O afacere de cinci miliarde cu vicele Popescu de la judet

luni, 27 august 2001, 23:00
4 MIN
 O afacere de cinci miliarde cu vicele Popescu de la judet

Numele Mihai Popescu apare din nou in afacerile derulate in culisele Consiliului Judetean. Imediat dupa alegerile din 2000, Popescu s-a facut de bafta dupa ce a militat extrem de transparent in favoarea unei firme apartinind unui coleg de partid. Popescu facuse tot posibilul pentru ca acea firma sa cistige o licitatie organizata de CJ pentru achizitionarea unui xerox ultraperformant in valoare de 400 milioane de lei. Scandalul a fost mediatizat chiar de catre membrii comisiei de licitatie asupra carora Popescu facuse presiuni.
De data aceasta, numele vicepresedintelui CJ se leaga de o noua licitatie, dar intr-un mod mult mai voalat. Primarul comunei Madirjac, Emil Tirsanaru, fost membru ApR ca si Popescu, a scris pe 19 septembrie 2000, pe un referat de necesitate intocmit de directoarea scolii nr. 2 din Madirjac, ca lucrarile de reparatii vor fi efectuate de o firma repartizata de Popescu. Acesta raspunde de partea economica a activitatii CJ, tinind in miini piinea si cutitul fondurilor CJ. Implicarea sa in repartizarea banilor pentru repararea scolilor din judet este ambigua la o privire superficiala, insa marturiile celor implicati direct in aceste lucrari precum si justificarile sale confuze il pun din nou pe vicepresedintele CJ intr-o lumina nefavorabila.
"Mi-a trimis domnul Popescu o firma"
Primarul din Madirjac a cerut anul trecut sprijinul vicepresedintelui CJ pentru repararea scolilor din comuna. Popescu, care la acea data batea saptaminal drumurile Bucurestiului pentru a face rost de bani, i-a dat imediat solutia: fondul de solidaritate si fondurile de rezerva aflate la dispozitia Guvernului. La scurt timp, Tirsanaru avea sa-i spuna directoarei scolii din Madirjac ca a facut rost de o firma care sa repare scoala "cu plata la rectificarea bugetului".
Desi selectia de oferte a avut loc pe 25 septembrie, la Madirjac se stia cu o saptamina inainte cine va efectua lucrarile. Pe referatul de necesitate intocmit pe 19 septembrie de directoarea scolii nr. 2 din Madirjac, primarul Emil Tirsanaru a notat: "CJ, prin domnul vicepresedinte Popescu, a repartizat o firma care executa lucrarile cu plata la rectificarea bugetului".
Nota primarului din Madirjac ridica mai multe semne de intrebare. Are Popescu dreptul si posibilitatea de a repartiza firme care sa lucreze in judet? Poate el sa dea afaceri la cheie din banii publici?
Tirsanaru a explicat modul in care s-a ajuns la repartizarea unei firme de catre Popescu prin lipsa cunostintelor in materie de legislatie. "Cind am devenit primar nu aveam nici un fel de notiuni de constructii. L-am sunat pe domnul Popescu care mi-a spus ca-mi trimite el o firma care va face lucrarile cum s-ar spune «pe datorie»", ne-a declarat Tirsanaru cu aceeasi candoare cu care a si scris pe referat ca a facut rost de o firma. Pe 25 septembrie, primaria Madirjac a efectuat trei selectii de oferte corespunzatoare celor trei scoli care urmau a fi renovate. Toate cele trei selectii au fost cistigate de GDS Construct. Valoarea de adjudecare a lucrarilor a fost de 728 de milioane lei, banii fiind alocati direct de la bugetul de stat.
Tot Popescu a informat si firma GDS ca e rost de ceva bani
Vicepresedintele CJ a negat initial faptul ca ar fi stiut ceva despre GDS Construct. Ulterior, el si-a adus aminte insa ca firma nu ii era absolut necunoscuta, admitind ca el a recomandat aceasta firma pentru lucrarile de la Madirjac. "GDS au fost singurii pe care ii cunosteam in acel moment si le-am zis sa se duca sa lucreze la Madirjac. S-au facut toate documentele, a avut loc selectia de oferte, deci dosarul este beton", a spus Popescu. Vicepresedintele a explicat impunerea unei anumite firme prin lipsa de pregatire a primarului. In opinia lui Popescu, faptul ca primarul nu are pregatire de constructor este suficient pentru ca CJ sa-i "recomande" sa execute lucrarile cu firma aleasa la centru. "Atunci cind este vorba de efectuarea unor reparatii, tot noi stim care sint societatile cele mai bune, nu primarii. Cind a venit Tirsanaru, acesta nici nu stia cu ce se maninca primaria", a precizat Popescu.
La rindul sau, directorul firmei GDS Construct, Dorin Guzganu, considera ca intreaga afacere a fost cit se poate de legala. "Am aflat de la domnul Popescu de lucrarile care trebuie efectuate la Madirjac si m-am prezentat la selectia de oferte ca orice alta firma. Nu ma intereseaza ce a scris primarul pe un referat sau altul, cita vreme totul a fost legal", a spus Guzganu.
GDS Construct si-a tras jumatate din banii pentru reparatiile la scoli
Cele trei scoli de la Madirjac au reprezentat doar o mica parte din lucrarile de constructii adjudecate de GDS Construct. Guvernul a alocat in cursul anului trecut 10,5 miliarde lei din fondul de solidaritate pentru repararea unor scoli din judetul Iasi. Din intreaga suma, 5,5 miliarde au fost cistigate de GDS. In afacerea Madirjac, apare dubios faptul ca o firma aproape necunoscuta constructorilor ieseni a obtinut jumatate din fondurile alocate de Guvern pentru repararea scolilor iesene. Marele semn de intrebare este ce interes avea primarul sa-l nominalizeze pe Popescu. Daca totul a fost corect, singura explicatie pe care era dator Tirsanaru sa o prezinte conducerii scolii din Madirjac era ca a discutat cu reprezentantii CJ si ca a primit asigurari ferme ca vor fi gasiti bani pentru efectuarea lucrarilor. Numele lui Popescu nici nu ar fi trebuit sa fie mentionat. De asemenea, pentru repararea celor trei scoli din Madirjac au fost organizate trei selectii de oferte. Teoretic, acestea puteau fi cistigate de trei firme diferite. Toate selectiile de oferte au fost insa cistigate de GDS Construct, aceasta coincidenta reprezentind inca un semn de intrebare in intreaga afacere.
(Alexandru ZANOAGA)

Comentarii