Toamna se numara scumpirile

marți, 05 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Toamna se numara scumpirile

Primele zile de toamna le-a adus vrincenilor, si nu numai, un nou val de scumpiri a principalelor servicii. Guvernantii au hotarit ca este timpul ca gazele si energia termica sa fie mult mai scumpe, iar pretul energiei electrice sa fie majorat cu 16%. Totodata sint asteptate cresteri spectaculoase la benzina, produse alimentare si industriale. Si chiar daca acest lucru a fost mult tergiversat, costurile serviciilor locale nu vor mai putea fi tinute in friu prea mult timp.
In primele zile ale acestei luni, guvernantii au scumpit atit energia termica, cit si gazele naturale. Pretul gigacaloriei a fost majorat cu 25%, respectiv de la 280.000 de lei/gcal la 350.000 de lei. Scumpire care ii arde serios la buzunare pe vrinceni, dat fiind faptul ca in sezonul rece aceasta inseamna un plus la intretinere de 300-400.000 de lei. Cresterea este cu atit mai substantiala fata de iarna trecuta, cu cit aceasta nu este singura de la sfirsitul iernii, in mai 1999 pretul unei gcal a crescut de la 230.000 de lei la 280.000 de lei.
In ceea ce priveste gazele naturale, majorarea aprobata de Guvern de la 1 septembrie a.c., a fost de 16%, un metru cub de gaz costind acum 1272 de lei, fata de 1100 lei cit era pina acum. Populatia va suporta si aceasta majorare din propriul buzunar, incepind cu facturile aferente lunii in curs. Desi nu au fost anuntate pina in prezent, si pretul buteliilor sta sa explodeze, acesta fiind estimat sa ajunga la peste 150.000 de lei pentru o incarcatura fata de 130.000 cit era pina in prezent.
Facturile la energia electrica vor fi mai mari cu 16%
Scumpirea energiei electrice, care s-a produs in august a.c., va fi simtita de vrinceni abia in aceasta luna, cind se va face facturarea pe perioada anterioara. Si in acest caz majorarea a fost de 16%, pretul unui kilowatt ajungind la 767 de lei pentru primii 50 Kw/h si 3301 pentru ceea ce depaseste acest prag, aceasta in cazul tarifului social.
La tariful standard, populatia plateste 1290 de lei/h la care se adauga abonamentul lunar de 36.382 de lei.
Nici benzina nu a scapat de valul de scumpiri, pretul pe litru fiind majorat cu citeva sute de lei. Aceasta din urma scumpire nu mai constituie insa o surpriza pentu nimeni, lunar, costul combustibilului fiind majorat. Aminata de mai mult saptamini, scumpirea serviciilor locale nu mai poate fi evitata prea mult timp, noile costuri aprobate de Guvernul Romaniei ducind la cresteri de preturi si in acest sector.
Produse alimentare mai scumpe
Seceta din acest an combinata cu cresterile de tarife la utilitatile publice, va genera in cel mai scurt timp o explozie a preturilor la produsele alimentare.
Deja pretul griului s-a apropiat de 5000 de lei/kg si al porumbului chiar la 5500 de lei/kg. In acelasi timp, pretul unui kilogram de faina a atins pragul de 10.000 de lei si in cazul malaiului de 7000 de lei/kg.
Statisticienii au stabilit ca, in cursul lunii trecute preturile medii la produsele de baza au fost majorate cu mai bine de 10%. Pentru luna septembrie, previziunile cele mai optimiste iau in calcul o crestere de pret la produsele de baza de aproximativ 10%, fiind vizate in special laptele, uleiul, zaharul, orezul si piinea.
Chiar daca pretul piinii a fost tinut pe loc, recentele scumpiri vor face practic imposibil acest lucru.
Reprezentantii patronatelor sint de parere ca in astfel de conditii tarifele vor creste deoarece, in ultima perioada, desi au fost numeroase majorari, acestea nu au fost incluse in preturi.
Astfel, in saptaminile ce vin, vrincenii vor scoate din ce in ce mai multi bani din buzunar pentru traiul zilnic, aceasta cu atit mai mult cu cit, salariul mediu net a insemnat un plus la buzunar de numai 32.721 de lei. Nu trebuie uitat insa, ca nu este exclusa cresterea tarifelor la telefoane, apa rece sau gunoi. (Elena CRISTIAN)

Comentarii