Salariatii platesc greselile patronilor

vineri, 20 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Salariatii platesc greselile patronilor

Ministerul Muncii a gasit o noua modalitate de a atrage mai multi bani la buget, prin "fortarea" patronilor sa achite luna de luna contributiile datorate pentru salariatii pe care ii au. Legea 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, stipuleaza clar ca perioada pentru care o firma nu plateste CAS-ul nu poate fi luata in calcul la pensie. Directorul Casei Judetene de Pensii, Coman Andrei, ne-a declarat ca si in legislatia valabila pina la 1 aprilie se faceau referiri la aceste chestiuni, insa nu se impuneau sanctiuni atit de drastice. "Pentru salariatii carora firmele nu le plateau CAS-ul nu se opera in cartile de munca pina la achitarea acestora. Insa, asa cum se stie, modul de calculare a pensiilor era altul, angajatii nefiind afectati in mod deosebit de greselile patronilor. In conditiile noii legi, urmarile sint mult mai grave", a precizat Coman Andrei.
Asa cum se stie, din luna aprilie a acestui an cota de CAS a crescut pina la 35%, pentru conditii normale de lucru, o treime urmind sa fie suportata de salariati iar restul de catre angajator. In cazul in care pentru o anumita perioada patronii opresc salariatilor pe statul de plata partea lor de CAS, dar nu achita la stat suma care li se cuvine lor, in carnetul de munca va fi operata doar o treime din vechime. Un calcul succint arata ca sustragerea de la plata CAS-ului care i se cuvine angajatorului pentru un an de zile ii aduce salariatului corect o vechime de numai patru luni, pentru care se presupune ca s-au virat banii opriti pe statul de plata. "Pentru firmele care isi platesc datoriile cu intirziere nu sint probleme deosebite deoarece se opereaza retroactiv in cartile de munca. Situatiile mai critice sint acolo unde societatile nu au de unde sa plateasca, salariatii pierzind uneori ani buni de vechime in munca", a mai adaugat Coman Andrei.
Pentru firmele falimentare, angajatii pot sa-si recupereze vechimea dupa valorificarea activelor societatii, situatie in care Casa judeteana de Pensii poate sa incaseze CAS-ul restant. Noile prevederi legislative au creat panica cel putin in rindul salariatilor care se vad pusi in situatia de a se alege cu vechime mai putina dupa ani multi de munca. "Noi nu putem sa-i obligam pe patroni sa-si plateasca darile la stat. Si de cele mai multe ori nu stim daca a platit CAS-ul sau alte contributii la stat. Credeti ca noua ni se spune care este situatia datoriilor", au spus la unison mai multi salariati. Asa cum se stie, cele mai mari datorii la bugetul asigurarilor sociale de stat sint la CAS, ultimele situatii incheiate aratind ca pe lista datornicilor se inscriu 851 de agenti economici, valoarea debitelor acumulate fiind de peste 160 de miliarde de lei. Printre salariatii care ar trebui sa se teama pentru pensiile lor se numara cei de la Rovinco Cotesti, Romvitis Odobesti, Indforest si chiar Romseh, Mopaf sau Veritas Panciu, care au datorii de ordinul miliardelor la bugetul asigurarilor sociale de stat. (Elena CRISTIAN)

Comentarii