"Electrica" ne lasa fara apa

luni, 17 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 "Electrica" ne lasa fara apa

Patru orase din judet si mai multe comune vor ramine zilnic fara apa curenta intre orele 18.00 si 8.00. Aceasta masura radicala, cu un indiscutabil impact social, nu se datoreaza deciziilor din plan local, ci a unei foarte recente hotariri a Electrica SA. Dupa ce primul ministru s-a aratat ingrijorat de insuficienta pregatire energetica pentru iarna, societatea nationala a hotarit sa stringa cu usa categoria celor mai mari restantieri: furnizorii locali de utilitati. Focsanenii vor scapa insa de teroarea opririi apei reci timp de 14 ore zilnic. Aceasta pentru ca regia CUP, desi are restante de 48 de miliarde, reuseste sa-si achite facturile lunare.
Reprezentantii Exploatarii locale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice au descris ieri in culori sumbre situatia in care se gaseste societatea nationala precum si motivul aflat la baza unei decizii aproape fara precedent. Conform spuselor sefului serviciului de furnizare, Gheorghe Mosescu, judetul nostru este campion in topul national al restantelor datorate de furnizorii locali de utilitati. Astfel, daca in plan national distribuitorii de apa au datorii de circa 700 miliarde de lei, numai in Vrancea aceasta categorie de societati figureaza cu debite de 83 miliarde, adica aproape 12% din soldul total. "Ca urmare a analizei facute de Guvern s-a constatat ca societatile de productie, distributie si transport al energiei electrice nu sint pregatite pentru iarna din cauza lipsei disponibilitatilor financiare. De aceea «Electrica» a dispus ca incepind de astazi (ieri n.r), sa se procedeze la deconectari la societatile de utilitati publice. Alimentarea cu apa va fi oprita zilnic intre orele 18.00 si 8.00, si aceasta pina la recuperarea totala a restantelor", a declarat Gheorghe Mosescu.
Focsaniul scapa de deconectare
Seful Serviciului Furnizare a "Electrica" Focsani a precizat ca atit primarii localitatilor, cit si directorii societatilor locale, au fost deja instiintati cu privire la inevitabilele deconectari la statiile de pompare. Cei care vor avea in primul rind de suferit sint locuitorii si institutiile din Panciu, Odobesti, Marasesti si Adjud, dar si satenii din Cimpineanca, Tifesti, Tataranu, Ciorasti, Gugesti, Paunesti, Maicanesti si Straoane.
Astfel, potrivit aceleeasi surse, RAGCL Odobesti are datorii la "Electrica" de peste 4 miliarde de lei, societatea similara din Marasesti circa 4,1 miliarde, ILGO Panciu datoreaza pentru curentul consumat 2,9 miliarde, in timp ce Apoterm, societatea care pina in august a.c a furnizat apa adjudenilor, figureaza si ea cu debite de peste 7,2 miliarde.
Chiar daca mai mult de jumatate din datoria locala a furnizorilor locali de utilitati apartine CUP, regia este exceptata insa la deconectarea statiilor de pompare. Conducatorii "Electrica" Focsani explica aceasta curioasa clementa prin faptul ca societatea care alimenteaza cu apa intreg municipiul si-a achitat in acest an constiincios facturile lunare, fapt care nu se poate spune despre ceilalti furnizori de utilitati. "CUP este singura societate care a mai recuperat ceva din restante. Cumulat, din ianuarie pina in aceasta luna, s-au incasat de la regie 25,7 miliarde, in timp ce valoarea facturilor a fost de 24,4 miliarde de lei", a precizat Gheorghe Mosescu.
Realitate cruda in judet
Oprirea apei reci timp de 14 ore in toate orasele judetului precum si in mai multe comune din judet va pune cu siguranta pe jar autoritatile locale. Din pacate, desi recunoscute de "Electrica", implicatiile sociale ale acestei actiuni se vor rasfringe nu numai asupra populatiei, ci si a spitalelor sau scolilor, de exemplu. Primarul din Panciu, Ioan Petre, spune ca decizia "Electrica" va afecta in mod serios viata orasului. "Este o situatie foarte delicata, pentru ca nici de la populatie nu putem incasa in totalitate datoriile pentru apa potabila. In ceea ce priveste orasul nostru, problema e cu atit mai complicata cu cit noi livram apa rece, care vine tocmai de la Calimanesti, prin pompare in cinci puncte diferite. Deci noi platim de cinci ori curentul electric pentru apa. Realitatea este cruda, dar sper in redresarea situatiei", a declarat primarul orasului Panciu, care a mai spus ca s-au facut deja demersuri pentru reesalonarea datoriei locale la "Electrica".
Cu mina pe heblu, cei care livreaza energie se asteapta ca decizia de deconectare periodica a alimentarilor cu apa sa conduca si la rezultate palpabile in ceea ce priveste incasarile. "Este totusi anacronic ceea ce facem. Practic, noi taiem capul gainii care ne da ouale de aur, pentru ca noi traim din ceea ce distribuim", a concluzionat insa, sceptic, seful Serviciului Furnizare a Exploatarii locale a "Electrica". (Lidia GROSEI)

Comentarii