Unde-s defilarile de alta data?

luni, 30 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Unde-s defilarile de alta data?

Defilari, muzica de fanfara, iesiri la iarba verde, bere si mititei. Cam aceasta era, nu cu foarte multa vreme in urma, atmosfera care caracteriza sarbatorirea Zilei Internationale a Muncii.
Desi pentru unii 1 Mai are inca toate aceste rezonante, realitatea zilelor noastre este cu totul alta. Reporterii nostri au facut un sondaj printre demnitarii locali pentru a vedea cu ce ochi privesc acestia Ziua Muncii. Desi majoritatea vor sta acasa de 1 Mai, ca efect al faptului ca in institutiile publice nu se munceste, aproape toti cei intervievati de noi au declarat ca se vor speti muncind astazi.
Putini stiu insa istoricul acestei zile. Ziua Muncii a fost adusa in discutie, pentru prima data, in 1889, de catre Internationala a II-a Socialista, care s-a solidarizat astfel cu miscarile greviste ale muncitorilor din Chicago, din 1887.
A fost sarbatorita in Romania, intr-un cadru neoficial, in special de catre comunisti, din 1890. In 1920, la un an de la infiintarea Organizatiei Internationale a Muncii, 1 mai a fost certificata ca zi a muncii in cele 187 de state semnatare ale rezolutiei. In Romania, 1 Mai a captat insa un caracter festivist doar in perioada comunista.
George Baesu, subprefect
"Mi-ar placea sa mai vad o defilare"
"Stau acasa, de 1 Mai. Sotia lucreaza si nu putem pleca nicaieri. Am sa incerc totusi sa ma intilnesc cu niste prieteni, sa ne gindim la ce vom face de miercuri. Sarbatoarea nu are pentru mine nici un fel de conotatie comunista, pentru ca am terminat scoala in democratie si vechiul regim nu a avut timp sa ma influenteze. De altfel, 1 Mai se sarbatoreste si in tarile cu traditie democratica. Mi-ar placea totusi sa mai vad o defilare sau o zi a Recoltei bine organizate. Sa nu fiu inteles gresit, nu am nostalgii comuniste", a subliniat Baesu.
Viceprimar Neagu Nistoroiu
"Acum ma lasa rece"
"Pentru mine astazi e o zi obisnuita, pentru ca lucrez normal. Desi la Primarie este liber, trebuie sa faca cineva de serviciu, nu? Poate ca o sa fac totusi o iesire cu familia la iarba verde, dupa-amiaza. Cit despre semnificatia zilei, eu personal nu o mai percep. Ziua de 1 Mai nu imi mai stirneste un interes aparte. Cred ca ar fi stat altfel lucrurile daca ar fi cazut la sfirsitul saptaminii sau macar in prelungirea week-end-ului. Acum ma lasa rece", sustine viceprimarul Neagu Nistoroiu.
Constantin Buza, prefectul judetului
"Voi serba prin munca si pentru munca, ca pe vremuri"
"Ziua are o semnificatie deosebita pentru mine. O voi serba prin munca si pentru munca, ca pe vremuri. Nu plec nicaieri de 1 mai. Voi fi la serviciu. Consider ca la capitolul munca bilantul la romani este total deficitar", ne-a spus prefectul.
Catalin Popescu, deputat PDSR
"Romanii ar trebui sa se apuce de munca"
"Cred ca intr-un sfirsit romanii ar trebui sa se apuce de munca pentru ca aceasta zi sa-si gaseasca rolul. De 1 mai voi pleca la Bucuresti fiidca miine voi munci in Parlament, intr-un cuvint, voi sarbatori prin munca", a declarat reporterilor nostri deputatul Popescu.
Simona Marinescu, senator PD de Vrancea
"Daca n-as fi fost prinsa in campanie, m-as fi odihnit"
"In primul rind as vrea sa fac citeva precizari in legatura cu Ziua Internationala a Muncii. 1 Mai a devenit ziua a muncii printr-o rezolutie a Organizatiei Internationale a Muncii, unde sint membre 185 de state. Romania este si ea membra a acestei organizatii. Decizia de a proclama ziua de 1 mai ca Ziua Internationala a Muncii a fost luata dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Pentru domeniul din care am venit eu (fosta secretara de stat in Ministerul Muncii – n.r.) ziua are semnificatii speciale.
Munca este o componenta importanta a economiei de piata si este pilonul principal al oricarei societati capitaliste. Din aceste cauze este firesc ca si noi sa reflectam intr-un fel sau altul ziua de 1 Mai. Personal n-as putea spune ca voi munci. Momentan sint la Bran si pregatesc, impreuna cu staff-ul meu, ultimele intilniri premergatoare Consiliului National Extraordinar. Ultima zi in care am petrecut a fost Sfintul Gheorghe, cind l-a sarbatorit pe sotul meu (George n.r.). Daca n-as fi fost prinsa in campania pentru presedintia PD, m-as fi odihnit de 1 Mai", ne-a spus Simona Marinescu, presedinta Comisiei de Munca din Senatul Romaniei.
Fevronia Stoica, senator PDSR
"1 Mai ar trebui sa fie in fiecare zi a anului"
"Fiind Ziua Internationala a Muncii voi munci. Profit de aceste doua zile de mini-vacanta parlamentara si imi voi pune ordine in actele de la farmacie. Ca idee, nu are de ce sa nu-mi placa ziua de 1 Mai, numai ca la noi 1 Mai ar trebui sa fie in fiecare zi a anului. In comunism ni s-au spus atitea despre munca si acum vedem ca nimeni nu mai munceste. Personal sint impotriva faptului ca simbetele sa nu se munceasca." (Traian NEGULESCU, Ciprian BOBEICA)

Comentarii