Bani doar pe hirtie pentru renovarea scolilor

marți, 22 august 2000, 23:00
2 MIN
 Bani doar pe hirtie pentru renovarea scolilor

Invatamintului galatean i-au fost repartizate anul acesta prin bugetul Consiliului Local 13 miliarde de lei destinate renovarii si modernizarii unitatilor scolare dar, desi s-au scurs deja opt luni din acest an bugetar, din suma alocata s-au primit pina in prezent numai doua miliarde. "Avem deja facturi neachitate si de cite ori ne ducem sa luam banii ni se spune ca nu sint lichiditati. Din acest motiv, nu mai speram sa putem termina pina la sfirsitul anului lucrarile incepute", ne-a declarat referentul din cadrul serviciului de investitii de la ISJ, Janeta Sava.
Reprezentantii ISJ si-au propus anul acesta sa faca cinci lucrari noi si sa continue alte cinci incepute si nefinalizate in anii anteriori.
Printre constructiile incepute de ani de zile se numara Scoala nr. 5. Desi anul acesta s-au alocat 3,2 miliarde de lei pentru reconsolidarea, lucrarile au fost mult intirziate din cauza ca bugetul a fost aprobat tirziu, asa ca elevii si profesorii acestei unitati de invatamint vor trebui sa invete in alte sedii pentru al treilea an consecutiv.
Alta institutie unde nu s-au terminat lucrarile, desi se afla in renovare de mai bine de cinci ani, este Scoala nr. 15. Pentru aceasta unitate s-au primit totusi ceva bani, cu care s-a construit un nou grup sanitar in incinta scolii. Se spera ca pina la inceputul anului scolar cladirea sa fie finisata, raminind nerezolvata numai problema terenului de sport.
Centrala termica de la Grupul Scolar "Elena Doamna" nu e nici ea gata, asa ca elevii acestei scoli sint in pericol sa invete in frig si in iarna care vine. Printre investitiile care ar trebui duse la bun sfirsit anul acesta se numara racordarea Gradinitei nr. 25 la reteaua de canalizare, o centrala termica la Scoala nr. 19, construirea unui grup sanitar la Scoala nr. 36, modernizarea Scolii nr. 24 si renovarea caminului de la Grupul Scolar Energetic.
Cu toate ca obiectivele propuse se limiteaza doar la strictul necesar, nu se stie la ora actuala cit din cele 13 miliarde de lei vor fi alocate la timp. Reprezentantii ISJ se tem ca orice intirziere ar atrage dupa sine neincadrarea in suma stabilita initial. "Din cauza inflatiei, preturile la materiale cresc. Astfel, banii alocati acum pentru o lucrare ar putea deveni insuficienti in cazul in care acesta nu va fi realizata in timp util, inainte de un nou val de scumpiri. In acest domeniu noi avem deja o experienta trista cu Scoala nr. 15 deoarece rectificarea la buget care se va efectua in toamna aceasta ne va prinde cu banii necheltuiti, nu credem ca vom mai primi si alta suma in plus", ne-a mai spus Janeta Sava. (Roxana PENCIU)

Comentarii