Infrastructura veche a spitalelor din Iasi a infipt mina in git reformei sanitare gindite la Bucuresti

joi, 05 ianuarie 2006, 00:00
3 MIN
 Infrastructura veche a spitalelor din Iasi a infipt mina in git reformei sanitare gindite la Bucuresti

Mult trimbitata reforma sanitara anuntata de ministrul Sanatatii si care a facut valuri la sfirsitul anului trecut mai are de asteptat. Devizul de cheltuieli, cel care trebuia sa dea tonul schimbarilor majore in sistemul sanitar, nu va ajunge foarte curind in mina pacientilor, la externare. Rolul „facturii pe boala” – ce va contine toate cheltuielile ingrijirilor din perioada spitalizarii – era acela de a pregati populatia in vederea introducerii pe piata a asigurarilor de sanatate private si a introducerii pachetelor de asigurari, in functie de contributia salariatilor.
Devizul vrea responsabilizarea asiguratului
„Devizul de plata cu care va pleca orice pacient dintr-un spital are in primul rind menirea de a responsabiliza asiguratul ca sanatatea nu mai este gratuita. Acesta va sti cit s-a cheltuit cu el si, daca va dori servicii medicale mai complexe, va trebui sa se gindeasca serios sa-si faca o asigurare privata, la fel cum se procedeaza si in tarile Uniunii Europene, sau in alta parte. Daca se va multumi cu asigurarea de sanatate de stat, va trebui sa scoata bani din buzunar pentru plata unor investigatii sau interventii mai complexe”, ne-a spus dr. Vasile Cepoi, directorul executiv al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), la putin timp dupa emiterea Ordinului ministrului Sanatatii. „Facturile pe boala” vor ramine insa in continuare in calculatoarele spitalelor iesene mai bine de o luna, desi acestea trebuiau sa fie pregatite deja pentru a fi inminate fiecarui pacient care se va externa de la 1 ianuarie. Aceste previziuni sint chiar ale conducerii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi, care a descoperit o sumedenie de probleme ce impiedica punerea in practica a ordinului ministrului Nicolaescu.
Solutie de avarie: facturi facute „la mina”
„Nu cred ca aceste devize vor fi date bolnavilor mai devreme de sfirsitul acestei luni. Si aceasta deoarece sint unele probleme. De exemplu, nu toate spitalele din Iasi au retele informatice. La Spitalul Pascani, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Boli Infectioase si Spitalul de Recuperare exista calculatoare, dar nu sint conectate in retea”, ne-a relatat dr. Mihnea Hurmuzachi, directorul DSP Iasi. Acesta a venit chiar si cu o solutie de avarie potrivit careia, daca aceste unitati medicale nu-si vor rezolva problema retelei informatizate, vor fi nevoite sa faca devizele la mina, pentru fiecare bolnav. „Insa acest lucru este extrem de greu si un om ar trebui sa mearga pe la fiecare asistenta, pe la fiecare medic sa vada cit tifon, vata, spirt etc. a consumat la bolnavul x, sau cite pastile a prescris medicul si ce a mai consumat el pentru ingrijirea bolnavului”, considera directorul DSP. El a recunoscut totusi ca exista de mai multi ani in spitalele iesene o lipsa de interes pentru calcularea costurilor pentru un pacient, asa cum se face in tarile civilizate, si ca un deviz de cheltuieli la zi, complet, se poate gasi doar in sistemul sanitar privat.
Unii medici acuza ca softul este prea greoi
Printre alte probleme cu care se confrunta spitalele la acest capitol, al informatizarii, se numara si programele folosite, in cele mai multe cazuri foarte greoaie, cu timpi de utilizare foarte lungi. Mai multi utilizatori care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au spus ca, pentru a trece o foaie de observatie a unui bolnav in calculator, sint necesare si cite 30 de minute. „Si nu dureaza mult cit scriu eu la tastatura, ci cit se schimba ferestrele si se inregistreaza datele in baza de date. Programul este prea complicat pentru ce este de facut”, ne-a declarat un utilizator. In alte unitati, s-a scos pe tapet si cheltuiala care s-ar face in plus cu consumabilele, apoi lipsa unui personal care sa se ocupe doar de acest lucru. Cert este ca primii pacienti care vor fi externati incepind cu aceasta luna vor pleca din spital fara sa stie cit s-a cheltuit cu ei pe timpul spitalizarii. (Carmen MAFTEI)

Comentarii