Penurie de candidati pentru posturile de profesor de Limba Romana

marți, 11 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Penurie de candidati pentru posturile de profesor de Limba Romana

Miine se incheie etapa inscrierilor la concursul de titularizare in invatamint. Pentru licitatia de posturi din 17 iulie a.c. si-au depus candidatura sute de absolventi, desi numarul posturilor vacante este relativ mic la nivel de sistem.
Cea mai apriga batalie se va da intre aspirantii la posturile de invatatori. Pe cele 77 de locuri de munca din scolile judetului concureaza nu mai putin de 185 de bacalaureati. Foarte putini dintre ei spera intr-o cariera benefica in invatamint, inca din primii ani. Si asta pentru ca posturile scoase la concurs provin din scolile de la tara, unde conditiile de munca nu sint dintre cele mai bune. Naveta, numarul de copii si dotarea, aproape inexistenta, vor margini idealurile proaspatului invatator, iesit de bancile scolii.
Situatia se prezinta la fel de cenusie si in cazul absolventilor care lupta pentru posturile de educatori. In invatamintul pre-primar s-au eliberat, odata cu sfirsitul anului scolar, 52 de posturi. Cel mai convenabil, in privinta navetei, este cel scos la concurs de Gradinita Burcioaia, un sat din apropierea Adjudului. Cele 61 de absolvente care s-au inscris deja in licitatie cunosc datele problemei, dupa cum ne-a asigurat Comisia Judeteana de Mobilitate a Personalului Didactic. Si cei doi absolventi inscrisi in concurs pentru posturile de profesor de chimie stiu ca nu exista nici un loc de munca liber, in toamna acestui an, la aceasta specialitate si totusi insista macar pentru a mai prinde o sesiune de experienta si participare la titularizare.
Iar la fizica-chimie sint opt candidati pe un singur post si acela la Scoala Andreiasu de Sus.
Concurenta redusa pentru scoli si licee
Titularizarea pe catedre la nivelul invatamintului gimnazial si liceal pare mult mai sigur de realizat. Un argument cert este raportul dintre numarul de candidati si numarul de posturi vacante, de unde reiese clar faptul ca si in acest an vor fi destule locuri de munca si pentru suplinitori. Spre exemplu, la limba si literatura romana sint supuse competitiei 56 de posturi si doar 10 absolventi si-au aratat interesul de a deveni profesori de romana. Iar la limbile moderne, dezinteresul este cu mult mai mare. La specialitatea engleza sint libere 34 de locuri in scolile judetului si s-au inscris in licitatie numai sase absolventi, iar la limba franceza, pe cele 50 de posturi candideaza doar 10 oameni.
La muzica s-a inscris un singur absolvent la concursul pentru postul eliberat la Scoala nr. 6 Focsani. Cele noua posturi de profesori de educatie fizica sint disputate doar de trei absolventi. Iar la religie sint oferite 18 locuri de munca in invatamint, posturi care au trezit interesul a 13 absolventi de specialitate. In schimb, la matematica sint noua catedre libere si 27 de candidati, iar la istorie, sase posturi si 14 solicitari de titularizare.
Fiecare din absolventii interesati de locurile de munca din invatamint au scos sute de mii de lei din buzunar pentru a se inscrie in concursul de titularizare. Pentru posturile de invatatori si educatoare taxa este de 370 mii lei. Inscrierea in competitia din 17 iulie, ce vizeaza strict atribuirea posturilor pentru profesori, a costat cu 70 de mii de lei mai mult. Adica, pe linga costul alcatuirii dosarului de inscriere (acte autentificate la notar, xerox-uri dupa actele de studii etc,), aspirantul la titularizare a trebuit sa plateasca si 370.000 de lei, respectiv 450.000 de lei, taxa de inscriere. "Din acest fond urmeaza a fi platiti profesorii corectori din centrele universitare", precizeaza inspectorul scolar de la Serviciul evidenta personalului didactic, profesor Vasile Grapa. De mentionat ca inscrierea in concurs nu garanteaza automat si obtinerea locului de munca vizat. (Cristina LAZARIN)

Comentarii