In citi ani va fi aplicata Legea Lupu?

luni, 30 octombrie 2000, 00:00
4 MIN
 In citi ani va fi aplicata Legea Lupu?

Legea 1/2000 (legea "Lupu") a inceput sa fie aplicata. Promisa inca din 1996, adoptata inca din ianuarie, legea s-a impotmolit pina acum in hatisurile birocratiei. Conducerea judetului este insa hotarita sa treaca in cel mai scurt timp la impartirea titlurilor de proprietate, sperind ca va finaliza aplicarea legii pina la sfirsitul acestui an. Inceputul a si fost facut. Prefectul Florin Vitan a anuntat la sfirsitul saptaminii trecute emiterea primului ordin de improprietarire, pe numele academicianului Razvan Theodorescu. La acesta vor trebui sa se adauge pina la sfirsitul anului inca 3.500 de ordine. Cererile de reimproprietarire vizeaza in total circa 22.000 de hectare de teren disponibil: 18.000 de hectare teren arabil si 3.800 de hectare de padure. Cita apa pe Bahlui va curge pina la finalizarea aplicarii Legii Lupu? Promotorul legii este extrem de optimist, insa nu toti cei implicati in acest proces ii impartasesc starea de spirit.
Vasile Lupu, sabotat de ministrul Tomescu?
"Validarea suprafetei de teren arabil care va face obiectul retrocedarii este practic finalizata", spune secretarul Prefecturii, Alexandru Iftode. El admite totusi ca legea "Lupu" a fost aplicata in judet intr-o proportie nesemnificativa: "Au fost redactate ordinele de retrocedare pentru 2-3% din suprafata totala. Situatia este dezastruoasa, insa doar scriptic. In fapt, multi oameni si-au ocupat deja terenurile, deci lucrurile sint mai simple decit par". Situatia ar putea fi complicata tocmai de aceste "autoimproprietariri". Suprafata validata este mai mica decit cea la care oamenii ar avea dreptul. Legea precizeaza ca retrocedarea se va face doar acolo unde exista teren disponibil. Daca terenul nu este suficient, se imparte atit cit este, fara acordarea unor despagubiri. Acestea se acorda doar pentru cladirile cu care s-a intrat in CAP.
Initiatorul legii, deputatul PNTCD de Iasi Vasile Lupu, este totusi optimist: "Pina la 31 decembrie vom putea retroceda circa 80% din paduri, iar terenurile agricole ar trebui sa fie retrocedate in totalitate". Lupu il considera ca principal vinovat de intirzierea aplicarii legii pe ministrul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, Romica Tomescu. Acestuia i-a fost retras sprijinul politic, urmind sa fie inlocuit cu Tanase Brane, vicepresedinte al PNTCD. "Tomescu a facut dovada relei sale credinte. A exceptat de la retrocedarea pe vechile amplasamente 427.000 de hectare, in timp ce la adoptarea legii se convenise la maximum 50.000", spune Lupu.
"Romsilva" face tot posibilul sa intirzie retrocedarile
In pofida optimismului afisat de conducerea judeteana, aplicarea legii "Lupu" se confrunta cu numeroase probleme. Retrocedarea terenurilor agricole se poate face relativ repede, existind si experienta Legii 18/1991. Nu acelasi lucru se intimpla insa cu padurile. In primul rind, procedura de validare nu s-a terminat nici pe departe: "Au fost propuse spre validare 2280 de hectare de padure, adica vreo 60% din total", spune inspectorul silvic din Iasi, Iulian Dragotescu. Apoi, Regia Nationala a Padurilor refuza sa aplice legea "Lupu" in lipsa unor structuri silvice care sa garanteze integritatea padurilor dupa retrocedare. "Nu avem mijloace pentru a impiedica defrisarile abuzive. Tot ce putem face este sa apelam la politie, dar dupa ce faptul s-a consumat", declara Dragotescu. Solutia pe care o ofera Vasile Lupu este infiintarea de ocoale silvice private, un fel de asociatii ale viitorilor proprietari: "Exista numeroase cereri pentru infiintarea unor astfel de ocoale. Practic, s-ar inlocui structurile RNP cu structuri private". Aceasta opinie nu este insa impartasita nici de Confederatia Sindicatelor "Consilva" (CSC), nici de Asociatia Proprietarilor de Paduri din Romania (APPR). Acestea au cerut "modificarea de urgenta a unor acte normative care nu solutioneaza problema administrarii padurilor, punind chiar in pericol de disparitie padurile printr-o administrare inadecvata". In absenta unor reglementari ferme a situatiei terenurilor forestiere dupa retrocedare, CSC si APPR considerau ocoalele private doar ca un paleativ.
Viitorul guvern s-ar putea sa aiba alte prioritati decit legea lui Lupu
Pentru aplicarea legii "Lupu" lipsesc si lucratorii cadastrali: "Nu avem specialistii necesari. Fireste, ii putem gasi in alte parti, dar va trebui sa-i platim. Nu mai putem proceda ca in 1991. Atunci se mergea pur si simplu pe teren cu ruleta si se masura cu aproximatie suprafata, fara a se lua in calcul inclinarea terenului, denivelarile s.a.m.d. Apareau, bineinteles multe erori. Nu mai trebuie alti 10 ani de procese", spune Dragotescu. Oficiul de Cadastru se afla in greva de mai bine de o luna si nici nu exista perspective de rezolvare a situatiei. "Am facut demersuri peste tot, inclusiv la cabinetul prim-ministrului. Deocamdata insa nu exista bani decit pentru a plati salariile restante, nu si pentru majorarea acestora", a precizat prefectul Florin Vitan.
Gasirea banilor necesari, efectuarea lucrarilor de cadastru, completarea si distribuirea titlurilor de proprietate vor cere insa timp. Vor veni alegerile, se va forma un nou guvern si o noua administratie publica la nivel central, care ar putea avea alte prioritati. Nici Vasile Lupu nu exclude posibilitatea ca legea care-i poarta numele sa nu poata fi aplicata in totalitate pina la sfarsitul anului: "Daca pina la alegeri nu se va realiza retrocedarea intr-o proportie suficient de mare, exista riscul ca viitorul guvern sa blocheze aplicarea legii. Sa nu uitam insa ca retrocedarea terenurilor agricole si forestiere, ca si restituirea caselor nationalizate, sint si cerinte ale Uniunii Europene. Aplicarea legii trebuie sa se faca, indiferent cine va fi la guvernare", a incheiat Lupu. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii