Boboteaza intinata de Bachus

luni, 07 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Boboteaza intinata de Bachus

Sfinta zi a Botezului Domnului sau Boboteaza, asa cum este ea cunoscuta in popor, a fost sarbatorita ieri de mii de galateni. Renumitul ger al Bobotezei nu i-a intimidat nici in acest an pe drept credinciosi care inca de la primele ore ale diminetii s-au adunat cu mic cu mare in fata bisericii Sfinta Precista. Cu aproape o ora inainte de savirsirea Agheasmei Mari, peste 20 de curajosi erau adunati in spatele ambulantei pentru vizita medicala. Facindu-li-se un control de rutina, doar 14 dintre ei au primit acordul de a participa la scoaterea crucii ce avea sa sfinteasca apele inghetate ale Dunarii. "Se spune din batrini ca, daca scoti crucea, ti se sterg toate pacatele. Iar eu am vreo citeva. N-am nevoie de bani", ne-a zis unul dintre curajosi inainte de a urca pe Oltisorul III, bacul de pe care aveau sa se arunce vitejii. In jurul orei 13, PS Casian Craciun, sosit de la Braila, a savirsit sfintirea Agheasmei Mari, alaturi de un sobor de preoti, in prezenta primarului Dumitru Nicolae, a prefectului Traian Mandru precum si a altor oficialitati galatene. Eveniment unic in an, Agheasma Mare este cunoscuta pentru puterile deosebite pe care le are asupra credinciosilor, ea fiind sfintita prin chemarea Sfintului Duh. Semnificatia evenimentelor este strins legata de botezul Mintuitorului, acum peste 2000 de ani, in apele Iordanului.
In timpul slujbei, o tinara de vreo18 ani, bine dispusa de aburii alcoolului avea sa o pateasca intr-un mod tragi-comic. Inveselita de saritura de "incalzire" a lui Ricardo, cel mai batrin dintre cei paisprezece, Ana Ghenea a luat-o razna pe o pojghita de gheata formata la mal. Sub privirile miilor de credinciosi, sloiurile au cedat si tinara s-a prabusit in ape. Adusa la bac de echipajul salupei de interventie, dupa vreo cinci minute de stat in "frigider", tinara, cu limba impleticindu-i-se, si-a justificat gestul: "Am facut-o pentru Iisus, frate."
Emotiile concurentilor au fost curmate de catre PS Casian Craciun imediat ce Sfinta Cruce a atins apele Dunarii. Indata, cei 14 viteji, cu virste intre 20 si 50 de ani, au sarit ca la concurs. Toader Graur a inhatat crucea din prima. Omul, aflat la a patra reusita, s-a amuzat pe seama celorlalti concurenti, tinind vreo citeva minute crucea la fund, timp in care toti o cautau. Dupa ce a ridicat victorios pretiosul trofeu, Toader a tinut sa mai faca citeva ture de "teren" inotind pe spate. "Numai anul trecut nu am prins crucea, in rest, din 1997 si pina acum, eu am fost norocosul. Mi-a adus fericire, noroc si sanatate", ne-a declarat Toader Graur in timp ce inca i se mai scurgea apa rece de pe trup. "Imi face bine chiar si numai intratul in apa. Anul trecut eram racit si chiar daca n-am mai prins eu crucea, vreau sa zic ca a doua zi nu mai aveam nimic", a mai adaugat Toader. PS Casian Craciun l-a rasplatit pe "cistigator" cu 300.000 de lei, bani care s-au adaugat la ajutorul sau de somaj. De asemenea, Prea Sfintia Sa l-a recompensat si pe Ricardo Netcu cu 100.000 de lei, acesta fiind doar la un pas de reusita.
In incheierea evenimentelor, Episcopul "Dunarii de Jos", PS Casian Galateanul a tinut sa multumeasca tuturor celor care au avut curajul sa aduca Sfinta Cruce din apele inghetate ale Dunarii, ei reiterind curajul tinerilor revolutionari ce au rasturnat in 1989 dictatura, pentru ca traditia si credinta sa se manifeste in plenitudinea lor. "Cu adevarat, astazi, Dunarea este Iordanul Romaniei, care incinge cu speranta, cu puritate si curatenie vrerile de mai bine ale neamului romanesc. Iata ca Romania, prin aceasta impresionanta sarbatoare, dovedeste ca are o fata pe care trebuie sa o intoarcem spre Occident. Aceasta mareata sarbatoare este cu adevarat identica cu cea de acum 2000 de ani a Iordanului. Asa sa ne fie anul cum a fost ziua de Boboteaza!", a concluzionat PS Casian Craciun. (Nicu MIRCEA)

Comentarii