Actuala putere a trecut pe linie moarta Legea functionarului public

vineri, 16 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Actuala putere a trecut pe linie moarta Legea functionarului public

Administratia ieseana a devenit o zona a nisipurilor miscatoare. Directori care sint destituiti si sint reconfirmati dupa o saptamina, sefi numiti si demisi la un interval de 24 de ore, nume date sigure ieri si anulate azi, toate se succed cu repeziciune, pe masura ce lista prefectului prinde contur. Numirile si eliberarile din posturile de conducere sint anuntate de la o zi la alta, in timp ce statutul functionarului public a fost trecut pe linie moarta.
De trei saptamini, de cind prefectul Corneliu Rusu Banu si-a anuntat intentia de a-si numi proprii oameni in functiile de conducere, administratia ieseana a inghetat. "Se constata, la nivelul unitatilor descentralizate, o anumita stare de tensiune. Nestiindu-se cine va ramine director, apar tot felul de speculatii si competitii intre diversele persoane interesate", considera subprefectul Valentin Soroceanu. Tensiunile existente in cadrul institutiilor descentralizate puteau fi rezolvate foarte usor prin renuntarea la schimbari. Tactica folosita de PDSR este, insa, inversa: accelerarea schimbarilor.
In graba de a-i inlocui pe sefii din timpul fostei guvernari cu oamenii sai, PDSR a facut si unele greseli. Prefectul anuntase, acum trei zile, numirea unui nou sef al Inspectoratului pentru Protectia Mediului, in persoana lui Iulian Trofin. Rusu Banu a uitat, insa, sa se consulte si cu Ministerul Apelor si Protectiei Mediului. Printr-un ordin din 7 februarie, actualul director, Alexandru Constantinescu, a fost reconfirmat pe post. "Deocamdata, eu semnez actele si tot eu am stampila in mina, nu Trofin. Oricum, mi-am dat doctoratul, sint conferentiar, am facut rost de fonduri externe pentru protectia mediului, asa ca nu se poate spune ca sint un nimeni si ca trebuie sa fiu schimbat", a declarat Constantinescu.
Prefectul da inapoi in fata furiei oamenilor
Iulian Trofin a ramas, deocamdata, pe tusa, in pofida dorintei prefectului de a-l vedea instalat in fotoliul de sef al IPM. La cartea "Trofin", pe care Rusu Banu a pierdut-o, s-au mai adaugat, ieri, inca doua: Cristian Foia si Mihai Ursan. Primul fusese propus pentru functia de director al Autoritatii Rutiere Romane, iar ultimul a fost preferatul prefectului la sefia Registrului Auto Roman. Amindoi au fost, insa, puternic contestati din interiorul celor doua institutii, iar prefectul a trebuit sa dea inapoi. "Am avut discutii cu oamenii. Mi s-a atras atentia ca Foia si Ursan sint rude cu Niculae Niculescu. Nu am vrut sa se creeze, astfel, un clan, asa ca le-am retras sprijinul", a spus prefectul.
Noile numiri sint date ca "provizorii", ca sa nu se incalce legea
Daca Trofin, Foia si Ursan au fost carti jucate si pierdute de prefect, in schimb, el a mai lansat ieri citeva propuneri de noi sefi. Fosta Directie Judeteana pentru Munca si Protectie Sociala a fost divizata in patru, fiecare bucata primind o noua conducere. Nicolae Vartolomei a fost propus la sefia noii DJMPS, Adriana Grecu – la noua Casa de Pensii si Asigurari Sociale, Liviu Filipescu – la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, iar Viorica Surdu – la Inspectoratul Teritorial al Muncii.
Pentru a nu se incalca legea prin schimbarile facute, PDSR a ocolit pur si simplu prevederile Statutului functionarului public. Conform articolului 92 din statut, un functionar public poate fi eliberat din functie daca "autoritatea sau institutia publica si-a incetat activitatea". Institutiile descentralizate au fost rapid redenumite, pentru a putea fi prezentate ca institutii nou-noute, fapt recunoscut cu nonsalanta de prefect. "La unele directii, sefii si-au prezentat demisiile. La celelalte, a fost modificata denumirea. Peste tot s-a schimbat denumirea. Anume, s-a facut aceasta schimbare, pentru a putea fi numiti alti directori. Nici un minister nu este in culpa din acest punct de vedere", a spus Rusu Banu.
Legea prevede ca "intrarea in corpul functionarilor publici se face numai prin concurs organizat de autoritatea sau institutia publica interesata". Nicaieri nu a fost organizat un astfel de concurs. Singura explicatie pe care o ofera prefectul este provizoratul functiei. "Numirile care se fac acum sint doar provizorii, pentru a avea o echipa cu care sa pornim la drum. Nu puteam lasa o institutie fara conducere, asa cum nici nu puteam sa lasam vechea conducere acolo unde schimbarea se impunea. Imediat ce se vor fi terminat schimbarile, vor fi organizate concursuri pentru desemnarea noilor directori", a precizat prefectul. Pina la organizarea unui concurs insa, statutul functionarului public poate fi modificat de Parlament in asa fel, incit sa nu mai ramina nici urma din prevederile care ii protejeaza pe functionari impotriva inlocuirii lor pe criterii politice. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii