Se intimpla intr-o tara din Europa, in mileniului III
Doi ieseni au murit inconjurati de lume in centrul orasului, pentru ca nu au primit prim-ajutor

joi, 20 ianuarie 2005, 00:00
3 MIN
 <i><u>Se intimpla intr-o tara din Europa, in mileniului III</i></u><br> Doi ieseni au murit inconjurati de lume in centrul orasului, pentru ca nu au primit prim-ajutor

Doi ieseni care au facut infarct in strada ar fi avut o sansa sa supravietuiasca daca cineva din jurul lor le-ar fi facut cele mai simple manevre de resuscitare. Este vorba de un barbat care a facut ieri infarct intr-un magazin, si de un altul care, acum trei zile, a facut infarct pe strada.
Resuscitarea se face in primele 4 minute
Ieri-dimineata, la Unitatea de Primire Urgente (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” a fost adus cu o ambulanta un barbat de 50 de ani, Gheorghe S., care a facut un infarct chiar in centrul orasului. El se afla impreuna cu citeva rude la un service auto din Piata Unirii, de unde voia sa-si procure niste piese. Rudele care il insoteau au spus ca barbatul a cazut la pamint acuzint dureri puternice in piept. In citeva minute, el si-a pierdut cunostinta, iar inima a incetat sa-i mai bata. In acelasi timp, a fost chemata o ambulanta, dar pina la sosirea acesteia absolut nimeni din preajma, desi era multa lume, nu a incercat sa-i faca vreo manevra de resuscitare victimei.
„Sansele acestui pacient de a fi salvat au scazut foarte mult pentru ca nimeni nu a stiut sa-i faca resuscitare in minutele in care ambulanta se deplasa spre locul accidentului. Din momentul in care el a ajuns in spital, s-au facut toate eforturile de catre echipa de urgenta, dar sansele de a-l readuce la viata au scazut odata cu trecerea timpului. Cea mai mare reusita o ai cind se aplica resuscitarea in primele 4 minute de la producerea infarctului. Dupa 4-8 minute incep sa apara leziuni ireversibile la nivelul creierului. Chiar daca am mai putea obtine batai din partea inimii, chiar daca am mai putea obtine respiratie, sansele de revenire cerebrala scad. Pacientul ramine decerebrat, in coma si moare ulterior, dupa mai multe zile, prin diverse complicatii”, a spus dr. Diana Cimpoesu, medic coorodonator la UPU. Intr-adevar, Gheorghe S. a murit la spital dupa ce medicii au incercat zeci de minute in sir sa-l readuca la viata.
O adolescenta a murit in conditii similare
„Pacientul se incadra in grupa de virsta cea mai mare de risc pentru aparitia unui stop cardio-respirator. Daca acolo unde a cazut era cineva care sa stie sa faca resuscitare de baza, care sint destul de simple, omul ar fi avut mult mai multe sanse de supravietuire. La fel s-a intimplat si cu un alt pacient, in urma cu 3 zile, care a facut tot infarct pe strada si a fost adus cu un taxi la spital. Din pacate, cind a ajuns la noi, barbatul era deja decedat”, a mai spus dr. Cimpoesu.
Specialistii in medicina de urgenta sint de parere ca popularizarea resuscitarii de baza in facultati, licee sau scoli gimnaziale ar putea scadea numarul cazurilor de deces din cauza stopurilor cardio-respiratorii. Resuscitarea in astfel de cazuri consta in apasari repetate pe cosul pieptului si respiratie gura la gura, totul dupa anumite reguli si intervale. „In tarile occidentale, aceste manevre de resuscitare sint predate in scoli. De mici copiii sint invatati sa acorde primul ajutor in astfel de cazuri. Am avut recent o pacienta de 17 ani care putea fi salvata de sora ei mai mare daca aceasta i-ar aplicat menevrele de resuscitare in timp ce astepta ambulanta. Din pacate, adolescenta a primit ajutorul tirziu si a mai trait cu aparatele doar doua saptamini”, a spus prof.dr. Iulian Stratan, seful Clinicii De Anestezie Terapie Intensiva de la Spitalul „Sf. Spiridon”.
Unde putem invata resuscitare contra cost
In lipsa unor programe educationale in scoli, manevrele de baza in resuscitare se pot invata in urma unor cursuri cu plata, care se fac si in Iasi. Un curs de 20 de ore costa 30 de euro, acitati in contul fundatiei Consiliului Roman pentru Resuscitare. „Noi facem aceste cursuri cu instructori autorizati si pentru alte categorii de persoane decit cele din domeniul medical, adica medici de specialitate, medici de familie, medici de urgenta sau studenti. Initiem un curs cind se aduna un grup de maximum 15 persoane si stabilim programul acestuia in functie de posibilitatea fiecaruia de a participa”, a mai spus dr. Diana Cimpoesu. (Carmen MAFTEI)

Comentarii