Copiii, victimele propriilor parinti plecati la munca in strainatate

luni, 31 ianuarie 2005, 00:00
3 MIN
 Copiii, victimele propriilor parinti plecati la munca in strainatate

Mirajul plecarilor la munca in strainatate face victime in rindul copiilor. Animati de gindul de a asigura un viitor mai bun pentru ei si pentru copiii lor, cei care se duc sa munceasca dincolo de hotarele tarii nu isi dau seama ca in multe cazuri plecarea lor are consecinte negative. Dascalii din peste 70 de scoli s-au plins psihopedagogilor ca in ultimii ani lucreaza foarte greu la scoala cu copiii ai caror parinti sint la munca in afara tarii. Elevii devin agresivi, incep sa lipseasca de la ore sau nu mai au interes pentru carte. Psihopedagogii spun ca schimbarea de comportament a elevilor ai caror parinti lucreaza in strainatate este pe cale sa devina la Iasi un fenomen.
Numitorul comun al cazurilor de „elevi problema”
Profesorii au gasit un numitor comun pentru cazurile de „elevi-problema” din scoli: acestia au cel putin unul dintre parinti plecati la munca in strainatate. Situatia a fost constatata de cadrele didactice din 76 de scoli, cu care au stat de vorba in ultimele sase saptamini consilierii de la Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAPP). „Cadrele didactice ne-au povestit ca au ajuns in punctul in care nu mai pot relationa cu elevii care nu mai sint in grija parintilor, pentru ca acestia muncesc in strainatate. Profesorii au observat la acesti copii o schimbare de atitudine dupa ce parintii nu au mai fost linga ei”, a spus psihopedagogul Maricica Buzescu, coordonatoarea CJAPP.
Cind unul dintre parinti pleaca din tara, copiii isi pierd punctul de sprijin
Stiindu-se nesupravegheati, acesti elevi incep inainte de toate sa nu mai dea acelasi randament la scoala ca atunci cind tatal sau mama era linga ei sa-i controleze. Nu-si mai fac temele cu regularitate, nu mai raspund la ore, chiar daca stiu raspunsurile la intrebarile profesorului. Asa apar notele proaste din catalog, dublate de numeroase absente nemotivate. Printre situatiile expuse de profesori psihopedagogilor exista si cazuri de copii care isi pierd punctul de sprijin si incep sa nu mai aiba incredere in ei, pentru ca tocmai parintele cu care se intelegeau mai bine este plecat din tara. „De aici incep toate relationarile incorecte cu profesorii sau colegii. Elevii incep sa aiba un comportament agresiv fata de acestia, sa li se para ca nici un sfat pe care il primesc de la ceilalti oameni mari nu este bun”, a mai spus Maricica Buzescu. Ea a adaugat ca in fiecare din cele 76 de scoli din Iasi, Tirgu Frumos, Pascani si Hirlau pe care le-a vizitat in ultima luna si jumatate impreuna cu alti 39 de psihopedagogi, a intilnit cazuri de relationare defectuoasa intre dascali si elevii care au parinti plecati in strainatate. Coordonatoarea CJAPP spune ca problemele care intervin in comportamentul elevilor din cauza relatiilor cu familia tind sa devina la Iasi un fenomen. „Solutia pe care am gasit-o impreuna cu colegii mei este aceea a infiintarii unor asa-zise cluburi ale parintilor in scoli. Astfel, in acest semestru vom organiza in toate scolile din Iasi intilniri intre consilierii nostri si parinti. Vom incerca in acest fel sa le explicam acestora sa le insufle copiilor lor mai multa incredere in ei insisi si sa-i supravegheze, cum spunem noi, de la distanta”, a spus Maricica Buzescu. (Marinela RATA)

Comentarii