Odata cu noul an scolar: Elevii vor avea, in plus, o ora de educatie pentru cetatenie

marți, 29 aprilie 2003, 23:00
2 MIN
 Odata cu noul an scolar: Elevii vor avea, in plus, o ora de educatie pentru cetatenie

Ora de dirigentie va deveni disciplina autonoma, sub denumirea „educatie pentru cetatenie democratica”, incepind din noul an scolar. Programul de reabilitare a dirigentiei, care in ultimii ani s-a desfasurat formal sau a fost folosita pentru alte materii, isi propune obiective ambitioase. Elevii vor avea ocazia sa participe la lectii antrenante, in care se vor face studii de caz, lectii tip dezbatere, care vor pune accentul pe intercomunicare. La aceste lectii vor lua parte si specialisti in domeniu: medici, psihologi, si chiar parinti. Afirmatia apartine directorului Directiei Generale pentru Activitati Extrascolare din cadrul MEC, prof. Ioan Leon Narosi.
„Programul este realizat in structura drepturilor copilului si vizeaza in principal formarea comportamentelor civice la elev, a unor atitudini de responsabilitate in cadrul comunitatii. Ora de dirigentie va avea o structura complexa. Va putea fi evaluata si, indiscutabil, va insemna un beneficiu substantial in educatia si dezvoltarea personalitatii copiilor. Vom incerca sa abordam diferentiat, de la clasa I pina la clasa a XII-a, tot ce inseamna acumulari pozitive in dezvoltarea personalitatii, in asumarea unei vieti active in cadrul comunitatii”, a precizat directorul DGAE.
Scoala deschide poarta catre comunitate
O componenta principala a programului aplicat in cadrul orei de dirigentie vizeaza activitati de timp liber cu caracter educativ, in care practica este prioritara. Directorul Narosi a mentionat ca scolile vor avea un portofoliu de activitati si poriecte educative de timp liber in vacanta, dar si in timpul scolii. „Cealalta componenta este deschiderea scolii catre comunitate. Ne-am propus sa infiintam o structura numita ?Clubul parintilor?. Asociatiile de parinti vor fi redimensionate, reasezate si incarcate cu atributii, competente si responsabilitati, astfel incit parintele sa inteleaga ca este direct interesat direct de viata scolii, mediul in care copilul se formeaza”, a subliniat coordonatorul directiei pentru activitati extrascolare.
Programul va debuta la clasele de inceput de ciclu, respectiv clasa I, a V-a, a IX-a si a XI-a. In anul urmator, programul se va extinde la clasele a II-a, a VI-a, a X-a si a XII-a. Activitatea va fi coordonata de inspectorul scolar educativ, inspectorul scolar de educatie fizica si sport, consilieri educativi din scoli, directorii palatelor si cluburilor elevilor, sub coordonarea unui inspecor general adjunct.
Este de remarcat ca Romania devine prima tara care introduce in curriculum formal o ora de educatie pentru cetatenie, si, implicit, candidata la premiul Centrului Nord-Sud din cadrul Consiliului Europei, a tinut sa precizeze directorul Narosi. (Cristina LAZARIN)

Comentarii