Rromii au prins drag de invatatura

marți, 10 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Rromii au prins drag de invatatura

Reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale acorda de la an la an mai multa atentie pentru scolirea celor care nu s-au tinut de invatatura. Cursurile de alfabetizare si gimnaziul la fara frecventa si programul "A doua sansa" sint acum cele mai utilizate modalitati de finalizare a unor studii. In cea mai mare parte, cei care apeleaza la aceste forme de invatamint apartin etniei rrome. Pentru a-i hotari pe acestia sa calce pragul unei institutii de invatamint, o mina de oameni a facut mari eforturi.
"A fost o munca destul de grea sa bati din usa in usa pentru a-i convinge pe parinti sa-i trimita la scoala. Foarte multi s-au hotarit pentru ca astfel vor primi lunar alocatia de 65.000 de lei. Pe altii am reusit sa-i aducem, deoarece le-am explicat ca pina si pentru obtinerea unui carnet de conducere trebuie sa stie intii sa scrie si sa citeasca. Unele fete s-au inscris la scoala numai de gradul de a invata sa citeasca ca sa poata intelege mai bine telenovele de la televizor", ne-a declarat secretarul Aliantei pentru Unitatea Rromilor, Luminita Tecaru.
Cursurile de alfabetizare si cele la fara frecventa se desfasoara in Galati la Scoala nr. 18, iar la Tecuci la Scoala nr. 7 si la Grupul Industrial Agricol.
Programul "A doua sansa" se deruleaza la Grupul Scolar "D. Motoc", unde elevii, pe linga faptul ca termina gimnaziul se aleg si cu o meserie, de covrigar-cocator, sau de ospatar bucatar.
Parintii- vinovati de lipsa de educatie a copiilor
In cele mai multe cazuri, vinovati de faptul ca acesti tineri nu s-au tinut de carte sint parintii. Majoritatea celor inscrisi la aceste forme de invatamint provine din familii dezmembrate, care nu s-au ocupat sa-si creasca odraslele. "Chiar avem un caz celebru. Doua fete, Licuta si Catalina Plescan, de 12 si 15 ani, nu au vazut niciodata cum arata o institutie de invatamint, deoarece ambii parinti sint in puscarie, pentru ca au vindut un singur apartament la 11 persoane diferite. Acum fetele urmeaza cursurile de alfabetizare si sint eleve foarte bune", ne-a mai declarat Luminita Tecaru.
Elevi romani care invata limba rromani
La cele doua clase incluse in programul "A doua sansa" la Grupul Scolar "Motoc", limba rromani este predata ca disciplina optionala. "Mai bine de jumatate dintre elevii acestor clase apartine etniei rrome, insa nu toti vor sa declare acest lucru. Cu toate acestea, fie rromi, fie romani, elevii de la cele doua clase au ales la disciplinele optionale limba rromani", ne-a declarat coordonatorul de program, Mihaela Popa, care are si rolul de diriginte pentru ambele clase.
Elevii sint chiar incintati si considera ca studierea acestei discipline le foloseste mult mai mult decit daca ar fi invatat o limba straina. "Eu nu cred ca am sa ajung vreodata in Anglia ca sa ma chinui sa invat engleza, insa limba rromani ma ajuta sa-i inteleg pe cei din cartier si sa ma feresc daca vor sa-mi faca rau", ne-a spus un elev de 20 de ani, Constantin Tabacaru.
Chiulangii, transformati in elevi silitori
Cei mai multi dintre elevii de la "A doua sansa" sint dintre cei care au abandonat scoala fie pe motiv ca aveau prea multe absente, fie pentru ca au ramas repetenti ani la rind.
Cu toate acestea, intorsi din nou pe bancile unei institutii de invatamint, ei si-au propus sa se tina de invatat. "Isi dau destul de mult interesul sa invete. Pot spune ca la un anumit nivel sint chiar silitori. Eu am avut curajul sa-mi tin ora pentru inspectia de gradul II la clasa lor si am iesit foarte bine", ne-a declarat profesoara de tehnologie panificatie, Florentina Nafornita.
Mai mult decit atit, odata intrati pe poarta scolii, acesti "invatacei tirzii" se lasa greu trimisi acasa. "Cei de la anul doi invata dimineata si ramin in continuare la cursurile colegilor mai mici. Spun ca nu au chef sa se duca acasa si ca le place sa stea la ore", ne-a mai spus Mihaela Popa. (Roxana PENCIU)

Comentarii