Necaz mare pe capul patronilor

marți, 31 octombrie 2000, 00:00
3 MIN
 Necaz mare pe capul patronilor

Guvernul incearca sa puna capat modei secretarelor tinere, frumoase, cu picioare lungi si, mai ales, fara obligatii dar si a discriminarilor femeilor in raport cu barbatii, atunci cind e vorba de angajarea pe un post anume. Orice discriminare pe motiv de nationalitate, etnie, limba, categorie sociala sau convingeri sexuale se pedepseste cu amenzi de ordinul milioanelor de lei.
Dupa adoptarea legii hartuirii sexuale, de care nimeni nu a mai auzit nimic, Guvernul Romaniei vine cu o Ordonanta de urgenta menita sa protejeze interesele oamenilor muncii si sa excluda privilegiile si discriminarile la locul de munca. Prin discriminare, executivul vizeaza orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex sau orientare sexuala, precum si apartenenta la o categorie defavorizata. Asfel, orice patron sau sef de institutie publica care incadreaza in munca o persoana pe motiv ca arata bine, este tinara si mai ales ca este disponibila mai multe ore pe zi in defavoarea unui alt solicitant poate fi amendat cu pina la zece milioane de lei.
Egalitate de sanse la angajare si promovare
Conditionarea participarii la o activitate economica a unei persoane, a alegerii sau exercitarii libere a unei profesii pe motive de rasa, nationalitate, etnie, religie sau apartenenta sociala reprezinta contraventie. Altfel spus, de joi incolo anunturile de angajare nu trebuie sa mai cuprinda conditii de virsta sau sex, patronii fiind obligati de lege sa-si ia secretare mai in virsta, chiar si maritate daca sint competente. Amuzamentul intervine atunci cind, postul scos la concurs nu este prevazut in nomenclatorul meseriilor ca fiind strict destinata femeilor ,Ordonanta in cauza permitind unui barbat competent sa fie secretar de director. "Constituie contraventie, discriminarea unei persoane datorita convingerilor, virstei sau orientarii sexuale a acesteia intr-un raport de munca", se arata in Ordonanta136/2000.
Amenda pentru refuzul de a angaja un homosexual
Conceputa ca un fel de lege a egalitatii sanselor, Ordonanta in cauza exclude din start ideea de ocupare a unui post dupa alte criterii decit competenta. Orice alta favorizare da posibilitatea perdantului sa-l reclame pe patron, care poate primi o amenda cuprinsa intre 500 de mii si10 milioane de lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv o amenda intre un milion si 20 de milioane de lei,daca este discriminat un grup de persoane sau o comunitate. Refuzul de a angaja un homosexual sau un adept al cultelor religioase care nu lucreaza in anumite zile ale saptaminii constituie contraventie. "Aceasta lege este inoportuna in acest moment, deoarece fiecare incompetent respins la un concurs va solicita pedepsirea patronului pe motiv ca a fost nedreptatit. Nu cred ca intentia unei persoane de a promova persoane tinere, trebuie sa fie considerata neaparat discriminare", a precizat unul dintre patronii vrinceni aflat in cautare de personal. Tot discriminare este considerat si refuzul asigurarii de servicii publice, administrative si juridice sau a serviciilor de sanatate publica-alegerea medicului de familie, asigurari de sanatate, servicii de urgenta. In aceeasi categorie se include si refuzul de a inchiria si vinde un teren sau imobil ca si acela de a acorda un credit bancar unei persoane pe motiv de rasa, nationalitate, etnie, religie sau categorie sociala, virsta, sex sau orientare sexuala.
Nedreptatitii pot solicita despagubiri materiale
In toate cazurile de discriminare, persoanele care se considera nedreptatite au dreptul sa pretinda despagubiri proportional cu prejudiciul suferit, precum si restabilirea situatiei anterioare discriminarii sau repunerea in drepturi. Cererea de despagubire este scutita de taxa judiciara. Pe linga amenda si despagubiri, agentul economic in cauza poate ramine si fara autorizatie de functionare, aceasta decizie putind fi luata numai de instanta de judecata. Singura problema care ramine nelamurita in aceasra ordonanta este cine aplica amenzile. Pe undeva se specifica ca pina la data intrarii in vigoare a acestui act legislativ, adica joi, se infiinteaza Consiliul National Pentru Combaterea Discriminarii, direct subordonat Guvernului si cu institutii subordonate in teritoriu. Cu toate acestea, pina in prezent nimeni nu auzise nimic despre aceasta noua institutie. Motiv care ii face pe multi sa creada ca aceasta Ordonanta va ramine uitata, ca multe altele de pina acum. (Elena CRISTIAN)

Comentarii