Gripa aviara la Belcesti

marți, 30 mai 2006, 00:10
5 MIN
 Gripa aviara la Belcesti

Testele au iesit pozitive la o curca

Prezenta virusului a fost confirmata in curtea consilierului local din comuna Belcesti, Gheorghe Grumazescu. Dupa cum sustin reprezentantii DSV, acesta a intrat in vizorul institutiei de mai bine de o saptamina, cind i-au murit 14 pui de gaina cumparati de la un comerciant ambulant venit din Neamt. „S-au efectuat teste la puii morti si au iesit negative. Joi, s-a sesizat prezenta unui cadavru de curca, la care rezultatele analizelor facute de Bucuresti au iesit pozitive“, ne-a declarat Chirila Covaliu, director adjunct in cadrul DSV. Acesta a mai precizat ca s-au mai luat probe si de la o curca adulta closca. „La aceasta, testele au fost negative. Insa, am fost nevoiti sa o sacrificam. De asemenea, s-au sacrificat si 35 de oua si 14 pui de curca de o zi“, a adaugat Covaliu. Motivul aparitiei virusului nu a fost inca identificat. „Cel mai probabil, virusul provine de la pasarile migratoare“, a mentionat Covaliu. Acesta a spus ca s-au dispus deja masurile necesare de combatere a focarului si s-a facut inventarul pasarilor. „Sint 600 de pasari. Zilnic se va verifica starea clinica a acestora, precum si numarul lor. Nu stim inca daca si cind urmeaza sa fie sacrificate“, a incheiat Covaliu.
Masuri speciale in scoli
De asemenea, s-au luat masuri de protectie si la nivelul scolilor din Belcesti, iar Inspectoratul Scolar Judetean a recomandat un control medical al copiilor din comuna. Raspunsul pozitiv dat de Bucuresti a bagat in carantina zona in care a fost gasit cadavrul de curca. „Ieri (n.r. – duminica) seara, in jurul orei 11.30, a venit jandarmeria si a imprejmuit zona“, ne-a spus un satean din Satu Nou. La intrarea in Belcesti, a fost instalat si un echipaj de politie care nu permite accesul masinilor in comuna. „Puteti merge, dar pe jos“, a informat unul dintre politisti reporterii „Ziarului de Iasi“, deplasati la fata locului. La circa 3-4 kilometri de filtrul politiei se afla si ulita unde a fost identificat cadavrul de curca infectat. O masina a jandarmeriei, doi jandarmi si un gard interzicea accesul pe ulita. „Vedeti cum stau copii pe gard? De dimineata stau asa. Vor sa iasa la joaca, insa jandarmii nu lasa pe nimeni sa intre sau sa iasa“, ne-a spus un satean.
„M-am izbit de gard“
„Cind sa ies dimineata din curte, m-am izbit direct de gard. Am vrut sa-l dau la o parte, insa au venit imediat jandarmii si mi-au zis ca nu am voie sa ies“, a spus plingind Constantin Rotaru, unul dintre vecinii lui Grumazescu. La scurt timp, s-au mai adunat la gard si alti vecini speriati de cele intimplate si acuzindu-l pe Grumazescu ca el a adus gripa aviara in sat. „E numai vina lui. Are numai gunoi in curte. A scos zilele trecute o remorca de gunoi in care erau aproape 40 de sobolani. De la mizerie a luat gripa aviara. Ce vina avem noi? De ce sa ne omoare si puii nostri? Mai bine ii fac eu sapun decit sa mi-i arda veterinarul“, a spus cu lacrimi in ochi Florica Dutcovici. „Simbata am taiat doi curcani, ca au venit fetele mele la mine. Am mincat cu totii, dar nu a murit nimeni. Am peste 80 de pasari in curte. As vrea sa le tai decit sa le omoare ei, insa nu ne lasa. Zice ca ne pune amenda“, a spus si Olimplia Rotaru.
Directorul DSV pare cazut din luna

