Lovitura de teatru in cazul Maxx Space: Profesoara acuzata de uciderea elevei

joi, 10 iulie 2003, 23:00
7 MIN
 Lovitura de teatru in cazul Maxx Space: Profesoara acuzata de uciderea elevei

Ancheta in cazul „Maxx Space” este pe ultima suta de metri. Procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi au facut in aceasta saptamina ultimele audieri. Profesoara Luminita Agachi, cea care ii avea in grija in fatidica seara pe elevii de la Grupul Scolar Energetic, a fost audiata marti de anchetatori. Ea a fost pusa sub acuzare, procurorii considerind ca se face vinovata de ucidere din culpa. Potrivit unui act normativ in vigoare, prevazut in legislatia privind prevenirea si stingerea incendiilor, supraveghetorii copiilor nu trebuie sa-i lase pe acestia sa se joace cu focul. Deci ghilotina procurorilor a cazut. Deoarece Luminita Agachi a permis elevilor ei sa puna in scena blestemata proba cu tavite de foc, ea va ajunge in fata judecatorilor sub o acuzatie pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de pina la sapte ani.
„Am pus tot sufletul pentru elevi si iata unde am ajuns”
Fara a-si nega complet vinovatia, profesoara Agachi se considera insa nedreptatita. „Toti organizatorii au stiut de probele de foc: si cei de la Maxx Space, si FGM-ul, si firma RomNET, si directorii liceului. Dintre toti acestia, doar eu am fost pusa sub acuzare”, spune cu ochii in lacrimi profesoara Agachi. Privind inapoi, adauga acum ca, daca ar fi stiut vreo clipa unde se va ajunge, nu s-ar mai fi implicat deloc in activitatile educative din scoala. „Cel mai sanatos este sa stai deoparte. Mereu m-am implicat, am pus tot sufletul pentru elevi, si iata unde am ajuns: eu sint acuzata de ucidere din culpa, iar altii care au stat pe margine si nu m-au ajutat cu nimic sint linistiti. Unii chiar ma condamna”, spune ea.
Elevii voiau sa arate ca nu sint „golani de liceu industrial”
Desi a trecut un an si trei luni de la tragedie, profesoara si-a adus aminte fiecare amanunt din fatidica zi de 23 aprilie. „Am vrut sa le arat elevilor de la «Energetic» ca si ei sint buni, ca pot sa cistige. Pentru ei era o miza foarte importanta… Voiau sa arate ca sint mai mult decit niste «golani de liceu industrial». Iar eu am pus tot sufletul sa-i ajut, convinsa ca un profesor are aceasta datorie fata de elevii sai. Pentru concursul de «mister» am adus de acasa chiar si costumele fiului meu”, povesteste Luminita Agachi. Dupa mai multe probe in care elevii de la celelalte licee competitoare au prezentat numere cu foc, pentru ca erau foarte spectaculoase, a venit rindul celor de la „Energetic” sa evolueze cu ceva „tare” pentru a stringe cit mai multe puncte. „Au propus sa toarne in cinci tavite alcool si sa aprinda patru torte”, povesteste Luminita Agachi. Pentru ca proba sa nu provoace surprize nedorite, spune profesoara, au facut repetitie la scoala, in prezenta directoarei adjuncte de atunci, Claudia Manciu.
Tavitele au fost puse la mare distanta una de alta
„Am aprins tortele la scoala, sa vedem cum ard. Pentru a nu exista riscul ca elevii care tineau torta sa se arda, am izolat coada acesteia de partea aprinsa, cu folie. Am facut proba la tavite si am vazut ca acestea ard doar trei minute, dupa care am stabilit ca in fiecare dintre ele sa se toarne putin alcool, sa nu se poata prelinge. De asemenea, tavitele au fost asezate la mare distanta intre ele. Am stabilit ca cei care tin tortele si alcoolul sa fie baieti seriosi; toti mai facusera aceste exercitii si erau sportivi de performanta”, povesteste profesoara Agachi. In seara de 23 aprilie, tragedia s-a produs intr-o fractiune de secunda, cit profesoara a plecat din fata arenei. „Pentru mine, totul s-a oprit in acea zi”, a incheiat profesoara.
