PSIHOZA DEMISIILOR

sâmbătă, 03 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 PSIHOZA DEMISIILOR

Preluarea puterii de catre PDSR a creat, asa cum era de asteptat, o reala psihoza in mai toate institutiile judetului. Sefii institutiilor in care statul isi poate manifesta controlul sint in tensiune de mai bine de doua luni de zile asteptind, potrivit practicii din 1996, sa fie inlocuiti cu oamenii partidului de guvermamint. In tot acest timp au fost vehiculate numele posibililor inlocuitori, singurul impediment fiind statutul functionarului public, care le-ar fi garantat stabilitatea postului. Pe masura ce numele succesorilor s-au facut auzite tot mai des, unii dintre directorii institutiilor descentralizate au cedat psihic alegind, asa cum era de asteptat calea demisiei. Pina cind reorganizarea ministeriala isi va face simtite urmarile in teritoriu, cele mai practicate metode pentru a scapa de directorii neagreati sint indicarea demisionarii din functie sau, pentru eventualele achizitii ale PDSR, din partidul sub a carui aripa s-au adapostit timp de patru ani.
Primii demisionari sint doi cederisti si un pedist
Prima demisie inregistrata a fost cea a directorului OPC, Marian Bobocea, al carui nume a fost implicat intr-un scandal de proportii cu happy-end. Cu toate acestea, Bobocea nu a mai revenit in fruntea OPC, demisia sa din functia de director insemnind practic iesirea din institutia pe care a condus-o timp de patru ani, in mandatul 1996-2000. Cam in aceeasi perioada, a demisionat din functie si taranistul Dorin Paraipan, consilier minicipal pe listele acestui partid, care a ocupat postul de sef al Agentiei Domeniului Statului, filiala Vrancea. A treia demisie din functie apartine directorului general al DGMPS, dr. Ioan Serghi, care la acel moment ne-a declarat ca prefera sa renunte la post deoarece crede ca nu poate duce la bun sfirsit noul program impus de PDSR.
Urgenta cu care au fost aprobate toate aceste demisii duce cu gindul la faptul ca oricum noua putere nu intentiona sa lucreze cu directorii respectivi. Singurul care a fost inlocuit la numai o zi de la demisie este doctorul Serghi, succesorul sau fiind Eugenia Geogloman, sefa Asistentei Sociale, insa nici noul director nu pare sa fie in gratiile sefilor judetului.
Varianta demisiei din partid
Si alti directori, angrenati in structurile de partid ale fostei puteri incearca, prin diferite metode, sa-si pastreze functiile. Astfel, mai multi sefi de institutii si-au dat demisia din partidele in care au activat ani de zile pentru a ramine in functii.
Este cazul a patru liberali si un taranist. Acestia sint Constantin Grigorica, directorul Directiei de Finante, Nicolae Botezatu, directorul Directiei Sanitar Veterinare, Emilia Pascu, directoarea Oficiului de Cadastru si Dumitru Sandulachi, dirijorul Corului "Pastorala". Toti acestia au demisionat, in cursul a doua saptamini, din PNL. Fiecare dintre ei a invocat Legea functionarului public, care nu le-ar permite sa fie si membri de partid. Lucru care nu convinge, daca tinem cont de faptul ca examenul de atestare pe post, ca si depunerea juramintului de credinta, au avut loc cu multe luni in urma. Si chiar daca prevederile actului normativ cu pricina nu le permitea sa mai fie membri de partid, directorii in cauza au asteptat limpezirea apelor si bineinteles rezultatul alegerilor din toamna trecuta.
In perioada demisiilor din PNL, PNTCD l-a pierdut pe Catalin Haret, care a preferat sa renunte la carnetul de partid in favoarea functiei de secretar general al Prefecturii. Si de aceasta data paravanul a fost tot legea de mai sus, secretarul Prefecturii amintindu-si, dupa multe luni, ca functia nu-i permite sa activeze ca membru de partid.
Dupa ce in esalonul intii apele par sa se limpezeasca este probabil sa le vina rindul adjunctilor, si ei functionari publici si in cele mai multe cazuri membri cu state vechi la unele partide. Surse din interiorul PDSR ne-au declarat, sub rezerva anonimatului, ca demisia unor directori de institutii din partid nu inseamna, insa, ca sint batuti in cuie pe scaunele de sefi. (Elena CRISTIAN, Traian NEGULESCU)

Comentarii