Cu toate acestea, Ionel Bondoc, directorul DSV, sustine ca este doar o „suspiciune confirmata“, motivind ca nu se poate vorbi de prezenta gripei aviare. In conditiile in care suspiciunea virusului in Satu Nou a fost sesizata inca de joi, Bondoc a pastrat tacerea. Contactat de reporterii „Ziarului de Iasi“ si joi si vineri, Bondoc nu a suflat insa o vorba de suspiciunea aparitiei virusului. „Nu s-a gasit inca nimic in judetul Iasi. Stati linistiti. Daca o sa fie ceva, va anunt eu“, a declarat in ambele zile Bondoc. Mai mult decit atit, Bondoc nu a recunoscut nici ieri prezenta focarului de la Satu Nou, chiar daca rezultatele analizelor facute de Bucuresti au fost pozitive. „Ce sa fie la Belcesti? Nu e nimic. De fapt, este o suspiciune insa nu a fost confirmata. Da, s-a confirmat de la Bucuresti“, s-a bilbiit seful DSV. Acesta a incercat sa ia si apararea medicului veterinar care raspunde de comuna Belcesti. „Medicul veterinar controleaza pasarile din focar de trei ori pe zi: dimineata, la amiaza si seara“, a spus Bondoc. Insa ieri, intre orele 13-16, cit au stat reporterii „Ziarului de Iasi“ la Satu Nou, nu au intilnit nici un veterinar. „Cei de la DSV au plecat la masa“, a spus un satean de la fata locului in jurul orei 13. „Cei de la DSV au plecat pe la 11 din comuna“, ne-a informat si primarul. In schimb, in locul medicului veterinar ce trebuia sa se ocupe de zona era un satean echipat intr-o salopeta alba ce facea dezinfectia. „M-a pus veterinarul sa stau aici si sa stropesc din ora in ora acest covor care este pus in fata gardului. Habar n-am ce solutie e asta. Stau de dimineata aici si nu ma plateste“, a spus Paul Aanei din Satu Nou. Bondoc are insa alte informatii. „Cel care se ocupa cu stropitul este de la Circumscriptia Veterinara din Belcesti“, ne-a asigurat Bondoc.
Cum sa ne ferim de infectarea cu virusul gripei aviare
Pentru prevenirea contactarii virusului gripei aviare, specialistii din cadrul Ministerului Sanatatii sustin ca trebuie luate masuri de igiena, atit corporala cit si la prelucrarea hranei. Astfel, se impune cu strictete spalarea cu apa si sapun a miinilor, mai ales dupa contactul cu pasarile infectate. In lipsa apei si a sapunului, miinile se sterg cu alcool sanitar. In cazul in care se descopera pasari moarte, domestice sau salbatice, se solicita imediat autoritatile sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor si aplicarea masurilor necesare in vederea limitarii unui eventual focar. Medicii epidemiologi mai recomanda evitarea zonelor in care s-au identificat pasari infectate cu virusul H5. Se interzice consumul altor pasari care au fost in contact cu pasarile infectate sau moarte, precum si consumul de oua provenind de la pasarile infectate. Mai mult, se interzice consumul de produse din carne de pasare neprelucrata termic. De asemenea, carnea cruda trebuie separata de cea prelucrata termic sau de alimentele care sint gata de consumat, iar cutitele sau alte instrumente de taiat pentru pregatirea carnii crude de pasare si a alimentelor care sint gata de consumat trebuie sa fie diferite. Intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic este indicata spalarea minilor. Carnea de pasare gatita nu se asaza pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi preparata. Toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau singe, trebuie prelucrate termic (fierte sau prajite) cu atentie. Galbenusurile nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga dupa ce au fost prelucrate. Si aceasta deoarece virusurile gripale sint distruse prin prelucrarea termica, cu conditia ca temperatura la care se prelucreaza sa fie mai mare de 70 de grade Celsius. Inainte de a fi manipulate si prelucrate termic, ouale trebuie spalate cu apa si sapun, iar dupa aceea miinile trebuie bine spalate, tot cu apa si sapun. Ouale fierte moi sau crude trebuie evitate in alimente care nu vor fi prelucrate termic (de exemplu, la prepararea maionezei)

Comentarii