Procurorul sef a intors dosarul
Aceasta intorsatura a dosarului, cu profesoara Agachi in boxa acuzatilor, vine dupa ce initial, in toamna trecuta, s-a propus trimiterea in judecata a unui elev, Ciprian Agachi (nici o legatura de rudenie cu profesoara). Acesta venise din public ca sa-i ajute pe colegii sai sa puna in practica proba cu tavitele de foc. Rezultatul initial al anchetei nu l-a multumit insa pe seful Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi. Prim procurorul Daniel Ticau a intors dosarul la lucru, sugerindu-i procurorului Radu Moisescu, cel insarcinat cu solutionarea cazului, sa-l aprofundeze si din prisma legislatiei privind prevenirea si stingerea incendiilor.
Un al doilea elev tremura de frica in aceste zile
Sugestia lui Daniel Ticau a fost utila pentru procurorul Radu Moisescu, pentru ca acesta din urma a gasit o legatura intre accident si modul in care trebuiau supravegheati elevii. Astfel, un act normativ in vigoare prevazut in legislatia privind prevenirea si stingerea incendiilor arata ca supraveghetorii copiilor nu trebuie sa-i lase pe acestia sa se joace cu focul. In plus, profesoara nu luase de la pompieri avizul pentru a pune in scena proba de foc. Alaturi de Luminita Agachi, de ucidere din culpa a fost acuzat si Ciprian Agachi. El a fost elevul care a incercat sa toarne alcool intr-una din tavite. Insa sticla de plastic din mina baiatului s-a aprins, acesta s-a speriat, iar rezultatul a fost catastrofal: un jet de foc a tisnit din sticla si a atins mai multi tineri, printre care si Gabriela Moraru. Procurorii nu s-au oprit la cele doua persoane cu cercetarile. Un alt tinar, Stefan Timofte, care era pe scena si urma sa se produca in fata colegilor sai, este cercetat si el pentru ucidere din culpa. Pina ieri, la terminarea programului, procurorii nu au luat o hotarire in ceea ce-l priveste, insa este posibil sa fie pus sub acuzare. Datorita faptului ca rechizitoriul nu a fost inca redactat, motivatia exacta a procurorului nu a fost data publicitatii. „In citeva zile vom trimite instantei judecatoresti rechizitoriul, si atunci vom putea spune mai multe”, ne-a declarat procurorul Radu Moisescu.
De ce nu mai sint alti acuzati in acest caz
In cursul cercetarilor au fost audiati mai multi profesori, printre care fostul director Laurentiu Ipate si profesoara Claudia Ortansa Manciu, atunci directoare adjuncta. Insa procurorii nu le-au retinut in sarcina nici o infractiune. Organizatorii concursului au iesit primii din cercul de banuiti, deoarece aveau toate aprobarile necesare. Patronul discotecii a sustinut ca nu stia ca se pun in practica probe de foc, iar lui nu i-a cerut nimeni permisiunea pentru asa ceva. Si reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Iasi au scapat cu fata curata: din punctul de vedere al Parchetului, nu exista o legatura de cauzalitate intre faptul ca au permis organizarea concursului si moartea fetitei. Ultimii luati in vizor de anchetatori au fost medicii. Procurorii au studiat si posibilitatea ca tinara sa fi putut fi salvata daca s-ar fi aplicat alt tratament sau daca ar fi fost operata in strainatate. In acest sens, procurorii au solicitat o avizare a documentelor medicale realizate de medicii ieseni la Bucuresti. Rezultatul a fost acelasi ca al medicilor ieseni: nu este vorba despre o culpa medicala.
„Daca spun eu cine cred ca sint vinovati, mai conteaza?”
