Cum se poate muri cu zile, in unitatile medicale iesene
Meningita luata in spital, de pe ustensilele nesterilizate

joi, 07 iulie 2005, 23:00
3 MIN
 <i><u>Cum se poate muri cu zile, in unitatile medicale iesene</i></u><br> Meningita luata in spital, de pe ustensilele nesterilizate

O grava imbolnavire a facut ca infectiile intraspitalicesti sa intre din nou in atentia Directiei de Sanatate Publica Iasi. Si aceasta dupa ce o bucuresteanca a reclamat faptul ca mama ei, Gabriela Verdes, de 58 de ani, din Iasi, a facut meningita in urma unei operatii fara nici o legatura cu aceasta, de anevrism, efectuata la Spitalul de Neurochirurgie.
„Familia a fost instiintata de complicatii”
”Interventia chirurgicala a avut loc pe 17 iunie. Dupa zece zile, mamei i s-au scos firele, apoi a inceput sa se simta foarte rau. Pe 29 iunie i s-a pus diagnosticul de infectie postoperatorie cu meningita. Mi s-a explicat ca infectia poate aparea de la firele cu care a fost cusuta sau de la instrumentele nesterilizate corect cu care au fost facute manevrele chirurgicale”, a reclamat Diana Grigoriu, fiica pacientei in cauza. In prezent, batrina se afla internata in sectia de terapie intensiva a Spitalului de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” Iasi pentru tratarea meningitei contactate in Spitalul de Neurochirurgie. Conducerea Spitalului de Neurochirurgie admite ca pot aparea astfel de complicatii in urma oricarei interventii chirurgicale. „Cu atit mai mult cind este vorba de anevrisme cerebrale. Atit pacienta, cit si familia acesteia au fost instiintati de complicatiile ce se pot ivi in urma operatiei si, in aceste conditii, si-au dat consimtamintul pentru efectuarea interventiei”, a declarat doctorul Dana Turliuc, director medical al Spitalului de Neurochirurgie. Aceasta a adaugat ca si la Spitalul de Neurochirurgie, la fel ca si in alte spitale, rata de infectii intraspitalicesti se incadreaza in limite normale, adica intre 1,5-2%. „Din acest punct de vedere, al prevenirii infectiilor, luam toate masurile necesare de dezinfectare a saloanelor si sterilizare a instrumentarului chirurgical. Avem cuprins in organigrama chiar un Serviciu de Prevenire si Combatere a Infectiilor Intraspitalicesti”, a precizat Dana Turliuc.
Seful DSP: „Nu putem vorbi de un focar de infectie”
O parere diferita asupra infectiilor intraspitalicesti insa o are directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi, dr. Mihnea Hurmuzachi, care a facut zilele trecute un control de patru ore in aceasta unitate: „Nu poate fi negat faptul ca pot sa apara astfel de infectii intraspitalicesti, deoarece am constatat ca au probleme cu sterilizarea instrumentarului. In total, acolo functioneaza patru aparate de sterilizare, doua mai vechi si doua primite anul trecut de la Ministerul Sanatatii. Pot spune ca, desi au fost aduse anul trecut, acum ele arata de anul 1980. Mi s-a mai explicat ca, din pacate, aceste aparate nu merg la doua atmosfere, cum ar trebui, ci la 1,5 atmosfere. Astfel ca, din cauza unor probleme tehnice, instrumentarul sa nu fie sterilizat corect. Din fericire, numarul cazurilor de infectii intraspitalicesti se mentine in limite si nu putem vorbi de un focar de infectie”. In urmatoarele zile, inspectorii DSP vor urmari cum sint sterilizate instrumentele si materiale folosite, mai ales in actul operator, pentru a se constata deficientele si a fi remediate in cel mai scurt timp. Controlul directorului DSP Iasi a mai scos la iveala si starea avansata de degradare a cladirii spitalului, a instalatiei si aparaturii depasite si uzate din toate punctele de vedere. „Cladirea apartine de Consiliul Judetean si, in ultimii 4-5 ani, acesta nu a investit aici nici un ban. In multe locuri se poate constata cu ochiul liber tencuiala care sta sa cada, infiltratii si igrasie. Speram ca CJ sa se implice financiar macar de acum incolo, pentru a se rezolva unele dintre aceste probleme”, a adaugat dr. Hurmuzachi. (Ada GRAJDEANU, Carmen MAFTEI)

Comentarii