munca in gospodarie.
"Sint foarte naive si vulnerabile. N-o fac pentru bani sau de obicei, ci pur si simplu se intimpla pe cimp, la gradina. Majoritatea provin din familii dezorganizate si nu au un model adecvat de mama-tata", a adaugat Mirela Inta.
Copiii abandonati in Spitalul Adjud sint trimisi mai intii la Leaganul din Focsani, dupa care sint integrati in familii de asistenti maternali. Consiliul Judetean intentioneaza sa organizeze si la Adjud cursuri de asistenti maternali, care sa se ocupe de acesti copii. (Mihaela BORDEI)

Comentarii