Monalisa Miriuta a vorbit foarte putin despre cele intimplate in
discoteca si de vinovatii de tragedia de acum un an:”Cred ca si
profesorii au partea lor de vina, dar si organizatorii sint vinovati. Dar
voi vorbi mai mult la proces. Si oricum, chiar daca spun cine cred
eu ca sint vinovati, mai conteaza?”, ne-a spus Monalisa Miriuta, pe
care am gasit-o jucindu-se cu motanul. Desi afara era cald, fata
purta un pulover pe git, cu mineci lungi, explicindu-ne cu
amaraciune ca este obligata sa stea imbracata ca de iarna din cauza
cicatricilor de pe git si brate. „Credeti ca-i pasa cuiva de ceea ce ni
s-a intimplat sau cit am avut noi de suferit dupa acea noapte? Eu
nu prea cred. Pe Gabriela au bagat-o in mormint, iar eu va trebui sa
suport nu stiu cite operatii ca sa nu mai trebuiasca sa port vara
haine pe git si cu mineci lungi. Iar ei gasesc vinovati doar profesorii
si un elev. Nu mi se pare normal”, a mai spus Monalisa.
„Sintem buimaciti, socati… Cum asa?”
„Sintem buimaciti, socati… Cum asa? Doar profesorii si un elev sa fie vinovati de cele intimplate?”, nu le vine a crede parintilor Gabrielei Moraru cind au aflat finalul dosarului. Sotii Maria si Valentin Moraru considera ca vina tragediei din Maxx Space care le-a bagat fata de numai 17 ani in mormint apartine mai multor persoane. „Si profesorii si elevul au partea lor de vina. Dar si organizatorii sint vinovati pentru ca nu trebuiau sa-i lase cu foc. Insa, noi credem ca cea mai mare vina o au medicii. Au fost persoane care au suferit arsuri mult mai grave decit fata noastra si au supravietuit. De altfel, la inceput medicii de la «Urgente» au spus ca Monalisa este mult mai grav decit Gabriela. Asta ne-a pus pe ginduri. Daca ea a fost mai grav, cum de Gabriela nu a supravietuit? Noi credem ca Gabi nu a fost suficient de bine ingrijita”, a mai spus Valentin Moraru. Sotii Moraru au spus ca momentan nu stiu ce vor face. „Sintem prea buimaciti. Nu stiam care sint concluziile procurorilor. Ne vom mai sfatui si apoi vom vedea ce e de facut”, au adaugat ei.
„Acuzatia ce i se aduce doamnei Agachi este mult prea grava”
Cazul „Maxx Space” este aproape tabu la Liceul Energetic. „Prefer
sa nu comentez”, declara la inceput actuala directoare adjuncta
Lavinia Moisuc. Intrebata daca ar fi permis desfasurarea unei probe
de foc in concurs, ea raspunde sec: „Nu cred”. Celalalt director
adjunct, Radu Stratulat, spune ca ar fi permis probe de foc, daca si-
ar fi luat toate masurile de securitate. „Nu trebuia organizat acest
concurs in discoteca. Ar fi fost altceva daca avea loc pe o scena,
astfel incit sa existe o distanta mare intre competitori si public”,
crede Stratulat. Despre responsabilitatea profesoarei Luminita
Agachi, directorul crede ca aceasta trebuie bine cumpanita. „Oricine
se implica in manifestari extrascolare are un anume grad de
responsabilitate. Nu cred insa ca gradul acesta este atit de mare,
incit ei sa raspunda pentru tot ce s-a intimplat. Acuzatia ce i se
aduce doamnei Agachi este mult prea grava. Eu cred ca
organizatorii, gazdele concursului, trebuiau sa ia toate masurile de
securitate, asa cum o scoala isi ia toate masurile cind organizeaza
ceva pe teritoriul sau”, considera directorul Stratulat. (Radu Burlacu, Emilia Chiscop)

Comentarii