Peste 6.000 de veterani de razboi mai traiesc in Vrancea

duminică, 04 aprilie 1999, 23:00
2 MIN
 Peste 6.000 de veterani de razboi mai traiesc in Vrancea

In Vrancea mai traiesc cu putin peste 6.000 de veterani de razboi. Lor li se adauga 496 vaduve de razboi si 7.200 vaduve de veterani de razboi. Situatia acestor oameni nu este pe deplin clarificata, desi recentul proiect de lege privind pensionarii IOVR asteapta publicarea in Monitorul Oficial.
Conform spuselor colonelului in rezerva Nicolae Zamfir, presedintele filialei Vrancea a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, in judet exista multi veterani si vaduve care nu au alte venituri decit indemnizatiile de veteran. Aceasta situatie caracterizeaza mai ales zonele de munte, unde batrinii nu beneficiaza de pensii CAP. Conferinta ANVR desfasurata la Bucuresti, in 17 martie, a rezolvat cumva problema indemnizatiilor, in special pentru veteranii decorati. Daca anul trecut ele erau de aproximativ 30.000 lei, conform Legii 44 indemnizatiile se vor ridica la peste 400.000 lei, adica valoarea a 75% din solda de grad a unui sublocotenent. Aceasta nu imbunatateste totusi situatia majoritatii veteranilor, cei nedecorati, care numai in judetul Vrancea depasesc cinci mii de oameni. Veniturile pe care le primesc acestia de la statul roman, ca rasplata pentru serviciul adus tarii in vreme de razboi, nu depasesc 70 – 90.000 lei. Noile prevederi legale vor aduce totusi dreptate in cazul invalizilor de razboi, ai marilor mutilati si ai celor de gradul I, ale caror pensii IOVR vor creste de la 600.000 lei, la circa doua milioane lei. In Vrancea, acestia depasesc numarul de 600.
Alaturi de facilitati privind gratuitatea transportului auto si CFR si scutirea de impozit pe cladiri si terenuri intravilane, veteranii de razboi au dreptul la a fi improprietariti cu pina la 1 hectar de pamint. Desi in plan national procentul abia depaseste cu putin 20%, in judetul Vrancea 66% din cei in drept au fost deja improprietariti. O situatie aparte o au cei care nu au posibilitatea sa lucreze pamintul pe care il vor primi, conform Legii 169. Pentru acestia, filiala judeteana a ANVR incearca, prin discutii cu autoritatile judetene, sa obtina o alta forma de rezolvare a chestiunii improprietaririi, avansindu-se chiar solutia contravalorii banesti.
Nicolae Zamfir, presedintele ANVR Vrancea, tine sa faca un apel catre factorii de decizie, catre parlamentarii de Vrancea, in primul rind, pentru a ajuta acesti oameni, aflati acum la senectute, prin elaborarea si promovarea legilor care le pot usura existenta. "Anul acesta, pina la 15 martie, am inregistrat 192 de decese in rindul veteranilor. Saptaminal mor 25 – 30 de oameni. Aceasta inseamna ca in citiva ani nu se va mai putea vorbi de categoria veteranilor de razboi. Pentru ei trebuie facut ceva cit timp mai sint in viata", a mai spus Nicolae Zamfir. (Lidia GROSEI)

Comentarii