Jumatate dintre scolile galatene nu au autorizatie sanitara

miercuri, 30 august 2000, 23:00
3 MIN
 Jumatate dintre scolile galatene nu au autorizatie sanitara

Dintre cele 524 de unitati de invatamint existente in judetul Galati, 209 vor incepe anul scolar fara autorizatie sanitara de functionare. Cele mai multe dintre acestea sint din mediul rural si nu au primit autorizatia pe motiv ca nu sint racordate la o retea de apa curenta. In aceasta situatie se afla 181 de unitati din cele 341 existente in mediul rural, dintre care 110 sint gradinite si 71 sint scoli primare sau gimnaziale. Cu toate acestea, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) sustine ca problema autorizatiilor nu este ingrijoratoare.
"Nu avem probleme prea mari in comparatie cu anul trecut. Cele mai multe autorizatii nu au fost acordate pe motiv ca gradinitele nu au spatiul adecvat numarului de copii care le frecventeaza sau nu sint racordate la reteaua de apa. Dar situatia era aceeasi si anul trecut, si va fi la fel atita vreme cit la buget nu vor fi alocate fonduri pentru construirea de noi sedii si pentru realizarea racordurilor", ne-a spus directorul ISJ, Romeo Zamfir.
Reparatiile vor fi finalizate dupa inceperea anului scolar
In unele institutii de invatamint, desi s-au efectuat, in mare parte, reparatiile si igienizarile, mai ramin unele lucruri de facut si dupa inceperea scolii. Asta, din cauza ca bugetul a fost stabilit tirziu si banii alocati scolilor de Primarii au ajuns abia in a doua jumatate a lunii august. Astfel la Scoala nr. 19 lucratorii nu reusisera sa schimbe usile si ferestrele, fondurile pentru aceasta operatiune venind in ultimul moment. Directorul acestei institutii, Ana Melinte, ne-a declarat insa ca in cursul lunii septembrie toate lucrurile vor fi puse la punct.
O alta problema cu care se confrunta la ora actuala scolile sint facturile neachitate, din cauza ca Primaria nu dispune de lichiditati. "Pentru repararea si igienizarea Scolii nr. 34 s-au cheltuit 46 de milioane de lei. Insa noi nu putem achita acesti bani firmelor care au executat lucrarile, deoarece Primaria nu are lichiditati, asa ca zilnic ne vin creditorii dupa banii pe care ii datoram si nu mai stim nici noi ce sa le spunem. Ne-au amenintat ca anul viitor nici nu vor mai lucra daca nu le platim totul in avans", ne-a spus contabilul scolii, Aneta Craciun.
Acelasi lucru se intimpla si la Liceul Teoretic din Tudor Vladimirescu. Desi consiliul local din aceasta comuna a alocat celor cinci institutii de invatamint 300 de milioane de lei, acestea nu primisera decit 120. "Scolile de la tara au nevoie de mai multi bani pentru intretinere decit cele din mediul urban. Liceul nu dispune de apa curenta, iar grupul sanitar este construit in 1960 se afla in curte si este destul de darapanat. Astfel ca ne-ar fi trebuit fonduri pentru construirea unei toalete noi in incinta unitatii de invatamint", ne-a declarat directorul liceului, Valentina Gurau.
La Scoala nr. 2 din Piscu este curent electric numai cind nu bate vintul
Una din unitatile cu cele mai mari probleme este Scoala nr. 2 din Piscu. "Lemnaria usilor si ferestrelor era atit de veche si umflata de ploaie incit nici una nu se mai inchidea cum trebuie. Anul acesta, pentru ca s-a schimbat primarul, am primit sprijin si am reparat macar usile si ferestrele. Avem insa si alte probleme. Exista tot timpul pericolul unui incendiu, deoarece instalatia electrica a scolii se bazeaza pe o improvizatie. Sint doua sirme afara, care se rup de cite ori bate vintul mai tare si raminem mereu in pana de curent electric", ne-a declarat directorul Aurica Munteanu. In plus, aceasta a mai spus ca de ani de zile soarecii care bintuie scoala nu pot fi stirpiti. "Au fost facute deratizari, dar rozatoarele nu pot fi stirpite. Ca sa se rezolve aceasta problema trebuie renovata scoala si astupate crapaturile din pereti", ne-a mai spus directorul aceste institutii.
Scoala nr. 5, singura unitate unde nu se invata nici anul acesta
Scoala nr. 5 este singura unitate de invatamint din Galati care va ramine pustie sdupa 1 septembrie. Profesorii si elevii acestei unitati sint nevoiti, pentru al treilea an consecutiv, sa invete in alte doua scoli. Nici macar nu se stie daca lucrarile de reconsolidare vor fi terminate pina la inceperea anului scolar viitor. "Am pierdut foarte multi elevi, deoarece parintii si i-au retras din cauza ca nu avem un local propriu", ne-a spus directorul Ana Neagu. (Roxana PENCIU)

Comentarii