Razboiul gunoaielor

marți, 10 aprilie 2001, 23:00
6 MIN
 Razboiul gunoaielor

Undeva pe malul Milcovului, exact pe hotarul dintre Golesti, Cimpineanca si Focsani se afla de ani de zile locul pe care sint aduse toate gunoaiele zonei. Pretentios denumit groapa de gunoi, locul este de fapt rampa de lansare a miilor de pungi, hirtii si alte mizerii migratoare, spre curtile si terenurile arabile ale oamenilor din Golesti. Mai mult, drumul de acces spre locul cu pricina este marginit de tot felul de gunoaie, care umplu vazduhul ori de cite ori trece un tren pe calea ferata de alaturi. Satui sa tot adune pungile care rasar zi dupa zi pe tarlalele proprii, golestenii s-au hotarit sa inchida calea de acces spre rampa.
Pentru necunoscatori, drumul spre rampa de gunoi din Golesti ar putea parea o trecere prin tinuturile stranii ale unei alte planete. Cimpurile, roditoare indeobste, izbucnesc intr-o dezolanta desfasurare de pungi, hirtii si tot felul de fisii din plastic, ca si cum cine stie ce civilizatie extraterestra s-a decis sa-si cultive ciudateniile tocmai pe acel colt al planetei noastre albastre. Totul e atit de intesat de pungaraie incit ajungi sa te gindesti daca nu cumva o noua saminta, necunoscuta, a fertilizat paminturile dind o "recolta" permanenta, inutila si nemaivazuta! Fiorii ce te trec odata ajuns in mijlocul dezolantului peisaj se mai risipesc doar atunci cind vezi "admirindu-si" terenul, cite un om obisnuit.
"Nu se mai poate!"
Acum, cind lucrarile de primavara sint in plina desfasurare, bietii proprietari ai acelor zone se lupta din rasputeri sa stirpeasca mizerabilele pungi din plastic ce le-au invadat paminturile. Desi desfasoara aceasta neplacuta activitate de ani de zile, oamenii nu s-au putut obisnui. Ba chiar revolta lor in fata "dusmanilor" care le otravesc terenurile a crescut direct proportional cu numarul acestora. "Nu se mai poate!", spun ei. "Nimeni n-ar putea suporta mizeria orasului pe pamintul lui. De fiecare data, inainte de a discui trebuie sa adunam pungile. Dar se depun din nou mereu, si cind e porumbul mare. De treizeci de ani tot asa! Ne-am saturat! Ar trebui sa faca acolo la rampa de gunoi un gard, ceva, care sa opreasca gunoaiele. Dar nu aude nimeni de treaba asta. Pungile astea trebuie adunate, ca daca le ingropi in pamint nu-ti mai iese nimic din ce-ai semanat. Se infunda si prasitoarele de multe ce sint pungile astea. Nu se mai poate! O sa intoarcem masinile de gunoi inapoi, o sa blocam drumul de acces la rampa, sa scapam odata. Sa duca gunoaiele in alta parte, sa faca ce vor ca asa nu se mai poate!", se revolta Alexandru Calciu I, un cetatean care se uita disperat peste terenurile lui napadite de mizerii.
La rindul lui, Ionel Tanase povesteste cum aduna pungile ajunse in propria curte cu bratul si le da foc mai mereu. "Imi baga vintul toate pungaraiele in curte, in gradina. M-am saturat sa le tot adun si sa le dau foc", spune barbatul. Radu Alexandru, un alt golestean la fel de necajit din pricina mizeriilor intinse pe paminturi, este de parere ca un gard de vreo trei metri care sa imprejmuiasca rampa ar fi mai mult decit binevenit.
Ingrijorati, oamenii spun ca pina si apa Milcovului s-a imputit din cauza ploii care se scurge de pe gunoaiele impinse cu buldozerele, direct in riu. "Inainte se prindeau pesti pe Milcov. Acum au murit toti. Asta vara cine facea baie aici se umplea de bube din cauza mizeriei. Si cum sa nu se umple cind se arunca tot felul de gunoaie si mortaciuni si acolo la rampa si aici pe marginea drumului si pe marginea caii ferate", se revolta oamenii.
Scormonitorii
La groapa de gunoi nimeni nu-si facea insa nici un fel de probleme. Tigani si romani scormoneau alene printre maldarele fumeginde, fara sa le pese de mirosuri ori de posibilele boli care s-ar fi putut lipi de ei. Locul, neimprejmuit de nici un fel, le era evident familiar.
