Primarul si responsabilii invatamintului disputa pe patrimoniul scolii

duminică, 13 aprilie 2003, 23:00
4 MIN
 Primarul si responsabilii invatamintului disputa pe patrimoniul scolii

Licitatia initiata de Primaria Focsani pe terenul aflat in curtea Liceului Agricol in vederea concesionarii a tras un semnal de alarma in ograda invatamintului. Responsabilii sistemului de invatamint, Inspectoratul Scolar pe de o parte, Primaria, pe de alta, sint constienti de acest precedent. In lipsa unor reglementari clare, cei doi administratori ai patrimoniului scolii au ajuns sa-si dispute bunurile, cu sau fara argumente veridice. Pe considerentul ca unii directori de scoli „or fi profesori foarte buni, dar scoala are nevoie de manageri”, primarul se ofera sa faca parte din comisia de selectie a viitorilor gospodari ai invatamintului.
Primarul sustine cu toata taria ca este proprietar pe terenul si cladirea scolilor. „Daca un cetatean se adreseaza Primariei cerind concesionarea unui teren, pot initia un proiect de hotarire care ajunge in discutia Consiliului Local. Daca este aprobat, terenul poate fi concesionat. Aceasta este procedura, in linii mari. Si eu ca primar pot sa-i dau avizul sa intre in posesia acelui teren, care sa aduca bani primariei. Terenurile si cladirile scolilor sint ale mele si fac ce vreau cu ele, spre binele focsanenilor. Directorii scolilor merg pe un sistem invechit. Ei nu sint manageri cu adevarat. Acesti bani luati din inchirierea unor spatii puteau fi dati ENET-ului pentru plata datoriilor. Ei i-au folosit la altele si nu s-au gindit sa-si achite obligatiile. Eu pot sa inchiriez aceste spatii din scoli, care sa aduca venituri Primariei din care sa platim debitele”, ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi, care de altfel a si initiat o actiune de inventariere a spatiilor scolilor si chiar a numarat copiii din crese si gradinite, in perspectiva de a comasa grupele, facind astfel rost de cladiri pentru alte unitati din subordinea Primariei. Actiunile primarului, facute fara stirea Inspectoratului Scolar, au deranjat capii sistemului scolar, dar n-au avut taria de a-i spune edilului ca se simt in fata unui abuz.
Purtarorul de cuvint al Inspectoratului Scolar ne-a declarat ca primarul a devenit proprietarul cladirilor si terenurilor scolii, in baza unui protocol, insa aceste bunuri sint administrate de conducerea scolilor. „Prima parte este adevarata: primarul este proprietarul cladirilor si terenurilor din scoli. A doua insa, nu. Primarul nu poate face ce vrea cu ele fara avizul conducerii scolii”, a precizat oficialul ISJ, Paraschiv Macrineanu, sugerind clar faptul ca licitatia initiata de Primarie pe terenul din curtea Liceului Agricol nu este legala, demersul ar fi trebuit sa aiba la baza acordul consiliului de administratie al liceului. „Primaria nu poate decide ce face cu spatiul nefolosit din scoli, fara sa consulte si sa semneze si directorul scolii”, a adaugat Macrineanu.
Primarul, la selectia managerilor
In alta ordine de idei, primarul si-a manifestat intentia de a face parte din comisia de selectie a directorilor pentru scoli. „Or fi profesori foarte buni, dar scoala are nevoie de manageri. Oameni care sa stie cum sa administreze scoala, iar partea de invatamint sa fie data unui adjunct, director-pedagog si ce mai au ei. Asa cum exista in toate institutiile, un director tehnic, unul economic, si un director general”, a specificat primarul Bacinschi, mentionind ca exemple pozitive capacitatile manageriale ale directorilor Radu Stefan, Colegiul Economic si Ilie Verdes, Liceul Forestier. „Au fost cazuri in scoli cind au plecat muncitorii si directorii n-au fost in stare sa-i spuna femeii de serviciu sa stearga geamurile. Au intrat copiii in scoala si geamurile erau pline de var. La scoala din Sud, am platit 60 de milioane sa punem noi geamuri, ca directorul n-a indraznit sa ceara de la copiii care le-au spart sa le plateasca. La un liceu de pe Carpati, e dezastru in internat. Ce asteapta directorul, sa venim noi sa-i inlocuim chiuvetele?”, a adaugat primarul intr-un lung sir de aspecte negative constate in administratia scolilor. „Am dat bani peste tot unde am vazut ca cineva are tragere de inima. La Scoala 3, o sala de sport impecabila, dar ploua in ea. Am facut de urgenta acoperisul. Scoala nr.10 nu avea WC. Inspectoratul Scolar nu a vazut ca de peste 20 de ani copiii aia nu au un grup sanitar? Scolile erau intr-o stare jalnica cind le-am preluat. Parintii ar trebui sa ne ajute, si cu bani daca este cazul. De ce sa luam Neoset cind vedem ca instalatia nu merge, e frig in clasa, si geamul e spart? Nu au si ei, in scoli, niste prioritati?”, sustine Bacinschi.
Inspectoratul Scolar declara, in replica, ca exista o metodologie a examenului privind obtinerea functiei de director si primarul nu este prevazut a face parte din comisie!, fara a comenta daca ar fi bine sau rau ca cineva din afara sistemului sa-si dea cu parerea despre viitorii alesi la cirma scolii. (Cristina LAZARIN)

Comentarii