Oprisan mai scump decit Mischie

duminică, 12 octombrie 2003, 23:00
4 MIN
 Oprisan mai scump decit Mischie

Guvernul i-a dat mina libera prefectului George Baesu sa aleaga dupa pofta inimii firma care va tipari buletinele pentru referendumul de revizuire a Constitutiei. Desi s-au purtat discutii intense ca buletinele de vot ale vrincenilor sa fie date pe mina primarului bacauan Dumitru Sechelariu, „patriotismul local” l-a determinat pe prefectul George Baesu sa revina asupra deciziei. Zilele trecute, George Baesu declara ca negociaza inca pentru a scoate un pret mai bun. In cele din urma, Baesu a ales. A incredintat comanda Tipografiei Romral, care a colaborat cu mai marii administratiei si la celelalte alegeri. Pentru 180 de lei buletinul. Un pret peste media pe tara. Costel Stelescu este vazut ca un apropiat al puterii si a avut o frumoasa colaborare cu mai marii acestui partid.
Cele 357 de mii de buletine de vot pentru alegatorii din judet vor fi gata pina pe 17 octombrie. Numai tiparirea, in afara de hirtie, costa bugetul statului in jur de 90 de milioane de lei. Patronul Tipografiei Romral, Costel Stelescu, ne-a declarat ca nu stie (!) pretul unui buletin de vot. Initial, cunoscutul tipograf ne-a declarat ca nu stie nici cit valoreaza intreaga comanda, dupa care s-a razgindit si a precizat ca este vorba de aproximativ 90 de milioane de lei. In acest pret a fost inclusa, potrivit spuselor sale, si tiparirea a doua seturi de afise, comandate de prefect, pentru a indemna populatia sa voteze Constitutia revizuita. Este vorba de „1500 de afise albe cu modificarile care se aduc Constitutiei si de 2000 de afise albastre cu stelutele care reprezinta Uniunea Europeana”. Costel Stelescu spune ca tiparirea buletinelor de vot nu este o afacere rentabila, dar ca o face pentru imaginea firmei sale si in virtutea colaborarii pe care o are cu autoritatile locale. „Tipografia mea este autorizata de Imprimeria Nationala pentru tiparirea documentelor cu regim special. 90 de milioane este comanda totala, cu cele doua seturi de afise. Afacerea nu este profitabila, la modul sincer. Eu, daca nu ar fi fost vorba de Prefectura, de portofoliu, nu as fi facut. Hirtia pe care am primit-o este foarte greu de prelucrat, te obliga sa lucrezi la un anumit pret. Am acceptat fiind vorba de Prefectura, eu sint autorizat si este o chestiune de orgoliu ca buletinele sa nu fie tiparite la Bacau. Se interpreteaza dupa aceea ca la Vrancea nu exista tipografie, ca nu au capacitate sa tipareasca”, ne-a declarat Costel Stelescu.
Buletinul de Gorj, 20 de lei
Pretul buletinului de vot, in Vrancea, este, potrivit prefectului George Baesu, de 180 de lei. Buletinul, de marimea unei coli A4, este imprimat fata-verso. In judet vor fi tiparite 357.000 de buletine pentru care Romral a primit o tona de bobine de hirtie de la Letea Bacau. In Vrancea, costul unui buletin de vot este peste media pe tara.
La tipografia „Desteptarea”, unde proprietar este primarul Bacaului, Dumitru Sechelariu, pretul unui buletin de vot pentru judetele Bacau si Neamt este de doar 65 de lei. La Suceava, pretul este de 29,75 lei, la Iasi de 233,24 lei, iar la Vaslui de 89,25 lei. Preturi mai ridicate sint la Mures si Hunedoara, de 250 de lei, respectiv 248 de lei. Baronul gorjean Nicolae Mischie a iesit in evidenta cu cel mai mic pret din tara, de numai 20 de lei pentru tiparirea unui singur buletin de vot. Un calcul simplu arata ca judetul lui Mischie tipareste de noua ori mai ieftin decit judetul colegului in ale „aristocratiei” pesediste, Marian Oprisan.
Lipsa de transparenta
Agentia de Monitorizare a Presei „Academia Catavencu” si Asociatia Pro Democratia au amenintat cu retragerea din Comisia pentru informare publica si transparenta daca Guvernul nu face publice sumele cheltuite pentru referendum si criteriile de alegere a firmelor care au fost alese pentru organizarea referendumului. Comisia a fost infiintata in baza H.G. nr. 1104/2003 si are drept atributie supravegherea modului in care se realizeaza cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea referendumului. La prima intilnire a Comisiei, care a avut loc pe 8 octombrie, membrii acesteia au constatat ca cea mai mare parte din sumele pentru organizarea referendumului fusesera deja cheltuite. Cele doua institutii au criticat Guvernul pentru ca a ales sa incredinteze, fara licitatie, contractele de achizitie publica, in dauna modalitatilor deja consacrate. „Consideram profund netransparenta optiunea guvernului de a reglementa incheierea contractelor de achizitie publica in forma negocierii cu o singura sursa, in dauna celorlalte proceduri de achizitie publica cum ar fi negocierea competitiva si cererea de oferte. Aceste proceduri ar fi asigurat un grad mai mare de transparenta a cheltuirii fondurilor publice fara a impieta asupra datei organizarii referendumului. Cerem ca, in cel mai scurt timp, Guvenul sa aduca la cunostinta opiniei publice informatiile referitoare la numele si criteriile de selectie a firmelor contractate pentru organizarea referendumului din 19 octombrie”, se arata intr-un comunicat comun al celor doua institutii care reprezinta societatea civila. (Camelia MARIN, Mihai BOICU)

Comentarii