70% din scolile iesene vor fi desfiintate

miercuri, 25 august 2004, 23:00
3 MIN
 70% din scolile iesene vor fi desfiintate

Scolile iesene vor parcurge schimbari radicale incepind din acest an scolar. Fiecare scoala va primi bani de la minister in functie de numarul de elevi si performantele acestora. Iasul este unul din primele judete din tara unde se va aplica aceasta masura inspirata din invatamintul occidental, care urmeaza sa fie adoptata in intreaga tara din septembrie 2005. Consecinta imediata a noului sistem de finantare este disparitia a mai aproape 70% din scolile judetului. Practic, 600 de scoli iesene din cele peste 900 existente in acest moment isi vor pierde personalitatea juridica si vor fi absorbite administrativ de unitati scolare mai mari.
Iasul va avea doar 364 de scoli
Din septembrie, numarul scolilor iesene se va imputina drastic. Dintre cele 956 de unitati din municipiu si judet aproape 600 vor fi desfiintate. Avind mai putin de 200 de elevi, aceste scoli isi vor pierde practic personalitatea juridica. Nu vor mai avea directori, contabili, secretare sau stampila proprie. Vor ramine doar cu elevii, profesorii si sediul si vor trece in subordinea unitatilor de centru. „Iasul va ramine doar cu 364 de scoli”, a spus Mihai Dumitriu, inspectorul scolar general. De exemplu, Scoala Rediu, din comuna Rediu, va prelua administrativ si juridic scolile Tautesti, cu 18 elevi, si Breazu, cu 38 de elevi. „Trecerea unei scoli mai mici in subordinea unei institutii mai mari este clar un avantaj. Mai ales atunci cind finantarea se va face in functie de numarul elevilor si de performante”, este de parere Valeria Aparaschivei, directoarea scolii Carol I, unitate care din septembrie va trece in administrarea Colegiului „Negruzzi”. Directorii scolilor ce urmeaza sa fie desfiintate vor fi de luna viitoare doar cadre didactice, fara functii de conducere. „Scolile care urmeaza sa dispara din punct de vedere juridic vor avea in schimb reprezentanti in consiliul de administratie al scolii de care depind. Acestia se vor numi profesori coordonatori si vor fi remunerati fie prin acordarea unui salariu de merit, fie printr-o indemnizatie de conducere de 10 sau 15%”, a explicat Mihai Dumitriu, inspectorul scolar general.
Directorii vor fi tartorii scolilor
Acesta spune ca, din septembrie, directorii scolilor din noua retea vor fi pusi la instructie. Vor relua cursurile de management si vor trebui sa se apuce de invatat contabilitate. „Cine nu se pricepe sa gestioneze banii va fi schimbat”, a spus Dumitriu. Aceasta intrucit din ianuarie 2005, cind Iasul va fi unul din cele zece judete din tara in care se va introduce experimental finantarea pe elev, directorii scolilor vor avea pe mina toata visteria scolii pe care o conduce. „Practic, unitatile, prin consiliul de administratie, vor fi de acum ordonatoare de credite si nu consiliile locale, cum se intimpla acum”, a spus Mihai Dumitriu. Directorii scolilor iesene spun insa ca aceasta masura ar putea crea unele probleme. „Acesta ar putea fi un punct slab al noului sistem de finantare. Vor exista probabil si directori care nu vor folosi banii numai in interesul scolii. De aceea vor fi necesare controale riguroase ale ISJ”, a spus Seryl Talpalaru, directorul Colegiului „Emil Racovita”.
Relatia scolii cu comunitatea va conta la finantare
De anul viitor, in finantarea unei scoli se va tine cont atit de cheltuielile administrative pe care le necesita fiecare elev, cit si de performantele inregistrate de acea unitate scolara. „Pentru aceasta se vor pune la punct anumiti indicatori de calitate si fiecare scoala va fi evaluata de o comisie speciala inainte de acordarea finantarii”, a mai spus Dumitriu. Comisia judeteana de evaluatori, formata din inspectori, consilieri judeteni si reprezentanti ai Prefecturii va face practic o ierarhizare a scolilor ce se va realiza pe baza a sase indicatori: resurse materiale, resurse financiare, resurse umane, personal didactic, management si dezvoltare institutionala si relatia cu comunitatea. „Acesta este practic primul proiect care va duce cu adevarat la un progres al invatamintului. Fiecare scoala va primi ceea ce merita. Finantarea in functie de performante va fi in primul rind stimulativa”, a spus Seryl Talpalaru. (Marinela RATA)

Comentarii