Cit vezi cu ochii, gunoaie, gunoaie si iar gunoaie. Pentru ei, raiul pe pamint! Cu dexteritate de specialisti cautau cu infrigurare fier vechi, sticle de plastic ori felurite alte lucruri mai mult sau mai putin folositoare la casa omului. Poate vremea destul de rece de ieri sau vintul ce ridica pe sus nu numai fumaraia ci si gunoaiele au facut ca la groapa sa fie mai putini "cautatori" decit de obicei. Destul de necomunicativi, acestia nu aveau ochi decit pentru "marfa proaspata" revarsata din vreuna din multele masini ce soseau incarcate la rampa. "Din toamna trecuta adun zi de zi. Caut fier vechi pe care-l vind, sa mai fac un ban", spune Valentin Stan, de 18 ani. La rindul lui, Mihail Cristea venise la scormonit impreuna cu mama lui. Copilasul nu are decit 10 ani si aduna intr-un sac tot ceea ce i se parea mai interesant. "Sintem din Ciorasti si am venit aici ca poate gasesc un nailon sa fac acoperis la un cotet. Copilul cauta si el, poate gaseste vreo jucarie. Am patru copii, barbatul paralizat si nu traim decit din 700 de mii de lei pe care-i da ca pensie", spune Maria, mama baiatului. Dincolo de cuvinte, simteam jena care o incerca din cauza activitatii asupra careia o surprinsesem.
"N-aveti voie fara aprobare"
Cu toate acestea, nici unul dintre oamenii care "semneaza condica" la rampa de gunoi nu pareau deranjati de prezenta reporterilor "Monitorului". Singurul caruia i s-a parut dintr-o data ca intentiile noastre sint, vezi Doamne, dubioase, a fost pontatorul masinilor de gunoi. Desi la intrarea noastra nu a avut nici un fel de comentarii de facut, dupa ce am ajuns in mijlocul rampei, omul a inceput sa se agite ca trebuie musai sa plecam. "Fara aprobare de la domnu’ director, nu aveti acces aici! Va rog sa plecati", incerca barbatul sa ne convinga. Cum ne-a fost imposibil sa cedam in fata unei asemena discriminari – adica de ce au acces scormonitorii si reporterii nu?! – omul a pus mina pe statie strigind suparat spre seful lui: "domnii de la Monitorul nu vor sa paraseasca zona!". Sa nu-ti vina sa crezi urechilor si mai multe nu! In orice caz, ce era de vazut am vazut. Gunoaiele erau bine mersi, neingradite in nici un fel, buldozerele le nivelau iar in apa Milcovului era foarte clar ca pot ajunge odata cu ploaia toate mizeriile posibile. Peste toate acestea, fumul gros si urit mirositor se inalta nestingherit spre ceruri, ori intra, dus de vint, pe ferestrele caselor din Golesti.
"O sa le inchidem strada"
Exasperat de multimea de reclamatii ale oamenilor ale caror terenuri au fost invadate de gunoaie, constient de pericolul reprezentat de mizeria ce circula nestingherita de la rampa spre comuna si satul de banii cheltuiti in fiecare an pentru curatenia zonei, primarul Golestiului spune ca va fi nevoit sa inchida strada ce duce spre rampa. "Am cerut Primariei Focsani sa imprejmuiasca rampa, sa nu mai aduca vintul gunoaiele pe teritoriul comunei. In Consiliul Local s-a discutat problema asta, sa se ia masuri referitoare la rampa. Focsaniul sa-si faca traseul lor, sa mearga la rampa si sa si-o amenajeze. Sint afectate acolo 120 de hectare de pamint. In primavara asta am cheltuit 20 milioane de lei ca sa curatam gunoaiele de la piciorul podului. Tot drumul pina la rampa e plin de gunoaie, si pe linga calea ferata la fel. Daca iau foc pungile alea de la calea ferata ce-o sa se intimple? Si apa Milcovului in care se scurge toata mizeria cind ploua a devenit un pericol. Astia de la Mediu nu vad? Chiar si din tren se vad mizeriile. Dupa ce trece trenul, jumate de ora hirtiile sint in aer! Am fost si am facut nenumarate sesizari, am cerut sa se mute rampa. Dar nu se mai poate. Golestenii si Consiliul Local vor inchide calea de acces spre rampa. Vom face bariera cu un gardian, si poate asa vom avea si noi curatenie!", a spus Alexandru Zar, primarul comunei Golesti.
Pina atunci, insa, golestenii vor trebui sa-si inceapa lucrarile de primavara cu o temeinica si tenace campanie de adunare de pungi. (Laura BREANA)

Comentarii