50 la suta din ieseni traiesc din ajutoare

duminică, 16 mai 2004, 23:00
4 MIN
 50 la suta din ieseni traiesc din ajutoare

„Fratele cel mare” te scoate in oras. El se ocupa de tot. Alegi ce-ti pofteste inima. 100 de cutii de bere sau 210 „mititei”. Sau 70 de pachete de tigari fine. Daca esti nefumator, iti ofera 170 de inghetate pe bat. Iti place Angelina Jolie? Poti sa-i vezi ultimul film. De 35 de ori la rind. Nici nu trebuie sa platesti. De aceasta se ocupa „fratele cel mare”. Pare de necrezut, dar statul – „fratele cel mare” – ofera de pomana in fiecare an, fiecaruia dintre noi, in medie circa 1,7 milioane de lei. De acesti bani beneficiaza in primul rind saracii, invalizii si alti cetateni defavorizati de soarta. Am transformat cele 1,7 milioane de lei in produse uzuale, ca sa aveti o dimensiune a ajutoarelor. In total, 550 de miliarde de lei sint oferite ca subventii, facilitati si gratuitati.
Pomana la incalzire: 330 miliarde lei
Cea mai mare parte a ajutoarelor, echivalentul a 230 de miliarde de lei, sint „arse” pentru a le tine de cald iesenilor. Acesti bani sint folositi de catre Primarie si Guvern pentru a acoperi diferenta dintre costul real al gigacaloriei si ceea ce platesc iesenii la „intretinere”. Practic, o gigacalorie costa, real, 1,4 milioane de lei, insa iesenii platesc doar 800.000 lei. Cu restul contribuie statul. Aceasta subventie este acordata in acest moment tuturor celor 70.000 de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare din oras, indiferent de venituri. Concret, de aceasta pomana din bani publici beneficiaza atit familia cu venituri lunare de 30 milioane lei net, cit si familia careia ii intra in buzunare numai 5 milioane lei. „Exista un proiect la Guvern potrivit caruia subventia la gigacalorie se va reduce treptat. Reducerea va incepe in acest an si se va termina in 2007”, a spus Ion Mihai, directorul CET. Practic, din 2007, iesenii vor plati costul real al unei gigacalorii. Reducerea subventiei va fi de 25% pe an.
Pe linga aceasta subventie, mai exista un tip de ajutor pentru incalzire. Cupoanele de incalzire, cum sint numite generic, inseamna o pomana de alte 94 miliarde lei. Aproximativ 27.000 familii, adica 40% din cei racordati la CET, au beneficiat in 2003 de astfel de ajutoare. Valoarea unui cupon a fost de la citeva sute de mii si pina la citeva milioane lei, si de acestea au beneficat doar familiile cu venituri reduse.
Subventii transport: 40 miliarde lei
Alte 40 de miliarde de lei sint folosite anual pentru a-i transporta cu tramvaiele si troleibuzele pe batrini, invalizi, veterani si vaduve de razboi, eroi ai Revolutiei. Pina de curind, au beneficiat de „liber” pe transport circa 12.000 de persoane. Recent insa, consilierii locali au decis sa extinda aceasta facilitate si la pensionarii in virsta de peste 65 de ani, ridicind numarul asistatilor la 27.000. „In principiu, era nedrept ca unii pensionari sa se poata deplasa gratuit si altii nu. In plus, acesti oameni nu se deplaseaza din placere, ci doar cind sint nevoiti”, sublinia atunci primarul Gheorghe Nichita. In aceste conditii, efortul bugetar pentru subventionarea facilitatilor pe transport s-ar ridica, in acest an, la peste 90 de miliarde de lei/anual.
Somaj si VMG: 130 miliarde lei
Autoritatile au folosit anul trecut 130 de miliarde de lei pentru a-i „sponsoriza” pe cei lipsiti complet de venituri. Astfel, saracii ieseni primesc anual circa 100 de miliarde de lei. Celelalte 30 de miliarde reprezinta „venitul minim garantat” (VMG). Potrivit legii, cei fara loc de munca sau fara alte surse de venituri pot primi un ajutor social lunar de la 825.000 de lei pentru o singura persoana, pina la 3.000.000 de lei pentru familiile numeroase. Teoretic, in schimbul acestei sume, beneficiarii VMG trebuie sa presteze un numar de ore de munca in folosul comunitatii. Practic insa, dintre cei 2.000 de ieseni inregistrati ca beneficiari ai VMG nu s-au prezentat niciodata mai mult de 10 persoane la deszapeziri, plantari de arbori sau la maturat strazile. Numarul acestora nu a crescut, in ciuda avertismentelor lansate de Primarie ca le va fi suspendata acordarea ajutoarelor.
Total: 550 miliarde lei
Primaria se poate transforma, dupa ocazie, in Mos Craciun sau in Iepurasul de Pasti. Pentru aceasta, autoritatile folosesc circa 36 de miliarde de lei, reprezentind „ajutoare de urgenta”. Practic, banii sint folositi pentru a le oferi celor mai saraci dintre ieseni o masa crestineasca. Alte fonduri, mai mici – de ordinul citorva miliarde de lei – sint folosite de Primarie pentru a le ajuta pe mamele singure sau pe batrini.
In total, circa 550 de miliarde lei din banii publici, suma echivalenta cu un sfert din bugetul Iasului, sint folositi pentru a-i ajuta pe cei denumiti generic „categorii defavorizate”. „Consiliul Local a identificat o problema sociala si a distribuit banii in acea directie. Nu suma de 550 de miliarde ar trebui sa ne sperie, ci proportia pe care o reprezinta acesti bani din fondurile disponibile la nivel local. Un numar atit de mare de oameni dependenti de aceste facilitati ne da imaginea saraciei din Romania”, ne-a declarat ieri profesorul George Poede, specialist in politici sociale. (Mihai POPA, Felix GUZGA)

Comentarii